Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

La Istanbul la 30 noiembrie

"Între Bartolomeu și Francisc alchimie deosebită"

De Maria Chiara Biagioni

Papa Francisc și patriarhul Bartolomeu din nouă împreună. De data aceasta la Istanbul pentru a sărbători duminică, 30 noiembrie 2014, la Fanar, sărbătoarea sfântului Andrei, patron al Patriarhiei ecumenice de Constantinopol. Acesta este "motivul" principal care l-a dus pe papa Francisc în țara turcă. "Este o mare onoare a-l putea primi pe primul dintre toți episcopii creștinătății, papa de la Roma", spune mitropolitul Athenagoras al Belgiei, exarh pentru Olanda și Luxemburg și membru al Sfântului Sinod. Și adaugă: "Faptul că papa a acceptat invitația Patriarhului Bartolomeu ne-a umplut de bucurie.

Care sunt așteptările pentru această nouă întâlnire?

"Lumea știe că Francisc este un papă al umilinței și al deschiderii. Un papă care vrea să facă pași noi. Sperăm că această întâlnire poate să dea un elan nou dialogului dintre Biserica catolică și Bisericile ortodoxe. Avem o mare nevoie de asta. Nu putem rămâne opriți la prima întâlnire de acum 50 de ani dintre Papa Paul al VI-lea și Patriarhul Atenagora. Trebuie să mergem înainte. Cred că este foarte important a arăta lumii că dialogul nostru nu este un dialog static, ci un dialog dinamic".

La ce pași vă gândiți?

"Încă nu suntem pe punctul unei restabiliri a comuniunii depline între Bisericile noastre. Din păcate încă n-am ajuns la acest punct. N-ar ști să spun. Pașii noi vin în mod spontan. Așteptăm mereu un miracol. Miracolul se așteaptă și vine prin harul lui Dumnezeu".

Dar dumneavoastră sunteți mai optimist cu privire la viitorul de comuniune dintre cele două Biserici?

"Optimist? Sper mereu. Putem spune că Biserica catolică și patriarhia ecumenică pot să se bazeze pe interlocutori onești, puternic angajați în dialog. Trebuie continuat pe acest drum pentru ca aceste raporturi să crească tot mai mult și să permită să se facă pași noi".

Patriarhul Bartolomeu și Papa Francisc par foarte uniți între ei...

"Aș vorbi mai degrabă despre o alchimie deosebită. Și acest raport între ei este foarte important. Nu este ceva artificial, construit. Pentru aceasta cred că ne putem aștepta la ceva nou".

Ce au în comun Papa și Patriarhul?

"Amândoi sunt persoane care au un caracter orientat spre adevăr, sunt două persoane autentice: modul în care se comportă cu alții coincide cu ceea ce sunt cu adevărat. Amândoi au naturalețe în raporturile cu alții. Și amândoi au același elan să privească lumea așa cum este și să știe să perceapă problemele. Pentru aceasta amândoi îndeamnă Biserica să facă ceva pentru ca prezența lui Dumnezeu să fie păstrată în această lume. Sunt conștienți de faptul că mulți oameni părăsesc Biserica, îi întorc spatele și trăiesc ca și cum Dumnezeu n-ar exista. Este o mare provocare și o mare durere. Am fost auditor în Vatican în timpul sinodului despre familie. Este foarte important astăzi a avea curajul de a merge spre frații noștri, a-i primi, a-i asculta și a da răspunsuri pastorale. Interesantă a fost dezbaterea despre divorțații recăsătoriții. Pentru ce să nu li se dea o a doua șansă, dat fiind faptul că a le refuza împărtășania provoacă un sentiment de refuz și de marginalizare? Este o problemă care interpelează nu numai Biserica catolică: și noi, ca Biserică ortodoxă, avem provocarea preoților căsătoriți care trăiesc aceeași problemă".

O altă provocare este aceea a păcii. Ce pot face Bisericile creștine împreună?

"Cred că trebuie să mărturisim înainte de toate ca și creștini că diviziunea noastră dă acestei lumi o mărturie slabă. Așa cum spunea de exemplu regretatul Ignațiu al IV-lea, patriarh greco-ortodox de Antiohia și al întregului Orient, trebuie celebrat Paștele împreună pentru că mai ales în Orientul Mijlociu a nu face asta reprezintă un scandal. Apoi trebuie să facem simțit împreună glasul nostru. Locuiesc în Belgia, în inima construcției Uniunii Europene: împreună, ca și creștini de diferite confesiuni, trebuie să mergem la liderii politici europeni și să vorbim despre această tragedie a creștinătății care se trăiește în Orientul Mijlociu, în ținutul care a fost leagănul creștinismului, dar care riscă să rămână golit de creștini. Și de la Fanar, Papa Francisc și Patriarhul Bartolomeu vor lansa împreună un mesaj comun".

Vor face un apel de pace pentru Orientul Mijlociu?

"Sunt sigur de asta. Nu cunosc conținutul mesajului pe care probabil l-au pregătit deja. Dar sunt sigur că Papa și Patriarhul vor face un apel pentru Orientul Mijlociu, mai ales vor cere pace și respect față de creștinii din Siria și Irak".

(După agenția SIR, 24 noiembrie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat