Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ceremonie în Vatican pentru semnarea Declarației comune a liderilor religioși împotriva sclaviei (2 decembrie 2014)

Marți, 2 decembrie 2014, Ziua Internațională pentru Abolirea Sclaviei, s-a desfășurat la sediul Academiei Pontificale de Știința în Casina Pius al IV-lea din Vatican ceremonia pentru semnarea Declarației liderilor religioși împotriva sclaviei. Acest act solemn urmează după acordul semnat în martie în Vatican, care a instituit Global Freedom Network, pentru a dezrădăcina - până în 2020 - formele moderne de sclavie și traficul de persoane.

Declarația comună a liderilor religioși împotriva sclaviei moderne a avut următorii semnatari:

  • Biserica catolică: Papa Francisc

  • Religia hinduistă: Sanctitatea Sa Mata Amritanandamayi (Amma)

  • Religia budistă: Maestrul Zen Thich Nhat Hanh (Thay) (reprezentat de Venerabilul bhikkhuni Thich Nu Chan Khong)

  • Religia budistă: Venerabilul Datuk K Sri Dhammaratana, Mare Preot al Malaieziei

  • Religia ebraică: Rabinul Dr. Abraham Skorka

  • Religia ebraică: Rabinul Șef David Rosen, KSG, CBE

  • Biserica ortodoxă: Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu (reprezentat de Eminența Sa Emmanual, Mitropolit de Franța)

  • Religia musulmană: Mohamed Ahmed El-Tayeb, Mare Imam de Al-Azhar (reprezentat de Dr. Abbas Abdalla Abbas Soliman, Subsecretar de Stat de Al Azhar Alsharif)

  • Religia musulmană: Marele Ayatollah Mohammad Taqi al-Modarresi

  • Religia musulmană: Marele Ayatollah Sheikh Basheer Hussain al Najafi (reprezentat de Șeicul Naziyah Razzaq Jaafar, Consilier Special al Marelui Ayatollah)

  • Religia musulmană: Șeicul Omar Abboud

  • Biserica anglicană: Excelența Sa Justin Welby, Arhiepiscop de Canterbury.

În continuare publicăm textul discursului pronunțat de Papa Francisc în cursul ceremoniei din această dimineață:

Doamnelor și domnilor,

Mulțumesc tuturor liderilor religioși reuniți aici pentru angajarea lor în favoarea supraviețuitorilor traficului de persoane și tuturor celor prezenți pentru participarea intensă la acest act de fraternitate, în special față de cei mai suferinzi dintre frații noștri. Inspirați de mărturisirile noastre de credință, astăzi ne-am reunit pentru o inițiativă istorică și o acțiune concretă: să declarăm că vom lucra împreună pentru a dezrădăcina flagelul teribil al sclaviei moderne în toate formele sale.

Exploatarea fizică, economică, sexuală și psihologică a bărbaților și femeilor, a copiilor și copilelor actualmente înlănțuiește zeci de milioane de persoane în inumanitate și în umilire. Fiecare ființă umană - bărbat, femeie, copil, copilă - este imagine a lui Dumnezeu; Dumnezeu este iubire și libertate, care se dăruiește în relațiile interpersonale; deci fiecare ființă umană este o persoană liberă, destinată să existe pentru binele celorlalți, în egalitate și fraternitate. Fiecare persoană și toate persoanele sunt egale și trebuie să li se recunoască aceeași libertate și aceeași demnitate. Orice relație discriminantă care nu respectă convingerea fundamentală că celălalt este ca mine însumi constituie un delict, și de atâtea ori un delict aberant.

Pentru aceasta declarăm în numele tuturor și al fiecăruia dintre crezurile noastre că sclavia modernă - în formă de trafic de persoane, muncă forțată, prostituție, trafic de organe - este o crimă de "lezare a umanității". Victimele sale sunt de orice condiție, dar de cele mai multe ori se întâlnesc printre cei mai săraci și cei mai vulnerabili dintre frații și surorile noastre.

În numele acestora, care cheamă la acțiune comunitățile noastre și ca fără excepție să respingă complet toate privările sistematice ale libertății individuale cu scopul exploatării personale și comerciale, în numele acestora facem această declarație.

În pofida marilor eforturi ale multora, sclavia modernă continuă să fie un flagel atroce care este prezent, pe scară largă, în toată lumea, chiar ca turism. Această crimă de "lezare a umanității" se maschează în spatele unor aparente obișnuințe acceptate, însă în realitate face victimele sale în prostituție, în traficul de persoane, munca forțată, munca sclavă, mutilarea, vinderea de organe, consumul de droguri, muncă a copiilor. Se ascunde în spatele ușilor închise, în locuri speciale, pe străzi, în automobile, în fabrici, la sate, în pescadoare și în multe alte părți. Și asta se întâmplă atât în orașe cât și în sate, în centrele de primire din națiunile mai bogate și din cele mai sărace din lume. Și cel mai rău lucru este că această situație, din nefericire, se agravează zi de zi mai mult.

Chemăm la acțiune toate persoanele de credință, liderii, guvernele, firmele, pe toți bărbații și femeile de bunăvoință, pentru ca să dea sprijinul lor puternic și să se alăture mișcării împotriva sclaviei moderne, în toate formele sale.

Susținută de idealurile mărturisirii noastre de credință și de valorile noastre umane împărtășite, toți putem și trebuie să înălțăm stindardul valorilor spirituale, eforturile comune, viziunea eliberatoare așa încât să dezrădăcineze sclavia din planeta noastră.

Îi cer Domnului să ne dea astăzi harul de a ne converti pe noi înșine în aproapele oricărei persoane, fără excepții, oferind ajutor în mod activ și mereu celor pe care-i întâlnim pe drumul nostru - fie că e vorba de un bătrân abandonat de toți, de un muncitor pe nedreptate redus la sclavie și disprețuit, de o refugiată sau de un refugiat capturați de lațurile lumii interlope, de un tânără sau de o tânără care merge pe străzile lumii victimă a comerțului sexual, de un bărbat sau de o femeie induși la prostituție cu înșelăciune de către oameni fără teamă de Dumnezeu, de un copil sau de o copilă mutilați de organe - și care cheamă conștiința noastră, făcând ecou la glasul Domnului: Vă spun că ori de câte ori ați făcut asta unuia dintre frații mei, mie mi-ați făcut.

Dragi prieteni, mulțumesc pentru această reuniune. Mulțumesc pentru această angajare transversală, care ne angajează pe toți. Toți suntem reflexie a imaginii lui Dumnezeu și suntem convinși că nu putem tolera ca imaginea lui Dumnezeu cel viu să fie supusă traficului cel mai aberant.

Multe mulțumiri!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 32.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat