Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizita din 25 noiembrie 2014

"Papa la Strasbourg dă semnalul: Europa este un ansamblu"

De Maria Chiara Biagioni

O călătorie foarte rapidă, de câteva ore, dar care dă un puternic semnal de integrare europeană și de unitate. Un mesaj important pentru un continent străbătut de popoare și culturi diferite, dar chemat să înfrunte problemele și viitorul împreună. Papa Francisc, la 25 noiembrie 2014, va merge la Strasbourg, unde la 10.35 va adresa un discurs la Parlamentul European, iar la 12.05 la Consiliul Europei. La COMECE - Comisia episcopatelor din Comunitatea Europeană - este o atmosferă de mare așteptare. "Suntem foarte mulțumiți că Papa a decis să vină la Strasbourg", spune imediat cu aer de satisfacție cardinalul Reinhard Marx, arhiepiscop de München și Freising, precum și președinte al COMECE.

Cum a fost?

"Am vorbit despre asta cu Papa cu ocazia primei audiențe cu Comitetul permanent al COMECE. În cursul acelei întâlniri am spus că ar fi o bună idee să înceapă călătoriile sale în Europa cu o vizită la instituțiile europene. O propunere pe care după aceea am repetat-o în timpul întâlnirii grupului celor 8 cardinali. Și de fiecare dată Papa răspundea «ar fi o idee bună». Deci sunt mulțumit că a decis să vină la Strasbourg pentru că este un semnal puternic care spune că Europa este o identitate. Înainte de a vizita diferite țări europene, Papa dă semnul că Europa este un continent, că Europa este un ansamblu. Și politicienii au receptat acest semnal".

După părerea dumneavoastră, Papa ce va spune Europei?

"Nu știu dacă Papa va vorbi despre pace, despre problema socială, despre dreptatea socială. Îi revine lui să decidă ce vrea să spună. Dar am spus că va merge să vorbească la Parlamentul Uniunii Europene și la Adunarea Consiliului Europei. Știu că locuitorii din Strasbourg nu s-au simțit bine, dar Papa va merge în Franța în 2015. În orice caz, Papa dă un semnal. Am vorbit cu președintele Parlamentului, Martin Schulz, care l-a invitat pe Papa Francisc. Mi-a telefonat și mi-a spus că este foarte bucuros. Speră ca Papa să spună ceva despre responsabilitatea Europei față de problemele sociale, să spună ceva pentru cei săraci. Este clar, de la Papa se așteaptă ca să vorbească despre săraci, despre săracii care trăiesc în Europa și la granițele europene. Dar nu vreau să spun altceva. Se va vedea".

Ce Europă va găsi Papa Francisc și care sunt preocupările care sunt îndrăgite mai mult de instituțiile europene?

"Trebuie ținut cont că Papa va vorbi la două organisme europene și că și Rusia și Ucraina fac parte din Consiliul Europei. Când vorbim despre Europa, ne gândim mereu la Uniunea Europeană, dar Europa este mai mare. Trebuie deci să vorbim despre pace și despre reconciliere. În acest an în care se comemorează primul război mondial, este important de spus că în acest continent este actualmente în desfășurare un război. Este teribil. Este șocant pentru mine. Cealaltă problemă este cum să găsim în Europa un drum pentru viitorul unei comunități care este extrem de complexă din cauza limbilor și culturilor diferite și confruntată cu problema economică și criza financiară. Însă cred că împreună este mai ușor de rezolvat problemele. Așadar trebuie regăsit simțul responsabilității, al viziunii comune, al proiectului european. Trebuie depășită o Uniune întemeiată numai pe concurența intereselor naționale. Dacă fiecare găsește drumul numai pentru el însuși, pentru interesele sale, nu se merge foarte departe și se pierde din vedere un proiect pentru viitor. Noi suntem prietenii Europei, dar nu fără critică".

Ce contribuție pot aduce Bisericile din Europa?

"Marea contribuție pe care Bisericile pot să dea Europei este Evanghelia. Și a aduce Evanghelia nu înseamnă a găsi modurile pentru a umple bisericile din Europa. Evanghelizarea este ceva în plus. Înseamnă a da posibilitate întregii lumi a culturii, a economiei, a politicii de a veni în contact cu Evanghelia. Acesta este sensul din Evangelii gaudium a Papei Francisc. Deci nu e vorba de a ne întreba cu va fi viitorul Bisericii. Biserica este mai curând chemată să iasă afară din ea însăși pentru a contribui cu Evanghelia la construirea societăților în care trăiește, prin reconciliere, atenție față de cei săraci, pace, dreptate, sens al istoriei. Biserica are misiunea de a-i comemora pe cei morți și victimele istoriei, suferințele celuilalt. Aceasta este misiunea noastră. Acesta este drumul pentru reconciliere. Sper că într-o zi să se poată vedea în toată Europa întâlnirile de pacificare care au existat între francezi și germani și între germani și polonezi. Dar asta încă nu s-a întâmplat cu sârbii și croații, între ruși și ucraineni. Drumul pentru reconciliere încă nu s-a terminat. Aceasta este misiunea Bisericilor și religiilor: a ajuta popoarele să se reconcilieze. Este o misiune de făcut".

(După agenția SIR, 13 noiembrie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat