Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

În urmă cu 25 de ani Berlin, dar...

Toate zidurile din lume cimentate de frică

De Patrizia Caiffa

Zidul din Berlin a căzut în urmă cu 25 de ani, la 9 noiembrie 1989. Dar alte ziduri importante nu au căzut, ca acela dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud, care din 1953 marchează demarcația dintre două lumi, pe lângă cea dintre două țări. În plus - și între timp - o separare între popoare aflate în conflict, între bogați și săraci, între prima lume și lumea a treia, între cel care încearcă să migreze pentru a se salva de necesități sau pentru a construi un vis. Ziduri care încalcă drepturile fundamentale ale persoanelor: la sănătate, la instruire, la muncă, la apă, la hrană. Care uneori separă comunități și familii. Acestea sunt câteva dintre zidurile de astăzi, construite pe o constantă comună: frica.

Zidurile din Israel. În afară de cunoscutul zid dintre Israel și Palestina care desparte arabi și israelieni, de câțiva ani guvernul izraelian condus de Benjamin Netanyau, încălcând un consens electoral pe cheltuiala a mii de disperați care fug de războaie, persecuții și lipsuri din Cornul Africii (Sudan, Eritreea, Etiopia, Somalia), a avut frumoasa idee de a construi și un zid între Egipt și Israel, în deșertul Sinai. Motivul? Necesitatea de "a ocroti natura ebraică și democratică a statului Israel" și a nu inunda țara cu "clandestini". Bariera este înaltă în medie 15 metri și lungă 245 km și se extinde de la Rafah la Eliat. Un succes pentru guvernul izraelian, dat fiind faptul că, la șase luni de la inaugurare în 2013, numai 34 de persoane au reușit să intre ilegal. În cele șase luni din anul precedent intraseră circa 10 mii. Toți refugiații care, după ce au traversat deșertul, se află în mâinile prădătorilor teribili din Sinai, care cer rudelor din Europa răscumpărări foarte mari pentru ai elibera. Între timp îi bat, îi torturează, violează femeile, ucid bărbați și copii chiar pentru trafic de organe. Cel care, rar, reușește să fugă de aceste orori, se află în fața zidului.

"Zidul rușinii" între SUA și Mexic. În mod trist vestit este și zidul care desparte SUA de Mexic, pentru a împiedica intrarea tuturor migranților din America Centrală. Pentru mexicani este "zidul rușinii", pentru americani este salvarea de o invazie continuă. Bariera, a cărei construcție a început în 1994, este lungă astăzi de 3.141 km și încă nu este terminată. Se întinde de-a lungul frontierei între Tijuana și San Diego. Constă într-o bază de beton armat cu o structură superioară de plasă metalică, cu iluminare de mare intensitate, senzori electronici și instrumente pentru vizionare nocturnă. Este înaltă de la 2 la 4 metri. Cea mai mare parte a victimelor care încearcă să treacă mor acolo: din 1998 până în 2004, conform datelor oficiale, au murit 1.954 persoane. Cine știe în acești ani cum au crescut aceste cifre. Și sute de mii sunt în fiecare an arestările la frontieră și respingerile.

Zidurile din Europa. Cu acest stil și pentru aceleași scopuri - a frâna intrarea de migranți africani în Europa - a fost construit zidul între Ceuta și Melilla, teritoriu care aparține politic Spaniei dar situat în Maroc. Și aici nu se numără morții și cei respinși. Apoi este Green Line din Cipru, adică linia de demarcație - constituită în parte dintr-un adevărat zid, precum și din sârmă ghimpată și "terenuri ale nimănui" - care împarte partea de sud a insulei, greco-cipriotă, care în 2004 a aderat la Uniunea Europeană, de partea de nord, din 1974 ocupată de turci și autoproclamată stat independent. Ultima găselniță în materie este zidul dintre Grecia și Turcia încă în construcție, pentru a împiedica intrarea migranților asiatici. Marea Mediterană - știm asta - nu este un zid, dar este ca și cum ar fi.

Cele mai puțin cunoscute. Există apoi zidurile mai puțin cunoscute, ca acela între India și Bangladesh lung de 4.000 km sau cel de 2.700 km în deșertul Sahara, în teritoriul disputat între Maroc, Algeria și Mauritania. Sau multele mici ziduri ca acelea care în Brazilia despart cartierele bogate de favelas, pentru a se apăra de criminalitate. La Sao Paolo există din 1978 zidul Alphaville și multe altele s-au ridicat în marile orașe ca Rio de Janeiro și Salvador de Bahia. Ne place să concludem și să sărbătorim aniversarea căderii zidului din Berlin cu o frază a istoricului Frederick Taylor: "Poți să oprești persoanele, poți să le pui limite, dar vor găsi mereu o cale".

(După agenția SIR, 6 noiembrie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat