Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: PS Petru Gherghel la congresul mondial pentru pastorația migranților

Cardinalul Antonio Maria Vegliò, președintele Consiliului Pontifical pentru Pastorația Migranților și Itineranților, a deschis luni, 17 noiembrie 2014, la Universitatea Urbaniană din Roma, al VII-lea Congres Mondial pentru Pastorația Migranților. Lucrările se vor încheia vineri, 21 noiembrie 2014. Din România participă PS Petru Gherghel, responsabil cu pastorația migranților din partea Conferinței Episcopilor din România.

În cuvântul de început, cardinalul Vegliò a subliniat că "este nevoie să considerăm migranții o resursă pentru comunitățile care îi primesc» și nu o problemă. În acest fel, ei pot «coopera la dezvoltarea Bisericii în care sosesc, contribuind la creșterea fraternității»".

La congres participă 300 de experți din 93 de țări care discută până vineri, 21 noiembrie 2014, pe marginea temei "Cooperare și dezvoltare în pastorația migranților". Iau parte și delegați ai altor biserici și confesiuni creștine care împărtășesc aceeași îngrijorare pentru fenomenul migrator, politicieni, membri ai corpului diplomatic și personalități academice.

Introducând sesiunile de lucru, Mons. Vegliò a menționat problematicile de natură socială, economică, politică, culturală și religioasă care însoțesc fluxurile de migranți și urgențele ridicate care interpelează comunitatea internațională și reprezintă un "fenomen complex și dificil de controlat datorită legăturii cu toate sferele vieții cotidiene".

Dar, a observat președintele consiliului, faptul că milioane de persoane "migrează în ciuda obstacolelor persistente, arată o «incompatibilitate» între abordarea restrictivă a fenomenului și lumea care se îndreaptă spre o liberalizare mai mare de alte fluxuri". Dimpotrivă, a adăugat el, "această incoerență poate fi responsabilă" pentru unele realități negative, ca "numărul mare de emigranți fără documente, apariția unor zone de tranzit de migrații" și "traficul de ființe umane în afara granițelor".

Din aceste motive, a explicat el, "în această eră de migrații fără precedent, există o tendință de a vedea străinul emigrant cu suspiciune și teamă". Și astfel, în loc de "primire și solidaritate", acești oameni ajung să stârnească "neîncredere și ostilitate, suspiciune și prejudecăți" până la punctul că tot mai des "spiritul uman, capabil de o mare generozitate, este redus la tăcere de apeluri la izolare și restricție. Iată așadar "într-un climat atât de îngrijorător", importanța temei congresului, care focalizează atenția pe termeni de cooperare și dezvoltare, în perspectiva specifică de interes pastoral pentru cei care-și părăsesc patria în căutarea de noi oportunități de viață. De fapt, a explicat cardinalul, aceste două concepte "pun accentul pe aspectul pozitiv cu privire la fenomenul migrației, inclusiv locul de muncă". În acest sens, prelatul a cerut "să nu trecem cu vederea faptul că afluxul de migranți către țările gazdă, înseamnă pentru acestea din urmă, mari beneficii, deoarece dau noi forțe creatoare și productive. Incluziunea socială a migranților în țările gazdă poate crea bogăție pentru țările înseși, oferind în același timp posibilitate de pregătire, informare, lucru și retribuție pentru migranți". La rândul lor, migranții "pot împărtăși cu țara de origine o parte din beneficiilor primite în țara gazdă". Ar trebui însă, avertizează cardinalul Vegliò, "să nu se măsoare dezvoltarea doar în termeni de creștere economică sau alți indicatori financiari".

În cele din urmă, intrând în specificul activității pastorale, cardinalul a reamintit că "migranții nu au numai necesități materiale, ci și spirituale, pentru care Biserica este chemată să răspundă. Punctul de pornire este întotdeauna înțelegerea situației migranților în toate dimensiunile, în lumina Cuvântului lui Dumnezeu și a doctrinei sociale a Bisericii".

Migrația, schimb de daruri pentru o dezvoltare echilibrată și demnă

"Dumnezeu nu abandonează familia în momentul în care aceasta, sau unii dintre membrii săi, trebuie să decidă să migreze în altă parte. Dimpotrivă, după exemplul Sfintei Familii, creștinul este chemat să creadă și să aibă încredere în Dumnezeu Tatăl care-i merge alături chiar și în cazul unei dificile experiențe de emigrație", a spus Mons. Mario Toso, SDB, secretar al Consiliului Pontifical "Dreptate și Pace", care a intervenit marți, 18 noiembrie, în cea de-a doua zi a lucrărilor Congresului Mondial pentru Pastorația Migranților, cu desfășurare la Roma, între 17 și 21 noiembrie 2014.

Printre cei 300 de experți din 93 de țări care discută pe marginea temei "Cooperare și dezvoltare în pastorația migranților" se numără și Preasfințitul Petru Gherghel, episcopul Diecezei de Iași, în calitate de responsabil cu pastorația migranților în cadrul Conferinței episcopilor din România. Despre semnificația și importanța acestei întâlniri internaționale dedicate fenomenului migrației, pornind de la experiența românească de cooperare și dezvoltare în pastorația migranților a vorbit Preasfințitul Gherghel, într-un scurt interviu realizat la 19 noiembrie 2014 de reporterul Alberto Goroni, de la Radio Vatican, prezent la Universitatea Urbaniană din Roma, unde au loc lucrările congresului ajuns la cea de-a șaptea ediție.

Preluare Radio Vatican

Înregistrarea audio a interviului poate fi urmărită aici:

(O.B.)


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat