Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Tânărul prinț1

Totul a început ca o poveste: a fost odată ca niciodată... un băiețel pe care părinții lui îl iubeau ca pe ochii din cap. Frumos și viteaz cum nu mai e altul, era cu adevărat lumina ochilor lor. Nu, nu creștea "într-un an cât alții în zece", era doar așa ca orice băiat de vârsta lui, și tot așa, îi plăcea să alerge prin iarba înaltă din jurul castelului, să simtă mireasma cetinii de brad primăvara, a norilor încărcați de ploaie toamna și a zăpezii troienite în cele șapte ierni de când se născuse. Putea să simtă, după mireasma și adierea vântului, dacă e soare afară sau dacă a răsărit deja luna; încăleca fără teamă pe calul aprig pe care tata i-l dăruise anul trecut, de ziua lui, fiindcă știa să-i vorbească și mai ales, știa să asculte tot ce îi spunea calul, iar calul îl ducea în galop năprasnic peste câmpii și îl aducea cuminte, înapoi, în pragul serii... Curtenii se mirau de frumusețea băiatului - fiindcă așa, cu părul lui blond și des, căzându-i în bucle mari pe umeri, cu statura promițând să fie înaltă și semeață, era frumos cu adevărat și mai ales, avea ținere de minte și dragoste de învățătură și era neîntrecut în lupta cu sabia de lemn: auzea de departe răsuflarea celui care se apropia sau pașii furișați ai dușmanului închipuit în joacă - "va fi un rege mare" șopteau unul altuia - și adăugau așa, în inima lor, iar ochii li se umpleau de lacrimi: păcat de el... Dar băiatul nu știa. Ochii lui, mari, strălucitori și albaștri cât tot cerul nu vedeau lumina. Fiindcă se născuse orb.

Vracii din șapte țări aduși de tatăl lui se dăduseră înapoi, neputincioși. Nici datinile vechi, de la bătrâna fermecătoare din turnul palatului nu fuseseră de vreun folos... Sau, poate, da?! Fiindcă, într-o noapte, ușa se deschise ușor și o adiere plină de mireasma nopții cu lună plină se strecură în iatacul băiatului. "Atât și nimic mai mult - e doar vântul de primăvară" - își zise străjerul. În zori, însă, tânărul prinț trecuse pe lângă el și acesta, ca într-o vrajă, nu l-a văzut. Își luă în grabă merinde pentru două zile, se furișă la grajd, îi făcu semn armăsarului său, încălecă și plecă. Se făcuse deja seară, dar prințul nu se întorcea. Orele nopții bătură una după alta, iar străjerii începură să-l caute cu făclii și câini domnești - când, în lumina lunii, apăru deodată în poarta castelului tânărul prinț. Pe calul lui negru, strălucea de o lumină nefirească. Descălecă, se duse drept la rege, tatăl lui, îl îmbrățișă și îi șopti: "N-am știut niciodată că lumea are nu numai atâtea miresme și sunete și mângâieri, dar și atâtea culori!"

Tânărul prinț dobândise darul vederii.

A doua zi dis-de-dimineață, Siemomysł2, tatăl prințului, adună sfatul bătrânilor și îi întrebă cum a fost cu putință ca băiatul să-și recapete vederea și dacă aceasta are vreo semnificație ascunsă, în special pentru ținuturile stăpânite de el3. Atunci, cel mai bătrân dintre ei se ridică încet și capul nins de ani părea că atinge bolțile palatului. Își duse mâna dreaptă la mânerul spadei în semn de jurământ și supunere și vorbi molcom, în timp ce ochii lui ardeau de o bucurie nestăvilită:

- Nu știm cum s-a întâmplat, stăpâne, dar știm de ce: Polonia, care până acum a fost oarbă, va fi luminată de tânărul prinț și va cuprinde ca lumina soarelui celelalte neamuri din jur. Iar lumina care s-a aprins în inima lui odată cu lumina ochilor, va arde în urmașii lui cu flacăra pe care noi încă n-o cunoaștem, până când timpul se va întoarce înapoi, în caierul din care s-a tors. Iar noi toți vom fi și vom sta aici, de-a pururi, s-o apărăm.

Și așa a fost.

Lumina pe care bătrânul nu avea cum s-o știe, era a Duhului Sfânt care a coborât la botezul prințului Mieszko I4 și la creștinarea Poloniei și care avea s-o însoțească, apărând-o și deschizându-i calea, în fiecare ceas al zbuciumatei sale istorii.

"O mie de ani, cinci religii, patru limbi, trei republici, două națiuni, o singură unitate: cronologia Poloniei arată suferințele, lupta și triumful unui popor care prețuiește mai presus de toate libertatea". Așa caracteriza cineva5 istoria Poloniei.

Dar am putea spune și altfel: istoria Poloniei este cu adevărat istoria miracolelor, înfăptuite de Stăpânul tuturor prin poporul ei.

La mulți ani, Polonia!

Dr. Ecaterina Hanganu

Note
1 La 11 noiembrie este Ziua Națională a Poloniei.
2 Siemomysł a fost al treilea duce păgân al Poloniei din dinastia Piast. Este tatăl conducătorului Mieszko I, care a fost o persoană istorică. Este menționat de Gallus Anonymous în scrierea sa Gesta principum Polonorum. Potrivit informațiilor oferite de Gallus, Siemomysł ar fi lăsat fiului său Mieszko I ținuturile triburilor Polanii, Goplanii și Mazowszanii, ținuturi pe care Mieszko I le-a extins în continuare în timpul domniei sale. Primul rege încoronat al Poloniei avea sa fie fiul sau, Bolesław I cel Viteaz.
3 Legenda lui Mieszko, fiul orb al lui Siemomysł, cu sfatul bătrânilor și interpretarea miracolului ca semn de bun augur pentru Polonia este menționată de Gallus Anonymus. Acesta este numele atribuit autorului necunoscut al lucrării Gesta principum Polonorum (Faptele principilor polonezi).
4 Mieszko I (935 -25 mai 992) a fost duce al polanilor, fiind primul conducător atestat istoric al statului polonez din dinastia Piast. S-a căsătorit în 965 cu prințesa ceha Dobrawa, care era creștină. În anul 966 a fost botezat de misionarii cehi; a urmat apoi creștinarea Poloniei.
5 http://www.mydestination.com/krakow/travel-articles/72175/a-short-history-of-poland.


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat