Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

De la Sinod la Sinod. "Cu Francisc ca acela care călătorește în largul mării"

De Riccardo Benotti

Este seara zilei de 13 octombrie și de câteva ore a fost difuzată Relatio post disceptationem care marchează punctul de cotitură al Sinodului extraordinar despre familie. La câțiva pași de piața "Sfântul Petru", părintele Federico Lombardi, director al Sălii de Presă a Sfântului Scaun, o întâlnește pe Jocelyne Khoueiry, auditoare libaneză cu un trecut de războinică maronită. Episodul se consumă în câteva clipe, dar este simptom al unei schimbări în desfășurare. Khoueiry îi povestește părintelui Lombardi că dimineața, după ce a citit textul Relatio, s-a retras deoparte și a început să plângă pentru că în acel document n-a găsit realitatea pe care familia o trăiește în țara sa. Pentru părintele Lombardi este un moment iluminant: "În aceleași ore în care Jocelyne simțea un sentiment de descurajare, eu m-am emoționat pentru motivul opus. De fapt, mă simțeam în mod categoric reprezentat de ceea ce era scris în acel text. Am înțeles atunci, mai mult decât percepusem deja, ca s-a ajuns la o trecere decisivă pentru destinele Sinodului". Asta a revelat în această dimineață părintele Federico Lombardi intervenind la Comitetul președinților și delegaților COPERCOM (Coordonarea asociațiilor pentru comunicare). După publicarea lui Relatio post s-a schimbat climatul în afară și înlăuntrul Sinodului: "Mulți părinți au avut senzația că nu au fost interpretați corect și că n-a fost făcut un adevărat pas înainte. Alții în schimb erau pe deplin satisfăcuți de rezultatul obținut. Toate acestea arată clar cât este de dificil, pentru Biserică, drumul de discernământ cu privire la aceste teme. Nu este deloc o glumă".

Chestiuni deschise. Din concluzia lucrărilor făcute în Cercuri mici, care au receptat observațiile de la jumătatea drumului și au încercat să pună împreună la maxim divergențele, a fost redactată Relatio Synodi: "Este un text foarte diferit de Relatio post, pentru că s-a încercat să se țină cont de toate componentele reieșite. Îndeosebi - a explicat părintele Lombardi - una dintre chestiunile principale se referea la familiile care trăiesc cu mare efort și angajare viața creștină în lumina Evangheliei. Multor observatori li s-a părut că nu au fost luate în considerație de Biserică, aproape că interesul exclusiv s-a concentrat asupra provocărilor și situațiilor iregulare". Textul care iese de la lucrările Sinodului este deci concluzia echilibrată a unui parcurs în anumite privințe accidentat, dar făcut după logica voită de Francisc: "Papa a fost excepționat decizând să se facă publice votările pentru fiecare punct. O noutate care a dat la o parte atâția conservatori și a deschis larg ușile Aulei pentru lume". Pentru a arăta clar dificultățile simțite de unii părinți sinodali, este exemplificativ cazul africanilor. Din cele 62 de puncte ale Relatio Synodi, 59 au fost aprobate cu majoritate de două treimi. Numai trei n-au obținut această votare, adică paragrafele referitoare la admiterea la împărtășanie a divorțaților recăsătoriți, la primirea pastorală a homosexualilor și la împărtășania spirituală. Pentru părinții sinodali care proveneau din Africa, a precizat părintele Lombardi, "a fost excesiv să se confrunte cu tematici pentru ei așa de distante": "Bisericile africane se confruntă cu poligamia, căsătoriile pe etape... A discuta despre homosexualitate sau despre alte teme care pentru noi ni se par normale, nu este într-adevăr așa de ușor pentru episcopi care provin din culturi atât de diferite".

Duc in altum. În timpul lucrărilor Sinodului, episcopul dintr-o țară îndepărtată a povestit o istorie care dă măsura complexității temelor tratate. Participând la o înmormântare, observă în sicriul răposatului o scrisoare. Bărbatul, care prin vicisitudini personale a trăit o mare parte a existenței sale într-o situație de iregularitate familială, dar a dorit mereu să se întoarcă pentru a se apropia de Împărtășanie, când era de acum bolnav și bătrân a primit o scrisoare în care a fost readmis la Sacramente. Pentru el a fost o bucurie și o consolare atât de mari încât a cerut ca acea scrisoare să-l însoțească și în ultima călătorie pământească. "Sinodul aduce la Roma episcopi din atâtea țări cu hinterland culturale și ecleziale profund diferite între ele. Și pentru acest motiv drumul are nevoie de timpi lungi și intuiția Papei a fost decisivă în acest sens. Creșterea spre un consens - a explicat părintele Lombardi - este lungă și obositoare. Episcopilor le revine misiunea grea de a continua să meargă împreună în această fază pregătitoare care ne desparte de Adunarea generală ordinară din 2015". Cât privește modul cel mai bun de a înțelege pontificatul Papei Francisc, directorul Sălii de Presă a Sfântului Scaun nu are îndoieli: "Trebuie să trăim în credință ca acela care călătorește în largul mării, amintindu-ne și de invitația lui Ioan Paul al II-lea după Jubileul Anului 2000: «Duc in altum», «Înaintează în larg». Nu știm ce ne așteaptă în anii care vor veni, dar știm că unicul mod de a înfrunta drumul este să rămânem uniți în barca Bisericii".

(După agenția SIR, 21 noiembrie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat