Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Să prinzi o stea căzătoare

Omul prin natura ființei sale, tinde spre înaltul cerului, tânjind de multe ori spre inefabilul zbor al păsărilor, dorind armonia naturii creată de Dumnezeu încă de la creație. În universul creat, totul se leagă într-o simbioză a înțelegerii și păcii universale, omul fiind chemat de la începuturi să se bucure de toate darurile firești și supranaturale pe care cel preaînalt le-a tocmit cu iubire și înțelepciune, în măsuri perfecte, pentru el.

Lumea a evoluat, noi, oamenii, dorind stiluri de viață "mai bune și mai comode", creându-ne noi stiluri de viață "adiționale" și de multe ori în contradicție cu natura lucrurilor (supra)firești de la început. Odată cu neascultarea și căderea în păcat a protopărinților noștri Adam și Eva, continuând cu zidirea primei megalo-construcții, numită Turnul Babel, omul, "tare de cerbice", a dorit să și construiască lumi prin care să stăpânească singur lumea, în detrimentul sufletului și valorilor autentice. Astfel a creat din ce în ce mai multe rupturi, care mai de care mai abrupte și violente în relația cu creatorul și cu semenii săi, dovezi în acest sens fiind războaiele și conflictele armate mai mult sau mai puțin mediatizate, care au măcinat și divizează în continuare societatea omenească.

Dincolo de toate dezbinările sociale dintre indivizi, dorința de "preamărire" și glorie umană a omului îndepărtat de Dumnezeu, aduce în el însuși rupturi și dezbinări, care duc în cele din urmă la depresii din ce în ce mai grave și adânci, momente finalizate cu sinucideri și decăderi din ce în ce mai grave ale naturii umane. Omul, îndepărtat de izvorul prim al existenței sale, nu mai are de unde să și ia seva dătătoare de viață și se stinge din ce în ce mai mult.

Nu vreau să judec sau să critic multe din programele de pe posturile de televiziune națională, gen: "Vocea României", "X Factor", "Next Star", ș.a.m.d., care propun diferite "școli de vedete", atrăgând în jur mii de tineri și tinere dornici de afirmare în lumea showbiz-ului modern. Multe dintre ele pot fi adevărate rampe de lansare de talente autentice și promotoare de valori muzicale și artistice. Întrebarea care se pune în astfel de situații poate fi în ce măsură se determină stilul de viață pe care aceste producții (cu finanțări serioase și cu rating uri pe măsură), îl impun candidaților la titlurile supreme și ce grad de renunțări la viața "de dinainte" sunt dispuși aceștia să-l plătească pentru a ajunge "în topuri".

Avem din păcate în ultimii ani, exemple de vedete de televiziune care au "strălucit" la prima vedere prin cariere care mai de care mai spectaculoase, dar care au "clacat" în moduri din ce în ce mai misterioase, un astfel de exemplu reprezentându-l și îndrăgita noastră solistă de muzică ușoară Mădălina Manole, care acum patru ani a ales să-și curme viața înghițind un pesticid puternic. Dincolo de realitatea crudă a acestor drame, vor rămâne multe întrebări fără răspuns, dar și certitudinea că fericirea și împlinirea umană nu stă neapărat în bani, în faimă sau putere, ci în posibilitatea omului de a și încărca periodic "bateriile" la sursa vieții... Dumnezeu, pentru a-și dobândi acel sprijin de a străluci pentru totdeauna pe "ceruri".

Prof. Valeriu Ioan


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat