Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Preoți înmormântați în Moldova (VII)

Cu scopul de a recupera memoria preoților înmormântați în Moldova, continuăm să-i descoperim pe cei care odihnesc în Tămășeni.

La Tămășeni am ajuns la 27 noiembrie 2013. Am trecut mai întâi prin cimitir. Din cei șapte preoți înmormântați am găsit mormintele a cinci. Pr. Iosif Păuleț, care era la mormintele părinților, mi-a spus că își amintește de când era mic de faptul că undeva în cimitir, spre capăt, ar fi un mormânt al unui preot. L-am căutat, dar nu l-am găsit. În căutarea noastră, am întâlnit mormântul unei măicuțe. Pe crucea din mozaic, sub fotografie, este notat: "Stai călătorule, nu trece! / Privește, mormîntul rece! / Ce ești tu, am fost și eu. / Ce sânt eu, vei fi si tu" / Aici odihnește în Domnul / Sora Imelda Dombici / N. 1900 D. 12.02.1982 / cu părinții / Albert și Antonia / Regrete eterne!"

Spre ieșirea din cimitir, pr. I. Păuleț mi-a spus: "Acum e ordine în cimitir, crucile sunt aliniate. Pr. Ioan Simon a făcut aceasta, a adus buldozer și a aliniat crucile. Oamenii au fost puțin nemulțumiți, dar acum sunt toți bucuroși".

La parohie tocmai se termina ședința decanală, iar pr. Petru Beșleagă, parohul locului, sărbătorea 60 de ani de viață. I-am spus "La mulți ani" și s-a arătat bucuros când i-am spus că aș dori să văd registrele decedaților. Pr. Mihai Savin, vicar de Tămășeni, mi le-a pus la dispoziție.

În cimitir, aproape de intrare lângă alee, sunt aliniate mormintele preoților. Sunt trei cavouri la fel. Cu lespezi și cruci din mozaic, toate trei cavourile sunt înconjurate cu un perimetru din mozaic. În colțuri se ridică mici stâlpi care sunt legați prin bare de fier la nivelul perimetrului. Pe fiecare lespede este aplicată câte o cruce mică din marmură. Crucile se înalță pe plăci de mozaic. Și crucile și plăcile din mozaic au aplicate alte plăci de marmură desenând o altă cruce sau având gravate datele preoților răposați. Fotografiile preoților sunt puse separat în parte de sus în medalioane.

În primul cavou sunt înmormântați preoții Grigore Enariu, Alois Scaramucci și Anton Pârțac. Pe placa de marmură este notat: "Credo / † / Monsenior / Grigore Enariu / 1881-1948 / † / Preot / Alois Scaramucci / decedat în anul 1893 / pr. Anton Pârțac / N. 13.III. 1937 D. 23.III. 2006 / Odihna veșnică!" pr. Alois Scaramucci nu are fotografie. Registrul decedaților oferă și alte informații despre pr. Anton Pârțac. Născut la Tămășeni, părintele a decedat, îngrijit cu sfintele taine, la Târgu Ocna la 23 martie 2006, având cancer. A fost înmormântat la 25 martie 2006, celebrant fiind ep. Petru Gherghel. (Matricola de înmormântări, vol. I, p. 24, poziția 7).

Sub a doua cruce stă scris: "Aici Odih. In / Domnul / pr. Simeon Chișu (!) / N 1903 D. 11-III-1988". În Registrul decedaților este notat că părintele "Simion Chișiu", greco-catolic, originar din Șimleul Silvaniei, a decedat la 11 martie 1988, la 85 de ani, la Tămășeni. A avut comoție cerebrală și a fost "îngrijit în comă". A fost înmormântat de pr. Ștefan Erdeș la 15 martie 1988. (Lber mortuorum 1975-1999, p. 37, poziția 9).

La al treilea cavou este notat: "† / Preot Clain / Wilhelm / Fost paroh Tămășeni / 22 ani / N. 29.VII. 1915 D. 20.IX. 1981 / Odihnă veșnică". În Registru este notat că pr. Clain Vilhelm, originar din Botoșani, a decedat la 20 septembrie 1981 la Iași, având 66 de ani și fiind îngrijit cu sfintele taine. A fost înmormântat la 23 septembrie 1981 de Mons. Petru Gherghel și circa 120 de preoți. (Lber mortuorum 1975-1999, p. 27, poziția 24).

Pr. Valentin Ferenczi, paroh de Tămășeni de la 1 august 1851 până la moarte (31 iulie 1878), a construit biserica dinaintea celei care există astăzi. Aceasta se afla în locul din apropierea casei maicilor. La intrarea în incinta mănăstirii, în partea dreaptă, este o grădină mică; o cruce cu corpus amintește de această biserică, dărâmată în anul 1950: "În acest loc a fost / altarul bisericii vechi / 1863 - 1960". Pr. Valentin, cunoscut în popor ca părintele Balint, a fost înmormântat în această biserică. Nu am putut să aflu dacă a fost vreo inscripție în vechea biserică și ce s-a întâmplat cu rămășițele lui la dărâmarea bisericii.

Pr. Emeric Deenes a murit la Tămășeni la 11 iulie 1828 și a fost înmormântat în biserica din vatra veche a satului "La Cânipiște". Nu se mai știe nimic de mormântul lui. Probabil că Registrele decedaților aflate în Arhiva Statului din Piatra Neamț vor oferi mai multe date despre cei doi preoți, despre ale căror morminte nu se mai știe.

În Arhiva Parohiei Tămășeni, pe o copertă a unui vechi registru, sunt notate informații din Misiune și din afară, începând cu 20 septembrie 1762. Printre altele se notează că la 14 octombrie 1802, stil vechi, la ora 13.00, a fost un mare cutremur care a făcut mari daune în întreaga Moldovă, în special "la biserica noastră din Iași". De asemenea, se arată că la 29 iunie 1813, pr. Gabriel Barbieri, primind misiune de la pr. prefect Berardi, a deshumat rămășițele pământești ale pr. Francisc Tasso care fusese înmormântat în 1765 în fața altarului bisericii din Răchiteni, transportându-le la Iași pentru a le așeza într-un loc mai demn în biserică.

De asemenea, în Arhiva Parohiei, se păstrează un album cu fotografii și informații care reflectă viața Parohiei Tămășeni în a doua jumătate a secolului XX.

Pr. Cornel Cadar

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Preoți înmormântați în Moldova (VII). Tămășeni

* * *

Preoți înmormântați în Moldova (VI). Faraoani-Valea Mare

Preoți înmormântați în Moldova (V). Valea Seacă și Valea Mică

Preoți înmormântați în Moldova (IV). Focșani și Butea

Preoți înmormântați în Moldova (III). Rădăuți, Țibeni și Voievodeasa

Preoți înmormântați în Moldova (II). Vatra Dornei și Horlești

Preoți înmormântați în Moldova (I). Solonețu Nou, Cacica și Gura Humorului

Preoți înmormântați în Iași


 

lecturi: 45.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat