Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Al VII-lea Congres Mondial pentru Grija Pastorală a Migranților

Dezvoltare și colaborare în pastorația migranților

Papa Francisc: "Biserica este o mamă a tuturor și face efortul de a alimenta o cultură a primirii și a solidarității, în care nimeni nu este inutil, nelalocul lui sau de înlăturat".

Fenomenul migrator a însoțit mereu istoria omului manifestând-se în diferite forme, în diferite direcții pe parcursul istoriei vieții sale.

Omul însuși este un migrant venind în această lume și îndreptându-se spre o alta mai bună și mai statornică. Încă de pe primele pagini ale istoriei mântuirii, pe care o prezintă Biblia, îl descoperim pe om, creatura lui Dumnezeu, căutând mereu pământul făgăduit.

Sub imaginea poporului ales descoperim realitatea tuturor persoanelor și a tuturor comunităților omenești în drumul lor spre adevărata dezvoltare și împlinire. Cercetările și studiile făcute în toate sectoarele istoriei umane confirmă acest adevăr și această realitate pe care o trăim și ele ne conving că omul este un veșnic căutător și călător pe acest pământ.

Odată cu creșterea și înmulțirea oamenilor și mărirea familiei umane s-a impus din ce în ce mai mult realitatea căutării unui ambient adaptat, deschizând astfel iureșul migrației. Nu trebuie să uităm că răul care a intrat în lume prin păcat continuă, chiar putem spune că a luat dimensiuni impresionante și dureroase, răspândind peste tot lacrimi și moarte. Cain continuă să-l ucidă și să-l elimine astfel pe Abel.

Situațiile dureroase, care au urmat, au întristat din ce în ce mai mult lumea și întristează familia umană, continuând să tulbure conștiințele oamenilor.

Biserica primește o profundă învățătură și o chemare la fraternitate și iubire până la jertfa de sine, urmându-l pe Cristos, întemeietorul ei. El însuși a trecut prin această dureroasă situație de migrant, fiind exilat și respins de propriul său popor. E tragic că mulți dintre cei care se cheamă frați, care trebuie să fie ucenicii săi, nu numai că uită aceste gesturi ale sale, ci se comportă ca dușmani și străini față de cei care se află în situații tragice, de eliminați, de exilați, expulzați și umiliți în demnitatea lor.

Cel de-al VII-lea Congres pentru Grija Pastorală a Migranților, desfășurat în perioada 17-21 noiembrie, la Universitatea Urbaniana din Roma, a fost organizat de Consiliul Pontifical pentru Pastorația Migranților și Itineranților și coordonat de cardinalul Antonio Maria Vegliò. Congresul a voit să readucă în atenția întregii Biserici și a societății civile din întreaga lume această problematică a mobilității umane, angajând diferite structuri, pentru a analiza încă o dată importanta și dureroasa realitate a fenomenului migrației în zilele noastre.

În cele cinci zile de analiză, de împărtășiri de experiențe și mai ales de rugăciuni comune, cei peste 300 de participanți au avut o fericită ocazie de a lua act de acest fenomen al migrației și de problemele lui. Dincolo de aspectele negative, devenite în ultimul timp tot mai dureroase, acest fenomen trebuie să aibă un loc deosebit de important în dezvoltarea relațiilor umane, devenind un instrument în crearea unui climat armonios pentru o dezvoltare pozitivă, materială și spirituală a lumii. El trebuie să se transforme într-un program de asigurare a unei colaborări frățești din partea celor care migrează și a acelora care îi primesc pe migranți. Toți, așadar, trebuie să intre într-un dialog operativ, toți trebuie să devină parteneri angajați pentru a crea o lume mai bună și mai dreaptă, "o casă comună pentru cei care locuiesc pe acest pământ".

Tema generală a acestui moment de reflecție a fost una provocatoare: "Cooperare și dezvoltare în pastorația migranților".

În prima zi a congresului, atenția tuturor a fost îndreptată spre rolul pe care îl are diaspora și chemarea la cooperare în vederea creșterii condițiilor de dezvoltare a societății civile și a Bisericii. Pentru aceasta au fost prezentate diferite mărturii din partea unor delegați ale operatorilor pastorali din diferite țări, care lucrează în pastorația migranților. În această primă zi, ca de altfel și în zilele următoare, temele principale au fost aprofundate și în discuțiile pe grupuri.

În cea de-a doua zi, participanții la congres au fost invitați să reflecteze asupra raportului deosebit al migranților cu societatea civilă și cu bisericile unde ajung. S-a evidențiat că migranții sunt chemați și așteptați să-și dea aportul lor de "parteneri" în vederea dezvoltării multiple în țările de unde pleacă, a acelora prin care trec și în țările în care ajung. Cei care migrează nu sunt străini, nici dușmani, nu sunt un pericol, ci sunt frați și surori care se bucură să facă parte, potrivit cu demnitatea lor specială, din familia lui Dumnezeu. Nu trebuie uitat rolul pe care îl au femeile, tinerele și mamele, rol pe care trebuie să-l împlinească în familia umană, cu carisma feminității de care se bucură.

În ziua a treia a congresului s-a pus accentul pe realitatea primirii și acceptării în fenomenul migrației, ajungându-se la o integrare armonioasă, realitate care își are desăvârșirea în misterul comuniunii umane și creștine. Un moment deosebit din această zi a fost constituit de intervenția din partea delegațiilor celorlalte biserici surori. Momentul a fost primit cu mare bucurie, evidențiindu-se astfel că toți trebuie să-și dea aportul pentru o întâlnire fraternă pentru realizarea unei adevărate familii umane și creștine, "ca toți să fie una".

În sfârșit, bucuria acestor zile a fost completată și încoronată cu vizita la Sfântul Părinte papa Francisc. Cu iubirea sa părintească, el a voit să întărească proiectul congresului cu un cuvânt iluminator și încurajator în lucrarea dedicată migranților. El a afirmat că dincolo de marile suferințe și încercări prin care trec toți cei ce se află în acest fenomen al mobilității umane, ei au misiunea de a contribui la dezvoltarea armonioasă a vieții pe planeta noastră și toți trebuie să se bucure de recunoașterea demnității primite de la Părintele ceresc. Biserica Catolică și toate celelalte Biserici creștine, ca și toți oamenii de bunăvoință din societate, trebuie să se găsească și să se întâlnească într-un dialog frățesc, pentru a-l descoperi și a-l face prezent pe Cristos în toți aceia în care Dumnezeu a așezat imaginea sa.

Cristos, cel care s-a făcut asemenea tuturor, îi cheamă pe toți ucenicii săi la o adevărată colaborare, să poarte mesajul solidarității umane și creștine acolo unde ajung și printre oamenii cu care se întâlnesc. Pentru Biserică și pentru slujitorii ei, toți oamenii sunt frați și sunt chemați să colaboreze la o dezvoltare armonioasă a societății, pentru a realiza pe pământ condiția de viață pentru care au fost creați.

Împlinind aceste principii, migrația se transformă într-un dar și poate schimba fața lumii, transformând-o într-o familie după planul Creatorului. În Biserică, nimeni nu este străin, ci fiecare are o demnitate sfântă.

Toți participanții s-au bucurat de cuvântul de încurajare al Sfântului Părinte, iar binecuvântarea sa apostolică de la final a fost ca un sigiliu adus lucrării congresului.

22 noiembrie 2014

PS Petru Gherghel,
episcop de Iași

* * *

Discursul Sfântului Părinte Francisc adresat participanților la al VII-lea Congres Mondial al Pastorației Migranților (21 noiembrie 2014)

Roma: PS Petru Gherghel la congresul mondial pentru pastorația migranților (19 noiembrie)


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat