Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (16 noiembrie 2014)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia din această duminică este parabola talanților, luată din sfântul Matei (25,14-30). Relatează despre un om care, înainte de a pleca într-o călătorie, îi convoacă pe servitori și le încredințează patrimoniul său în talanți, monede antice de valoare foarte mare. Acel stăpân îi încredințează primului servitor cinci talanți, celui de-al doilea doi, celui de-al treilea unul. În timpul absenței stăpânului, cei trei servitori trebuie să facă să rodească acest patrimoniu. Primul și al doilea servitor dublează fiecare capitalul de plecare; în schimb al treilea, de frică să nu piardă totul, îngroapă talantul primit într-o groapă. La întoarcerea stăpânului, primii doi primesc lauda și recompensa, în timp ce al treilea, care restituie doar moneda primită, este certat și pedepsit.

Este clară semnificația acestor lucruri. Omul din parabolă îl reprezintă pe Isus, servitorii suntem noi și talanții sunt patrimoniul pe care Domnul ni-l încredințează nouă. Care este patrimoniul? Cuvântul său, Euharistia, credința în Tatăl ceresc, iertarea sa... deci, atâtea lucruri, bunurile sale cele mai prețioase. Acesta este patrimoniul pe care El ni-l încredințează. Nu numai de păstrat, ci de făcut să crească! În timp ce în folosirea obișnuită termenul "talent" indică o calitate individuală deosebită - de exemplu talent în muzică, în sport, etc. -, în parabolă talanții reprezintă bunurile Domnului, pe care El ni le încredințează pentru ca să le facem să rodească. Groapa săpată în pământ de "slujitor rău și leneș" (v. 26) indică frica de risc care blochează creativitatea și rodnicia iubirii. Pentru că frica de riscurile iubirii ne blochează. Isus nu ne cere să păstrăm harul său în seif! Nu ne cere asta Isus, ci vrea ca să-l folosim în folosul celorlalți. Toate bunurile pe care noi le-am primit sunt pentru a le da altora și astfel cresc. Este ca și cum ne-ar spune: "Iată pentru tine milostivirea mea, duioșia mea, iertarea mea: ia-le și folosește-le!". Și noi ce am făcut cu acestea? Pe cine am "contagiat" cu credința noastră? Câte persoane am încurajat cu speranța noastră? Câtă iubire am împărtășit cu aproapele nostru? Sunt întrebări pe care va fi bine să ni le punem. Orice loc, chiar și cel mai îndepărtat și impracticabil, poate deveni loc în care să facem să rodească talanții. Nu există situații sau locuri închise pentru prezența și pentru mărturia creștină. Mărturia pe care Isus ne-o cere nu este închisă, este deschisă, depinde de noi.

Această parabolă ne determină să nu ascundem credința noastră și apartenența noastră la Cristos, să nu îngropăm Cuvântul Evangheliei, ci să-l facem să circule în viața noastră, în relații, în situațiile concrete, ca forță care pune în criză, care purifică, reînnoiește. Tot așa iertarea, pe care Domnul ne-o dăruiește în special în Sacramentul Reconcilierii: să n-o ținem închisă în noi înșine, ci să lăsăm să elibereze forța sa, care să facă să cadă zidurile pe care egoismul nostru le-a ridicat, care să ne facă să facem primul pas în raporturile blocate, să reluăm dialogul acolo unde nu mai este comunicare... Și așa mai departe. A face ca acești talanți, aceste cadouri, aceste daruri pe care Domnul ni le-a dat, să fie pentru alții, să crească, să dea rod, cu mărturia noastră.

Cred că astăzi ar fi un gest frumos ca fiecare dintre voi să ia Evanghelia acasă, Evanghelia sfântului Matei, capitolul 25, versetele de la 14 la 30, Mt 25,14-30, și să citească asta și să mediteze un pic: "Talanții, bogățiile, tot ceea ce mi-a dat Dumnezeu spiritual, bunătate, Cuvântul lui Dumnezeu, cum fac să crească în alții? Sau numai le păstrez în seif?".

Și în afară de asta Domnul nu dă tuturor aceleași lucruri și în același mod: ne cunoaște personal și ne încredințează ceea ce este corect pentru noi; însă în toți, în toți este ceva egal: aceeași, imensă încredere. Dumnezeu are încredere în noi, Dumnezeu are speranță în noi! Și acest lucru este același pentru toți. Să nu-l dezamăgim! Să nu ne lăsăm înșelați de frică, ci să răsplătim încrederea cu încredere! Fecioara Maria întrupează această atitudine în modul cel mai frumos și mai deplin. Ea a primit și a acceptat darul cel mai sublim, pe Isus în persoană, și la rândul său l-a oferit omenirii cu inimă generoasă. Ei să-i cerem să ne ajute să fim "servitori buni și credincioși", pentru a participa "la bucuria Domnului nostru".

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

În aceste zile la Roma au fost tensiuni destul de puternice între rezidenți și imigrați. Sunt fapte care au loc în diferite orașe europene, în special în cartiere periferice marcate de alte neajunsuri. Invit instituțiile, de la toate nivelele, să asume ca prioritate ceea ce de acum constituie o urgență socială și care, dacă nu este tratată cât mai repede și în mod adecvat, riscă să degenereze tot mai mult. Comunitatea creștină se angajează în mod concret pentru ca să nu existe ciocnire, ci întâlnire. Cetățeni și imigrați, cu reprezentanții instituțiilor, se pot întâlni, chiar și într-o sală a parohiei, și să vorbească împreună despre situație. Important este de a nu ceda tentației ciocnirii, de a respinge orice violență. Este posibil să se dialogheze, să se asculte, să se proiecteze împreună, și în acest mod să se depășească suspiciunea și prejudecata și să se construiască o conviețuire tot mai sigură, pașnică și inclusivă.

Astăzi este "Ziua mondială a victimelor rutiere". Amintim în rugăciune pe cei care și-au pierdut viața, dorind angajarea constantă în prevenirea accidentelor rutiere, precum și un comportament prudent și respectuos față de norme din partea automobiliștilor.

Vă salut pe voi toți, familii, parohii, asociații și pe fiecare credincios, care ați venit din Italia și din atâtea părți ale lumii. Îndeosebi îi salut pe pelerinii care provin din Murcia (Spania), Cagliari, Teramo, Gubbio și Lissone; corul Amadeus din Villafranca, asociația "Însoțitori Sanctuare Mariane din Lume" și copii de la mir din Monte San Savino și din Torano Nuovo. Salut angajații de la Spitalul Fatebenefratelli din Roma și grupul de muzicieni de la Teatrul de Operă din Roma.

Și nu uitați astăzi, acasă, să luați Evanghelia lui Matei, capitolul 25, versetele 14 la 30, și să le citiți și să vă puneți întrebările care vin.

Tuturor doresc o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat