Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Radio Maria înseamnă familia din care fac parte. Interviu cu pr. Doru Popovici, director Radio Maria

- S-a deschis oficial în seara zilei de 17 octombrie 2014 o nouă frecvență Radio Maria la Bacău. Ce a însemnat evenimentul de la Bacău?

Ziua de 17 octombrie 2014 poate reprezenta pentru noi, creștinii, cei din Bacău, din împrejurimi sau chiar din țară, o simplă dată în calendar, amintirea episcopului martir Ignațiu din Antiohia sau primirea unui dar deosebit din partea Tatălui ceresc prin intervenția lui Isus și mijlocirea sfântului Iosif. Spun acestea deoarece am considerat toate rugăciunile membrilor familiei Radio Maria și munca depusă din ultimul an, în ce privește această frecvență, un buchet de flori pentru preacurata Fecioara Maria, în realizarea căruia pentru a-l putea oferi am cerut intervenția și sprijinul lor. Ce a însemnat evenimentul de la Bacău vom înțelege mai bine în veșnicie când vom vedea ce roade de viață veșnică a produs acest radio al preacuratei Fecioare Maria. Până atunci putem doar să observăm miracolele de convertire pe care le produce în suflete. Este un început care se prelungește în veșnicie, cunoscut de Tatăl ceresc înainte de a ne naște noi. În ce măsură vom aprecia darul său depinde exclusiv de noi, cei care participăm la această operă și care ne împărtășim din ea spre mântuire. Fecioara Maria este corăscumpărătoarea care ne cheamă să fim părtași la misiunea Fiului ei Preaiubit. Este un eveniment care are un început în acest timp creat, "kronos", și care își produce efectele pentru eternitate, "kairos". Și ce poate fi mai important decât mântuirea sufletelor? sau "Ce ar da omul în schimbul sufletului său?" Lansarea oficială pe undele eterului în Bacău și împrejurimi a postului Radio Maria din ziua de 17 octombrie a fost un moment care s-a bucurat de prezența păstorului din Dieceza de Iași, Preasfinția sa Petru Gherghel, a 22 de preoți și a multor credincioși cărora le mulțumesc de prezență și de susținere. A fost cu adevărat un moment istoric. Emoțiile ne-au copleșit pe toți. Mulțumim lui Dumnezeu pentru harurile acordate!

- Cum s-a născut Radio Maria în lume? Dar în România?

În anul 1987 papa Ioan Paul al II-lea, pe care de curând l-am sărbătorit în rândul sfinților, a chemat printr-un mesaj întreaga Biserică Catolică la o nouă evanghelizare. Radio Maria care a luat naștere prima dată în Italia se numără printre inițiativele de evanghelizare de inspirație divină pe care preacurata Fecioară Maria, așa cum s-a văzut de-a lungul timpului, a ales-o într-un mod cu totul particular. Aceasta explică și răspândirea de care s-a bucurat în întreaga lume. În prezent Radio Maria se poate auzi în peste șaptezeci de țări - printre care se află și România - și transmite învățătura Bisericii Catolice în limbile oficiale ale statelor în care emite. În România, primul contact cu familia mondială Radio Maria a avut loc în anul 1996, la inițiativa PS Vasile Hosu și s-a concretizat cu susținerea PS Virgil Bercea, episcop de Oradea, în anul 2006 în sărbătoarea Bunei-Vestiri. Mă bucur că de-a lungul anilor episcopii, preoții și credincioșii și-au dat seama tot mai mult de importanța acestui mijloc de evanghelizare și au contribuit la susținerea lui, deoarece, așa cum se știe, Radio Maria funcționează doar datorită donațiilor ascultătorilor. În prezent ne auzim în Oradea, aproape în tot Sălajul, în Blaj, în Bacău și împrejurimi, pe DIGI TV și satelit în toată țara, și pe internet. Urmează ca în curând, cu ajutorul lui Dumnezeu și al ascultătorilor, să dăm drumul la frecvențele de Roman și Târnăveni.

- Ce ne puteți spune despre grila de programe Radio Maria în limba română?

Grila de programe este împărțită în trei segmente principale aproximativ egale între ele ca procentaj în ceea ce privește timpul de emisie și anume: 33% sunt programe de spiritualitate realizate de preoți și persoane consacrate, 33% sunt programe de cultură și promovare umană, adică tot ce folosește omului să știe pentru a evolua din punct de vedere intelectual și uman și 33% sunt transmisii de rugăciuni și sfinte Liturghii. Ținând cont de universalitatea și diversitatea existentă în Biserica Catolică din România, încercăm din punct de vedere liturgic să satisfacem nevoile spirituale ale membrilor ambelor rituri, romano-catolic și greco-catolic. Sper ca fiecare creștin aparținător al acestei Biserici să se regăsească în programele Radio Maria și să participe astfel, prin rugăciune și cu generozitate, la această misiune încredințată nouă de Cristos însuși, aceea de a fi mărturisitori ai lui. Radio Maria ne oferă această posibilitate.

- Ce emisiune aveți la suflet, pe care s-o recomandați cititorilor?

Pe lângă programele de rugăciune prin intermediul cărora prin participare devenim Biserică vie pe undele eterului, recomand toate emisiunile de spiritualitate și de cultură, deoarece cu toții avem nevoie de hrană și pentru suflet și pentru minte. Dacă am putea, am face și sport cu ascultătorii, deoarece și trupul este darul lui Dumnezeu de care trebuie să avem grijă, numai că sportul nu se face la radio sau în televiziune, ci pe terenurile și în sălile de sport, acasă și peste tot unde putem face acest lucru.

- Care sunt planurile de viitor?

Cu ajutorul lui Dumnezeu și mijlocirea preacuratei Fecioare Maria, cu rugăciunile și suportul financiar al tuturor ascultătorilor și în special al membrilor familiei Radio Maria, dorim ca această rază de lumină să lumineze calea în viață a câtor mai mulți copii ai lui Dumnezeu. Ne vom extinde când vom dori cu toții acest lucru. De noi depinde. Darul vine când suntem pregătiți să-l primim. Per ansamblu, îmi doresc ca împreună să facem treabă vrednică de laudă pentru clipa socotelilor din veșnicie.

- De acum vom auzi mai des "Radio Maria, o rază pentru sufletul tău". Cum s-a ajuns la această deviză?

Este lucrarea Duhului Sfânt, care m-a inspirat în urma unei perioade de rugăciune și meditație personală. Mă bucur că în prezent se regăsește pe buzele celor care iubesc Radio Maria. Am ales o rază și nu mai multe, deoarece consider această rază ca fiind cea vitală, cea esențială pentru comuniunea sufletelor cu Dumnezeu în veșnicie. Îmi doresc ca Radio Maria să transmită și să reprezinte în permanență această legătură vitală.

- Ce înseamnă pentru dv. Radio Maria?

O rază de lumină pentru sufletul meu și familia din care fac parte.

Pr. Cornel Cadar

* * *

Înregistrarea ediției speciale interactive "Despre Radio Maria", difuzată în direct, joi, 6 noiembrie 2014, între orele 20.00 și 21.00, la Radio Maria.

* * *

Iași: Joi, 6 noiembrie, emisiune în direct la Radio Maria, cu posibilitatea de întrebări

Bacău: Liturghia de inaugurare a Radio Maria Bacău


 

lecturi: 53.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat