Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: De sărbătoarea familiilor, PS Petru Gherghel în vizită la comunitatea romano-catolică română

PS Petru Gherghel a fost oaspetele comunității romano-catolice române, în biserica "San Vitale" din Roma, duminică, 23 noiembrie 2014. Excelența sa a prezidat sfânta Liturghie din solemnitatea "Cristos, Regele Universului", fiind însoțit la altar de mai mulți preoți, credincioșii umplând biserica. Totodată, la această sfântă Liturghie a fost sărbătorit jubileul Căsătoriei a mai multor familii.

PS Petru Gherghel, care este și responsabil cu pastorația migranților în Conferința Episcopilor din România, s-a aflat la Roma cu ocazia participării la al VII-lea Congres Mondial pentru Grija Pastorală a Migranților, care s-a desfășurat în perioada 17-21 noiembrie și a tratat tema "Cooperare și dezvoltare în pastorația migranților".

Duminică, 23 noiembrie, începând cu ora 10.30, Excelența sa a participat în Piața "Sfântul Petru" la Liturghia celebrată de papa Francisc cu ritul canonizării a șase noi sfinți, printre care și ep. Giovanni Antonio Farina, fondatorul Congregației "Surorile Învățătoare ale Sfintei Doroteea, Fiicele Sfintelor Inimi", care activează și în Dieceza de Iași, în Parohia "Isus, Bunul Păstor" din Roman. La acest eveniment a participat și un grup de pelerini români, format din pr. Alois Fechet, responsabil al Oficiului pentru Viața Consacrată din Dieceza de Iași, pr. Francisc Fărcășel, parohul comunității "Isus, Bunul Păstor" din Roman, călugărițe și credincioși laici.

În după-amiaza aceleiași zile, la ora 16.00, însoțit fiind de pelerinii din România, Preasfințitul Petru a prezidat sfânta Liturghie în biserica "San Vitale". Au concelebrat pr. Isidor Iacovici, parohul comunității românilor catolici de la Roma, pr. Alois Fechet, pr. Felician Tiba, responsabil al Oficiului pentru Pastorația Familiei și a Laicilor din Dieceza de Iași (fiind la Roma pentru participarea la simpozionul internațional "Întâietatea Evangheliei și locul moralei: ierarhie și unitate în propunerea creștină", din zilele de 21 și 22 noiembrie), Mons. Pierpaolo Felicolo, responsabil cu Oficiul pentru Emigranți din cadrul Vicariatului de Roma, dar și alți 15 preoți prezenți în Cetatea Eternă pentru studii. Sfânta Liturghie a fost însuflețită de prezența unui mare număr de credincioși, în centru stând în această zi cei care sărbătoresc anul acesta un număr rotund de ani de la căsătorie. Acest lucru l-a amintit și pr. Isidor la începutul sfintei Liturghii, rostind numele familiilor sărbătorite, totodată salutând prezența Preasfințitului Petru în mijlocul comunității din Roma.

La predică, pe baza lecturilor proclamate, păstorul Diecezei de Iași a vorbit despre importanța solemnității "Cristos, Regele Universului", prezentându-l pe Regele sărbătorit. Fiind ultima duminică din anul bisericesc, a amintit de faptul că de-a lungul unui an bisericesc "duminică de duminică îl întâlnim pe Isus cu o misiune, cu un dar, îl întâlnim pe Isus în adorație, îl întâlnim pe Isus predicând, chemând lumea la pocăință; mai ales îl întâlnim în suferință, în moarte, dar îl întâlnim și în gloria, în victoria sa asupra morții". În continuare, PS Petru a vorbit despre Cristos, păstorul cel bun, exemplul prin excelență al fiecăruia, care a dăruit lumii atâtea exemple care să conducă le rândul lor pe drumul spre el, amintind de cei care au fost canonizați în acea zi la Roma, dar și de fericiții români, fericitul Ieremia, fericitul Vladimir și, desigur, fericitul Anton Durcovici. Spre finalul predicii, PS Petru a încurajat familiile să privească mereu la Cristos, Regele tuturor, dar și la sfinții care sunt adevărate modele pentru creștini, pentru a fi "adevărați soți, părinți, tată și mamă, familii binecuvântate de Cristos".

După predică și rostirea Crezului, toate familiile și-au reînnoit angajamentul lor în trăirea vieții de familie și au cerut ajutorul lui Dumnezeu pentru aceasta.

La sfârșitul sfintei Liturghii, în numele întregii comunități, pr. Isidor a felicitat toate familiile jubilante, încurajându-le să-și trăiască cât mai frumos vocația lor, și a mulțumit PS Petru Gherghel pentru bucuria făcută comunității prin grija și prezența Excelenței sale.

PS Petru, fiind conștient de unirea deosebită manifestată și în ultimele zile de românii din diaspora cu cei rămași acasă și amintind de congresul la care a participat, a vorbit despre "rolul pozitiv pe care îl au cei care vin din alte părți, al migranților, acela de a fi o punte între popoare, între oameni, între credincioși... în care toți să simtă că fac parte din aceeași familie a lui Cristos". PS Petru a ținut să le mulțumească credincioșilor emigranți pentru că poartă tradițiile și credința lor în mijlocul altor popoare, spunând că peste tot a auzit vorbe frumoase despre exemplul pe care îl dau ei, îndemnându-i să facă tot posibilul ca atunci când se vor întoarce acasă să fie îmbogățiți nu doar material, dar și spiritual.

În final, păstorul Diecezei de Iași a împărțit tuturor binecuvântarea apostolică primită de la Sfântul Părinte la finalul congresului la care a participat cu câteva zile înainte.

Pr. Adrian Blăjuță`

*

Sărbătoarea aniversarului familiilor la San Vitale-Roma

Duminică, 23 noiembrie 2014, în Solemnitatea lui Cristos, Regele Universului, în comunitatea din Roma-San Vitale, aproximativ 25 de familii și-au sărbătorit aniversarul căsătoriei. Celebrant principal a fost PS Petru Gherghel, episcop de Iași. Concelebranți au fost: pr. Isidor Iacovici, paroh și decan al comunităților române din centru-sudul Italiei, un număr considerabil de preoți studenți la Roma, precum și câțiva preoți oaspeți din România.

"Familia: model de iubire al lui Dumnezeu pentru oameni"

Ce poate fi mai frumos în viața unui om, al unui muritor de rând, dacă nu o familie unită în iubire, în fidelitate și pe o credință pusă pe temelia trăirii profunde în Cristos, Regele Universului?

Viața, cu toate vicisitudinile ei, oferă celor doi, soțului și soției, posibilitatea de a-și manifesta în mod vizibil, dragostea unul față de celălalt și împreună iubirea față de aproapele. Duminică, în sărbătoarea lui Cristos Regele Universului, 15 cupluri din Parohia "San Vitale" și alte 10 cupluri din Grotte Celoni ne-au dovedit că luptând împreună se pot învinge mai ușor problemele familiale; că se poate păși pe drumul vieții cu mai multă seninătate. Viața de cuplu reprezintă pentru soți o continuă provocare și o permanentă deschidere spre nou.

Am avut ocazia să medităm asupra faptului că acest nucleu pe care Dumnezeu l-a dorit, l-a creat și l-a clădit pe fundamentul celui mai nobil dar care este "iubirea" sa veșnică, și căruia i-a dat numele de "familie", rămâne ca o stâncă neclintită în bătaia vântului când ea este trăită și alimentată de virtute și har.

Prezența Excelenței sale Mons. Petru Gherghel, episcop de Iași între noi, a seminariștilor din Institutele "Don Orione", "Iosefinii lui Leonardo Murialdo", precum și a persoanelor consacrate din Roma și din țară, a fost un motiv de bucurie pentru întreaga comunitate a românilor prezenți la Roma. Le mulțumim tuturor celor care au oferit din timpul lor pentru a organiza atât sfânta Liturghie, cât și sărbătoarea ce a urmat.

Veronica Grigoraș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

- 23 noiembrie: Roma "San Vitale": Sărbătoarea aniversarului familiilor

- 23 noiembrie: Roma "San Vitale": Sărbătoarea familiilor. Foto: Stefan Stasisin


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat