Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Audiența generală de miercuri, 3 decembrie 2014

Salut adresat bolnavilor în Aula "Paul al VI-lea"

Bună ziua!

Voi sunteți aici pentru că timpul e cam urât și aici nu plouă, slavă Domnului... Și apoi, voi puteți vedea audiența pe ecranul mare. Multe mulțumiri pentru vizita voastră și vă cer să vă rugați pentru mine.

[Papa merge în mijlocul bolnavilor. La sfârșit adaugă:]

Acum voi rămâneți aici, urmăriți audiența pe ecranul mare, fără ploaie, aici, liniștiți. Acum s-o rugăm pe Sfânta Fecioară Maria pentru a cere binecuvântarea: Bucură-te, Marie...

[Binecuvântarea]

Și să ne pregătim pentru Crăciun, gândindu-ne că Isus vine. Vă urez ca Isus să vină în inima fiecăruia dintre voi și să vă binecuvânteze și să vă dea putere pentru a merge înainte. Și rugați-vă pentru mine! Mulțumesc!

___________

Călătoria apostolică în Turcia

Iubiți frați și surori, bună ziua. Dar, nu mi se pare atât de frumoasă ziua, este ca urâtă... Dar voi sunteți curajoși și la o zi urâtă o față frumoasă și mergem înainte! Această audiență se desfășoară în două locuri diferite, așa cum facem când plouă: aici în piață și apoi sunt bolnavii în Aula "Paul al VI-lea". Eu i-am întâlnit deja, i-am salutat și ei urmăresc audiența pe un ecran mare, pentru că sunt bolnavi și nu pot să vină sub ploaie. Îi salutăm de aici cu aplauze.

Astăzi vreau să împărtășesc cu voi câteva lucruri din pelerinajul meu pe care l-am făcut în Turcia de vinerea trecută până duminică. Așa cum cerusem să-l pregătim și să-l însoțim cu rugăciunea, acum vă invit să aducem mulțumire Domnului pentru realizarea sa și pentru ca să poată apare roade de dialog fie în raporturile noastre cu frații ortodocși, fie în cele cu musulmanii, fie în drumul spre pacea dintre popoare. În primul rând, simt că trebuie să reînnoiesc exprimarea recunoștinței mele președintelui Republicii turce, primului ministru, președintelui pentru afacerile religioase și celorlalte autorități, care m-au primit cu respect și au garantat buna ordine a evenimentelor. Acest lucru cere muncă și eu au făcut asta cu plăcere. Mulțumesc frățește episcopilor din Biserica catolică din Turcia, președintelui Conferinței Episcopale, atât de bun, și mulțumesc pentru angajarea lor comunităților catolice, așa cum îi mulțumesc Patriarhului Ecumenic, Sanctitatea Sa Bartolomeu I, pentru primirea cordială. Fericitul Paul al VI-lea și sfântul Ioan Paul al II-lea, care amândoi au mers în Turcia, și sfântul Ioan al XXIII-lea, care a fost Delegat Pontifical în acea națiune, au ocrotit din cer pelerinajul meu, care a avut loc la opt ani după cel al predecesorului meu Benedict al XVI-lea. acea țară este îndrăgită de orice creștin, în special pentru că a dat naștere apostolului Paul, pentru că a găzduit primele șapte concilii și pentru prezența, aproape de Efes, a "casei Mariei". Tradiția ne spune că acolo a trăit Sfânta Fecioară Maria, după venirea Duhului Sfânt.

În prima zi a călătoriei apostolice am salutat autoritățile țării, în cea mai mare majoritate musulmană, dar în a cărei constituție se afirmă laicitatea statului. Și cu autoritățile am vorbit despre violență. Tocmai uitarea lui Dumnezeu, și nu glorificarea sa, generează violența. Pentru aceasta am insistat asupra importanței ca musulmanii și creștinii să se angajeze împreună pentru solidaritate, pentru pace și dreptate, afirmând că fiecare stat trebuie să asigure cetățenilor și comunităților religioase o reală libertate de cult.

Astăzi, înainte de a merge să-i salut pe bolnavi, am fost cu un grup de creștini și islamici care fac o reuniune organizată de dicasterul pentru dialogul interreligios, sub conducerea cardinalului Tauran, și au exprimat și ei această dorință de a continua în acest dialog fratern între catolici, creștini și islamici.

În a doua zi am vizitat câteva locuri-simbol ale diferitelor confesiuni religioase prezente în Turcia. Am făcut asta simțind în inimă invocația către Domnul, Dumnezeu al cerului și al pământului, Tată milostiv al întregii omeniri. Centrul zilei a fost celebrarea euharistică la care au participat în catedrală păstori și credincioși din diferitele rituri catolice prezente în Turcia. Au asistat și Patriarhul Ecumenic, Vicarul Patriarhal Armean Apostolic, Mitropolitul Siro-Ortodox și exponenți protestanți. Împreună l-am invocat pe Duhul Sfânt, Cel care face unitatea Bisericii: unitate în credință, unitate în caritate, unitate în coeziune interioară. Poporul lui Dumnezeu, în bogăția tradițiilor și articulațiilor sale, este chemat să se lase condus de Duhul Sfânt, în atitudine constantă de deschidere, de docilitate și de ascultare. În drumul nostru de dialog ecumenic și al unității noastre, al Bisericii noastre catolice, Cel care face totul este Duhul Sfânt. Nouă ne revine să-l lăsăm să facă, să-l primim și să urmăm inspirațiile sale.

A treia și ultima zi, sărbătoarea sfântului Andrei apostolul, a oferit contextul ideal pentru a consolida raporturile fraterne dintre Episcopul de Roma, Succesor al lui Petru, și Patriarhul Ecumenic de Constantinopol, succesori al apostolului Andrei, frate al lui Simon Petru, care a întemeiat acea Biserică. Am reînnoit cu Sanctitatea Sa Bartolomeu I angajarea reciprocă de a continua pe drumul spre restabilirea comuniunii depline dintre catolici și ortodocși. Împreună am semnat o Declarație comună, etapă ulterioară a acestui drum. A fost deosebit de semnificativ faptul că acest act a avut loc la sfârșitul unei solemne Liturghii din sărbătoarea sfântului Andrei, la care am asistat cu mare bucurie și care a fost urmată de dubla binecuvântare împărțită de Patriarhul de Constantinopol și de Episcopul de Roma. De fapt, rugăciunea este baza pentru orice dialog ecumenic sub conducerea Duhului Sfânt, care așa cum am spus este Cel care face unitatea.

Ultima întâlnire - acest lucru a fost frumos și dureros în același timp - a fost cea cu un grup de tineri refugiați, găzduiți de salezieni. Era foarte important pentru mine să întâlnesc câțiva refugiați din zonele de război din Orientul Mijlociu, fie pentru a le exprima apropierea mea și a Bisericii, fie pentru a sublinia valoarea primirii, în care și Turcia este foarte angajată. Mulțumesc încă o dată Turciei pentru această primire a atâtor refugiați și mulțumesc din inimă salezienilor din Istanbul. Acești salezieni lucrează cu refugiații, sunt buni! Am întâlnit și alți preoți și un iezuit germani și alții care lucrează cu refugiații, dar acel oratoriu salezian este un lucru frumos, este o lucrare ascunsă. Mulțumesc mult tuturor acelor persoane care lucrează cu refugiații. Și să ne rugăm pentru toți refugiații și pentru ca să fie înlăturate cauzele acestei plăgi dureroase.

Iubiți frați și surori, Dumnezeu atotputernic și milostiv să continue să ocrotească poporul turc, pe guvernanții săi și pe reprezentanții diferitelor religii. Fie ca ei să poată construi împreună un viitor de pace, așa încât Turcia să poată reprezenta un loc de coexistență pașnică între religii și culturi diferite. În afară de asta să ne rugăm pentru ca, prin mijlocirea Fecioarei Maria, Duhul Sfânt să facă rodnică această călătorie apostolică și să favorizeze în Biserica fervoarea misionară, pentru a vesti tuturor popoarelor, în respect și în dialog fratern, că Domnul Isus este adevăr, pace și iubire. Numai El este Domnul.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat