Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Preoți înmormântați în Moldova (VIII)

Cu scopul de a recupera memoria preoților înmormântați în Moldova, continuăm să-i descoperim pe cei care odihnesc în Luizi-Călugăra

La Luizi-Călugăra am ajuns în dimineața zilei de 31 octombrie 2013. Pe lista răposaților aveam 16 preoți și un frate. În aprilie 2014 s-a mai adăugat un preot.

Mai întâi am intrat în biserică. În antreu pe stâng sunt două plăci de marmură una sub alta. Pe cea de sus este notat cu litere mari: "Acest sfînt lăcaș a fost construit între anii / 1924-1940 sub conducerea preotului paroh dr. Iosif / Pal O.M.C. prin contribuția benevolă a credincioșilor / s-a pictat în anul 1967, paroh fiind preotul / Carol Susan, de către pictorii Ludovic și Alexandru Miltaler din Arad. / Toate spre cea mai mare slava a lui Dumnezeu". Pe placa de dedesubt: "În anul Domnului 2009, când aniversăm / 600 de ani de la prima atestare documentară a / comunității Luizi Călugăra, marcăm acest / eveniment important prin sfințirea / bisericii și consacrarea noului / altar de marmură cât și întreaga / renovare a bisericii atât interior cât / și exterior, prin contribuția generoasă / a credincioșilor. Pictura a fost realizată / de pictorul Petru Roca în colaborare cu arhitect Anghel Teodor, paroh fiind / Daniel Anton Lucaci OfmCONV. 8.VIII.2009".

Undeva în dreapta, aproape de altarul central, este mormântul pr. dr. Iosif-Petru Pal, OFMConv. Pe un altar se află o nișă cu doi stâlpi din mozaic pe care se sprijină o construcție triunghiulară cu crucea în vârf. În spate, pe stâlpul peretelui se află o placă de marmură. Sub fotografia preotului răposat este notat: "Părintelui / dr. Iosif Petru M. Pal / Ord. Fr. Min. Conv. / 1889-1947 / Paroh de Luizi-Călugăra / 1923-1947 / Superior Provincial al Franciscanilor din Moldova / 1932-1947. / Iubitor de Dumnezeu și de suflete, / neobosit propovăduitor / al evangheliei și al culturii, / a ridicat acest sfânt locaș de / închinare și Seminarul Teologic / din localitate. / Provincia Franciscană / și poporul său închină". În dreapta plăcii de marmură este un tablou cu chipul părintelui.

În parohie, pr. Matei Senteș, cu amabilitate, mi-a pus la dispoziție registrele răposaților. Pentru că unele fotografii ale paginilor din registre nu au fost făcute bine, același părinte, prin telefon, la începutul lui noiembrie 2014, a ajutat la descifrarea datelor care nu se înțelegeau.

La pr. Iosif Pal, se vede cum cineva a încercat să noteze în limba latină, fără să termine, la finalul anului 1947: "În anul Domnului 1947, în ziua a 21-a a lunii iunie, Preacucernicul paroh preot Iosif P.M. Pal, OMC, parohul acestei parohii, biserica «Preasfântul Trup al Domnului nostru Isus Cristos», în casa parohială,..." (Registrul decedaților, perioada 1937-1950, f. 96, poziția 77). . Părintele s-a născut la 6 octombrie 1889 la Nisiporești. (Pr. Iosif Gabor, pr. Iosif Simon, Necrolog, Editura "Presa Bună", 2001, p. 135).

Între timp, a sosit de la vinerea I și pr. paroh Anton-Daniel Lucaci, cu care am pornit la cimitir. A întrebat mai multe persoane despre pr. Petru Neumann. Cei ce știau i-au comunicat că este înmormântat în capela cimitirului. Ajunși acolo, în interiorul capelei, patru oameni au ridicat cu greu lespedea de la criptă, în speranța că se va găsi vreo inscripție. Înăuntru a coborât un tânăr. Erau mai multe inscripții ale celor înmormântați din familia care se spune că a construit capela, printre care și o plăcuță. Undeva era scris în ciment: preot. Mai mult nu s-a găsit. Informații complete au venit din Registrul decedaților de la parohie unde este notat în limba latină: "Preot Petru Neumann, paroh. În anul Domnului 1942, în ziua de 17 noiembrie, parohul pr. Petru Neumann, 85 de ani, în Conventul nostru «Sfântul Andrei, Apostol», în comuniune cu sfânta maică Biserică, și-a dat sufletul. S-a născut în 1858, în Siret, Bucovina, a fost misionar în Moldova 58 de ani, dintre care 41 ca paroh la Valea Seacă; german ca origine, de naționalitate român din 1919. Înmormântarea a fost făcută de PS Mihai Robu, episcop de Iași, însoțit de 11 preoți, de clericii noștri filozofi din școala elementară, cu participarea a foarte mult popor. Trupul său a fost înmormântat în ziua de 19 noiembrie 1942 în cripta noastră franciscană din capelă, construită în cimitirul din Luizi-Călugăra. Pr. paroh Iosif P.M. Pal, confesor, ministru provincial, l-a spovedit în ziua de 14 noiembrie; eu, pr. P. Dâncă, l-am împărtășit cu sfântul Viatic și același părinte provincial l-a întărit cu sfânta Ungere în ziua de 17 noiembrie. Sufletul lui să se odihnească în pace cu Cristos. R.I.P." (Registrul decedaților, perioada 1937-1950, f. 55, poziția 140).

Urcăm în cimitir pe aleea din margine de la poartă. Mai sus dăm de rândul în care sunt înmormântați preoții. Mai întâi sunt pregătite câteva morminte ale unor preoți care sunt încă în viață. Primul, împrejmuit cu un perimetru din ciment placat cu marmură, are crucea care iese dintr-o lacrimă sau dintr-o flacără din marmură. Sub locul unde va fi fotografia este notat: "Pr. Petre Patrașcu / N. 27.01.1942 D. / Credincioșii vă păstrează o vie amintire". În același stil e făcut și mormântul pr. Petru Beța, care are notat: "Preot / Beța Petru / N. 13.06.1943 D. / Credincioșii vă păstrează o vie amintire".

Mormântul pr. Anton Sociu are împrejmuire din ciment și cruce de lemn pe tăblița căreia este notat: "Preot Anton Sociu / OFM Conv / N. 04 03 1925 D. 21.03.2011 / Dumnezeu să-l odihnească / în pace!". Registrul de înmormântări arată că pr. Anton Sociu, născut la 4 martie 1925 la Luizi-Călugăra, a decedat la 21 martie 2011 la Institutul Teologic Franciscan din Roman de insuficiență respiratorie. A fost înmormântat la 24 martie în cimitirul mare de ep. Anton Coșa. (Matricola de înmormântări 2009-, vol. VI, p. 48, poziția 24).

Următorul mormânt este al pr. Andrei Butacu. Pe împrejmuirea din ciment se ridică un gard din fier. Crucea din marmură este pusă pe o placă tot din marmură străjuită de o parte și de altă de bucăți mici de marmură gravate cu motive florale. Deasupra bucăților de marmură stau vase în care se pot pune flori. Toate sunt așezate pe un mic postament din marmură. Pe placa din marmură, sub fotografie, este scris: "Aici așteaptă învierea / Părintele Butacu Andrei / Născut în anul 1954 / Decedat în anul 1981 / Odihna cea veșnică dăi-o (!) lui Doamne". Dedesubt sunt gravate flori. Registrul arată că pr. Andrei-Iosif Butacu, fiul lui Iosif și al M. Elenei, a decedat, îngrijit cu sfintele taine, la 20 noiembrie 1981 de ciroză hepatică, la 27 de ani. A fost înmormântat în cimitirul din Luizi-Călugăra la 23 noiembrie, celebrant fiind pr. Ștefan Erdeș. Era preot din 24 iunie 1979; a fost vicar la Hălăucești (Registrul decedaților, perioada 1950-1984, p. 181, poziția 39).

Mormântul pr. Carol Susan este ca acela dinainte. Sub fotografie este un scris aproape șters: "Aici odihnește / Părintele Carol Susan / 1913-1979 / Paroh de Luizi-Călugăra / 1962-1979 / Domnul este lumina și / mântuirea mea". În arhivele parohiale este notată că pr. Carol Susan, fiul lui Petru și al Mariei, originar din Traian, cu domiciliul în Luizi-Călugăra, a murit îngrijit cu sfintele sacramente la 18 aprilie 1979, de infarct, având 66 de ani. A fost înmormântat la 21 aprilie 1979 la Luizi-Călugăra, celebrant fiind Mons. Petru Gherghel. (Registrul decedaților, perioada 1950-1984, p. 170, poziția 23).

Și mormântul pr. Antal Varga este la fel. Sub fotografie încă se mai poate citit în limba română și maghiară. Redăm înscrisul în limba română și textul de la baza plăcii în limba maghiară: "Aici așteaptă învierea / Părintele Varga Antal / Născut în anul 1951 / Decedat în anul 1979 / Odihna cea veșnică / Dăi-o (!) lui, Doamne / Orok emlekul Allitottak / Banatos szeretc szulei. / soha el nem felejtunk". În registrul decedaților n-am găsit nimic notat despre părintele răposat. Informații vin din lucrarea Monografia comunei Luizi-Călugăra. Părintele Anton Varga s-a născut la 5 aprilie 1951, fiul lui Mihai și al Mariei n. Farțade. A fost hirotonit la 22 iunie 1975 la Alba-Iulia. A decedat la 11 octombrie 1979 din cauza unui boli agravante. (***, op.cit, Editura Serafica, 2009, p. 530).

Mormântul pr. Dumitru Lucaci are împrejmuire din ciment. Pe un postament din ciment este așezată o placă din ciment placată cu mozaic deasupra căreia se înalță o cruce din marmură. Pe o placă din marmură aplicată pe mozaic cu greu se poate citi un text care în partea de jos înconjoară un medalion cu fotografia preotului răposat: "Pr. dr. Dumitru Lucaci / + franciscan + / rectorul seminarului teologic / din L. Călugăra / 1934-1948 / Născut Izvoarele (Răchiteni) 27 sept. 1906 / Deced. Spitalul Sighet 15 febr. 1961". Sub două ramuri gravate care se îndreaptă spre fotografie este notat: "Reînhumat L. Călugăra 1984". Registrele decedaților din arhivă nu oferă nici o informație.

În același fel este și mormântul alăturat, al pr. Iosif Gabor. Pe placa din marmură, fără fotografie, se poate citi: "Pr. Iosif Gabor / Franciscan / * Tămășeni-Neamț 1.IV.1922 / † Luizi Călugăra 4.XI.1988 / Receviescat (!) in pace!". Registrul arată că pr. Iosif Gabor, originar din Tămășeni, fiul lui Ioan și al Veronicăi, a decedat, în urma unui accident cerebral, la 4 noiembrie 1988, la Luizi-Călugăra, la 66 de ani, fiind îngrijit cu sfintele taine. A fost înmormântat la 7 noiembrie 1988, de Mons. Petru Gherghel, împreună cu 128 de preoți. În rubrica "Observații" este notat: "Cercetător neobosit al trecutului catolicilor din RSR, pios modest și blând". (Registrul decedaților, perioada 1985-1996, p. 64, poziția 62).

O împrejmuire placată cu marmură, un postament peste care se ridică o placă și o cruce de marmură reprezintă mormântul pr. Anton Matieș. Pe placă în dreapta sunt gravate două spice de grâu. În stânga se poate citi: "Aici odihnește / în Domnul / Pr. Anton Matieș / N. 31.05.1912 D. 29.07.1992 / Preot Franciscan Minor Conventual / Credincioșii vă păstrează o vie amintire. / Odihnă veșnică". În Registrul decedaților este notat că pr. Anton Matieș, fiul lui Anton și al Mariei, născut la 31 mai 1912 la Chetriș-Gioseni, satul Gioseni, BC, com. Tamași-Chetriș, a decedat la 25 iulie 1992, la Luizi-Călugăra, la 80 de ani, îngrijit cu sfintele taine. A fost înmormântat în cimitirul din Luizi-Călugăra la 30 iulie 1992, cu participarea Mons. Grigore Duma și a 52 de preoți. (Registrul decedaților, perioada 1985-1996, p. 87, poziția 44).

În același stil este și mormântul pr. Gheorghe Patrașcu. Singura diferență este că pe placa de marmură este și un medalion cu fotografie, dedesubtul căruia este notat: "Aici odihnește / în Domnul / Pr. Gheorghe Patrașcu / N. 30.09.1913 D. 11.02.1995 / Ministru provincial / al Franciscanilor Conventuali din Moldova / 1967-1990 / Credincioșii vă păstrează o vie amintire. / Odihnă veșnică". Registrul din Arhiva Parohie Luizi-Călugăra arată că pr. Gheorghe Patrașcu, născut la Buruienești, a decedat, având neoplasm de prostată, la 11 februarie 1995, la București, 81 de ani, îngrijit cu sfintele taine. Ultimul domiciliu l-a avut la Traian-Bacău. A fost înmormântat la 17 februarie 1995 în cimitirul din Luizi-Călugăra, cu participarea ep. Ioan Robu, ep. Gheorghe Guțiu și a 152 de preoți. (Registrul decedaților, perioada 1985-1996, p. 117, poziția 9).

Alături se află mormântul pr. Iosif Sabău. Împrejmuirea este din ciment placată cu marmură albă. Pe un postament din marmură neagă se ridică o cruce, iar în dreapta acesteia, o placa dreptunghiulară tot din marmură neagră. Pe aceasta stă scris: "Pr. Iosif Sabău / OFM CONV. / 1926-2001 / Min. prov. 1990-1996 / Vic. gen. - Oradea 1997-2001". Registrul aduce date suplimentare, arătând că pr. Iosif Sabău, născut la 7 martie 1926 la Luizi-Călugăra, a decedat la 16 iunie 2001, la Oradea, 75 de ani, îngrijit cu sfintele sacramente. A fost preot și frate din OFMConv., ex-provincial, vicar general al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea. A fost înmormântat la 21 iunie 2001 în cimitirul mare din Luizi-Călugăra. La funeralii au participat: Aurel Percă, episcop auxiliar, Anton Coșa, episcop de Chișinău, Gheorghe Guțiu, episcop de Cluj, Florentin Crihălmeanu, episcop de Cluj, Virgil Bercea, episcop de Oradea, Ubaldo, episcop de Calabria, pr. Ioan Ciuraru, ministru provincial OFMConv., circa 150 de preoți romano-catolici și greco-catolici. (Registrul decedaților, perioada 1997-2008, p. 48, poziția 25). Diferă data nașteri: 26 martie 1926. Diferențe apar la data nașterii începând cu 2001: 26 martie 1926 (Almanahul "Presa Bună" 2002, p. 158; Lumina creștinului, nr. 7/2001, p. 23), deși în toate publicațiile dinainte data nașterii este notată ca fiind 7 martie.

Mormântul pr. Iosif Budău este ca al pr. Gheorghe Patrașcu și pr. Anton Matieș. Pe placă este notat: "Aici odihnește / în Domnul / Pr. Iosif Budău / N. 24.04.1926 D. 10.11.2003 / Preot franciscan Minor Conventual / Credincioșii vă păstrează o vie amintire./ Odihnă veșnică". În Registrul decedaților se arată că pr. Iosif Budău, preot și frate în OFMConv., s-a născut la Tămășeni. A decedat la 10 noiembrie 2003, în Conventul "Sfântul Andrei" din Luizi-Călugăra, 77 de ani, îngrijit cu sfintele sacramente. A fost înmormântat joi, 13 noiembrie, în cimitirul mare. La funeralii au participat: "Ep. Petru Gherghel, provincialul Ion Ciuraru și mulți preoți confrați și diecezani". (Registrul decedaților, perioada 1997-2008, p. 82, poziția 72).

La fel ca mormântul de mai sus este și acela al pr. Iosif Pal. Singura diferență este că pe placa de marmură nu mai sunt gravate spicele de grâu și sub locul fotografiei stă scris: "Aici odihnește în Domnul / Pr. Iosif Pal / N. 25.11.1927 / D. 27.02.2009 / Ministru Provincial al Franciscanilor / Minori Conventuali din Moldova / 1996 -2000 / Credincioșii vă păstrează o vie amintire / Odihna veșnică". Registrul decedaților informează că pr. Iosif Pal s-a născut la 25 noiembrie 1927 la Gherăeștii Noi - Neamț, având domiciliul în Parohia Catolică din Luizi-Călugăra. A decedat la 22 februarie 2009 la Luizi-Călugăra, îngrijit cu sfintele taine. A fost înmormântat la 2 martie în cimitirul mare, celebrant fiind ep. Petru Gherghel. (Matricola de înmormântări 2009, vol. VI, p. 5, poziția 21).

Alături se află mormântul pr. Iosif Ișvanca, ridicat în același stil ca al pr. Iosif Pal. În timpul când am vizitat cimitirul și am făcut fotografii părintele era în viață. El a decedat la 12 aprilie 2014. Pe placa din marmură sub locul fotografie era notat: "Aici odihnește în Domnul / pr. Ișvanca Iosif / N. 18.12.1928 / D. / Credincioșii vă păstrează o vie amintire / Odihna veșnică". Din ciorna care va fi înregistrată în Registru decedaților, pr. Matei Senteș, la 10 noiembrie 2014, mi-a comunicat datele. Aici este notat că părintele s-a născut 18 decembrie 1928 la Luizi-Călugăra; a decedat la Bacău, în casa parohială, de bătrânețe, fiind îngrijit cu sfintele taine. A fost înmormântat luni, 14 aprilie 2014, în cimitirul mare din Luizi-Călugăra, Liturghia fiind prezidată de PS Petru Gherghel, cu participarea a circa 55 de preoți.

Mormintele a trei frați preoți sunt în cavoul familiei: pr. Anton, Ioan și Pavel Farțade. Cavoul se află spre mijlocul cimitirului. Trei lespezi din mozaic acoperă cavoul care este înconjurat cu mici stâlpi din beton legați prin bare din fier. Pe un postament din ciment sunt așezate două plăci din mozaic: una de dimensiuni mari și alta mică. Deasupra lor se înalță crucea care are gravată o cruce și monograma IHS. Pe placa mică din mozaic este aplicată o placă de marmură pe care este notat: "Eu sunt învierea și viața, / cine crede în mine, / chiar dacă moare, / va trăi Ioan 11.25". Într-un medalion este o imagine al lui Isus înviat. Pe placa de dimensiuni mari sunt aplicate patru plăci de marmură. Pe cea de deasupra stă scris: "Aici odihnește în Domnul / și așteaptă ziua învierii, / răposații familiei: / Gheorghe Ant. Farțade". Pe placa din stânga sunt notați frații, iar pe cea din dreapta părinții. În mijloc lângă fotografia preoților este notat: "Preoții / Pr. Anton / Năs. 1928 Dec. 2010 / Pr. Ioan / Nas. 1930 Dec. 1986 / Pr. Pavel / Năs. 1944 Dec. 1989".

Registru decedaților arată că pr. Anton Farțade s-a născut la 2 ianuarie 1928 la Luizi-Călugăra, a decedat la 5 iulie 2010 la Nisiporești, unde avea domiciliul. A fost înmormântat la 7 iulie în cimitirul mare, celebrant fiind ep. Aurel Percă. (Matricola de înmormântări 2009, vol. VI, p. 80, poziția 48).

Pr. Ioan Farțade, OMC, fiul lui Gheorghe și al Elenei, a decedat, îngrijit cu sfintele taine, la 4 iulie 1986, la Botoșani, de ciroză, la 55 de ani. Preot din 1958, 24 ani a lucrat cu mare zel la salvarea sufletelor în Botoșani. A fost înmormântat la Luizi-Călugăra la 7 iulie 1986, celebrant fiind Mons. Petru Gherghel, împreună cu 130 de preoți. (Registrul decedaților, perioada 1985-1996, p. 15, poziția 30).

Pr. Pavel Gh. Farțade a decedat la 13 noiembrie 1989 la Beiuș, 44 de ani, îngrijit cu sfintele taine. "Paroh de Beiuș, lucrând cu tot zelul pentru binele sufletelor în Dieceza de Oradea". Înmormântat în cimitirul din Luizi-Călugăra la 18 noiembrie 1989, cu participarea pr. protopop Erdeș Ștefan și a 85 de preoți. (Registrul decedaților, perioada 1985-1996, p. 53, poziția 59).

La plecare am trecut pe la cimitirul din Osebiți. În spatele bisericii se află mormântul fr. Petrică Sascău. Mormântul are cruce din lemn cu o tăbliță pe care stă scris: "Aici odihnește în Domnul / Fratele Sascău Petrică / Născut: 11 februarie 1976 / Decedat: 20 iulie 2013 / Să se odihnească în pace". Registrul notează că fr. Petrică Sascău, născut la 11 februarie 1976 la Bacău, a decedat la 30 iulie 2013 la Călimănești, jud. Vrancea, într-un accident rutier. A fost înmormântat la 2 august 2013 în cimitirul din Osebiți, celebrant fiind pr. Daniel Lucaci, paroh. (Matricola de înmormântări 2009-, vol. VI, p. 85, poziția 39).

Pr. Cornel Cadar

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Preoți înmormântați în Moldova (VIII). Luizi-Călugăra

Din aceeași serie:

Preoți înmormântați în Moldova (VII). Tămășeni

Preoți înmormântați în Moldova (VI). Faraoani-Valea Mare

Preoți înmormântați în Moldova (V). Valea Seacă și Valea Mică

Preoți înmormântați în Moldova (IV). Focșani și Butea

Preoți înmormântați în Moldova (III). Rădăuți, Țibeni și Voievodeasa

Preoți înmormântați în Moldova (II). Vatra Dornei și Horlești

Preoți înmormântați în Moldova (I). Solonețu Nou, Cacica și Gura Humorului

Preoți înmormântați în Iași


 

lecturi: 60.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat