Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (9 noiembrie 2014)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Astăzi liturgia amintește Sfințirea Bazilicii din Lateran, care este catedrala din Roma și pe care tradiția o definește "mama tuturor bisericilor din orașul Roma și din lume". Cu termenul "mamă" se face referință nu atât la edificiul sacru al bazilicii, cât mai ales la lucrarea Duhului Sfânt care se manifestă în acest edificiu, dând rod prin slujirea Episcopului de Roma, în toate comunitățile care rămân în unitate cu Biserica pe care el o prezidează.

De fiecare dată când celebrăm sfințirea unei biserici, ne este amintit un adevăr esențial: templul material făcut din cărămizi este semn al Bisericii vii și active în istorie, adică al acelui "templu spiritual", așa cum spune apostolul Petru, pentru care Cristos însuși este "piatră vie, aruncată de oameni dar aleasă și prețioasă în fața lui Dumnezeu" (1Pt 2,4-8). Isus, în Evanghelia liturgiei de astăzi, vorbind despre templu, a revelat un adevăr răscolitor: adică faptul că templul lui Dumnezeu nu este numai edificiul făcut din cărămizi, ci este trupul său, făcut din pietre vii. În virtutea Botezului, fiecare creștin face parte din "edificiul lui Dumnezeu" (1Cor 3,9), ba chiar devine Biserica lui Dumnezeu. Edificiul spiritual, Biserica drept comunitate a oamenilor sfințiți de sângele lui Cristos și de Duhul Domnului înviat, cere fiecăruia dintre noi să fie coerent cu darul credinței și să parcurgă un drum de mărturie creștină. Și nu este ușor, o știm cu toții, coerența în viață între credință și mărturie; dar noi trebuie să mergem înainte și să facem în viața noastră această coerență zilnică. "Acesta este un creștin!", nu atât prin ceea ce spune, ci prin ceea ce face, prin modul în care se comportă. Această coerență, care ne dă viață, este un har al Duhului Sfânt pe care trebuie să-l cerem. Biserica, la originea vieții sale și a misiunii sale în lume, n-a fost altceva decât o comunitate constituită pentru a mărturisi credința în Isus Cristos Fiul lui Dumnezeu și Răscumpărătorul omului, o credință care lucrează prin intermediul carități. Merg împreună! Și astăzi Biserica este chemată să fie în lume comunitatea care, înrădăcinată în Cristos prin intermediul Botezului, mărturisește cu umilință și curaj credința în El, mărturisind-o în caritate. Spre această finalitate esențială trebuie să fie orânduite și elementele instituționale, structurile și organismele pastorale; spre această finalitate esențială: a mărturisi credința în caritate. Caritatea este tocmai exprimarea credinței și credința este și ea explicarea și fundamentul carității.

Sărbătoarea de astăzi ne invită să medităm asupra comuniunii tuturor Bisericilor, adică a acestei comunități creștine, prin analogie ne stimulează să ne angajăm pentru ca omenirea să poată depăși frontierele dușmăniei și indiferenței, să construiască punți de înțelegere și de dialog, pentru a face din lumea întreagă o familie de popoare reconciliate între ele, fraterne și solidare. Biserica însăși este semn și anticipare a acestei noi umanități, când trăiește și răspândește cu mărturia sa Evanghelia, mesaj de speranță și de reconciliere pentru toți oamenii.

Să invocăm mijlocirea Preasfintei Maria, pentru ca să ne ajute să devenim, asemenea ei, "casa lui Dumnezeu", templu viu al iubirii sale.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

În urmă cu 25 de ani, la 9 noiembrie 1989, cădea Zidul din Berlin, care atât de mult timp a tăiat în două orașul și a fost simbolul diviziunii ideologice a Europei și a lumii întregi. Căderea a avut loc pe neașteptate, dar fost făcută posibilă de angajarea lungă și obositoare a atâtor persoane care pentru aceasta au luptat, s-au rugat și au suferit, unii până la sacrificiul vieții. Între aceștia, un rol de protagonist l-a avut sfântul papă Ioan Paul al II-lea. Să ne rugăm pentru ca, prin ajutorul Domnului și colaborarea tuturor oamenilor de bunăvoință, să se răspândească tot mai mult o cultură a întâlnirii, capabilă să facă să cadă toate zidurile care încă împart lumea și să nu se mai întâmple ca persoane nevinovate să fie persecutate și chiar ucise din cauza crezului lor și a religiei lor. Unde există un zid, există închidere a inimii. Este nevoie de punți, nu de ziduri!

Astăzi, în Italia, se celebrează Ziua Mulțumirii, care anul acesta are ca temă "A hrăni planeta. Energie pentru viață", cu referință la apropiatul Expo Milano 2015. Mi unesc cu episcopii în a dori o angajare reînnoită pentru ca nimănui să nu-i lipsească hrana zilnică, pe care Dumnezeu o dăruiește pentru toți. Sunt aproape de lumea agriculturii și încurajez să se cultive pământul în mod sustenabil și solidar.

În acest context se desfășoară la Roma Ziua diecezană pentru păstrarea creației, un eveniment care vrea să promoveze stiluri de viață bazate pe respectarea ambientului, reafirmând alianța dintre om, păzitor al creației, și Creatorul său.

Salut toți pelerinii, veniți din diferite țări, familiile, grupurile parohiale, asociațiile, în această frumoasă zi pe care Domnul ne-o dă astăzi.

Îndeosebi salut reprezentanții comunității venezuelane din Italia - văd drapelul acolo -, tinerii din Thiene (Vicenza) care au primit Mirul; universitarele din Urbino; credincioșii din Pontecagnano, Sant'Angelo in Formis, Borgonuovo și Pontecchio.

În această zi frumoasă, doresc tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat