Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Mesajul "Urbi et orbi"
al Sanctității sale Francisc
Crăciun 2014

Iubiți frați și surori, Crăciun fericit!

Isus, Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul lumii, s-a născut pentru noi. S-a născut la Betleem dintr-o fecioară, realizând profețiile din vechime. Fecioara se numește Maria, soțul ei se numește Iosif.

Persoanele umile, pline de speranță în bunătatea lui Dumnezeu, sunt cele care-l primesc pe Isus și-l recunosc. Astfel Duhul Sfânt i-a luminat pe păstorii din Betleem, care au mers la peșteră și l-au adorat pe Prunc. Și apoi Duhul i-a condus și pe bătrânii Simeon și Ana, umili, în templul din Ierusalim și ei au recunoscut în Isus pe Mesia. "Ochii mei au văzut mântuirea ta" - exclamă Simeon - "mântuirea pregătită de Dumnezeu în fața tuturor popoarelor" (Lc 2,30).

Da, fraților, Isus este mântuirea pentru orice persoană și pentru orice popor!

Lui, Mântuitorul lumii, îi cer astăzi ca să-i păzească pe frații și surorile noastre din Irak și din Siria care de prea mult timp îndură efectele conflictului aflat în desfășurare și, împreună cu aceia care aparțin altor grupuri etnice și religioase, îndură o persecuție brutală. Crăciunul să le aducă speranță, precum și numeroșilor refugiați, copii, adulți și bătrâni, din regiune și din lumea întreagă; să se transforme indiferența în apropiere și refuzul în primire, pentru ca aceia care acum sunt în încercare să poată primi ajutoarele umanitare necesare pentru a supraviețui rigidității iernii, pentru a se întoarce în țările lor și a trăi cu demnitate. Fie ca Domnul să deschidă inimile la încredere și să dăruiască pacea sa întregului Orient Mijlociu, începând de la Țara binecuvântată de nașterea sa, susținând eforturile celor care se angajează prin fapte pentru dialogul dintre israelieni și palestinieni.

Isus, Mântuitorul lumii, să-i păzească pe cei care suferă în Ucraina și să dăruiască acelei iubite țări să depășească tensiunile, să învingă ura și violența și să întreprindă un nou drum de fraternitate și reconciliere.

Cristos Mântuitorul să dăruiască pace Nigeriei, unde alt sânge este vărsat și prea multe persoane sunt pe nedrept sustrase de la propriile afecte și ținute ostatice sau masacrate. Invoc pace și pentru alte părți din continentul african. Mă gândesc îndeosebi la Libia, la Sudul Sudanului, la Republica Centrafricană și la diferite regiuni din Republica Democratică Congo; și cer celor care au responsabilități politice să se angajeze prin dialog ca să depășească contrastele și să construiască o conviețuire fraternă durabilă.

Isus să-i salveze pe copiii prea mulți victime ale violenței, făcuți obiect de comerț și de trafic de persoane, sau constrânși să devină soldați; copii, atâția copii abuzați. Să dea mângâiere familiilor copiilor uciși în Pakistan săptămâna trecută. Să fie aproape de cei care suferă datorită bolilor, îndeosebi victimelor epidemiei de Ebola, mai ales în Liberia, în Sierra Leone și în Guineea. În timp ce le mulțumesc din inimă celor care se străduiesc cu curaj pentru a-i asista pe bolnavi și pe rudele lor, reînnoiesc o invitație urgentă de a asigura asistența și terapiile necesare.

Isus Prunc. Gândul meu se îndreaptă spre toți copiii astăzi uciși și maltratați, fie la cei care sunt uciși înainte de a vedea lumina, privați de iubirea generoasă a părinților lor și îngropați în egoismul unei culturi care nu iubește viața; fie la acei copii refugiați din cauza războaielor și a persecuțiilor, abuzați și exploatați sub ochii noștri și sub tăcerea noastră complice; și la copiii masacrați sub bombardamente, și acolo unde s-a născut Fiul lui Dumnezeu. Și astăzi tăcerea lor neputincioasă strigă sub sabia atâtor Irozi. Deasupra sângelui său plutește astăzi umbra actualilor Irozi. Într-adevăr, atâtea lacrimi există la acest Crăciun împreună cu lacrimile Pruncului Isus!

Iubiți frați și surori, fie ca Duhul Sfânt să lumineze astăzi inimile noastre pentru ca să putem recunoaște în Pruncul Isus, născut la Betleem din Fecioara Maria, mântuirea dăruită de Dumnezeu fiecăruia dintre noi, fiecărui om și tuturor popoarelor de pe pământ. Puterea lui Cristos, care este eliberare și slujire, să se facă simțită în multe inimi care îndură războaie, persecuții, sclavie. Fie ca această putere, cu blândețea sa, să elimine împietrirea din inimile atâtor bărbați și femei cufundați în mondenitate și în indiferență, în globalizarea indiferenței. Fie ca forța sa răscumpărătoare să transforme armele în pluguri, distrugerea în creativitate, ura în iubire și duioșie. Astfel vom putea spune cu bucurie: "Ochii noștri au văzut mântuirea ta".

Cu aceste gânduri, Crăciun fericit tuturor!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat