Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Călătoria apostolică a Sanctității Sale Francisc în Turcia
(28-30 noiembrie 2014)

Salut adresat tinerilor refugiați asistați de salezieni

Catedrala catolică "Duhul Sfânt", Istanbul

Duminică, 30 noiembrie 2014

Dragi adolescenți și tineri,

Am dorit mult această întâlnire cu voi. Aș fi voit să întâlnesc și alți refugiați, dar n-a fost posibil să se facă altfel. Voi proveniți din Turcia, din Siria, din Irak, din diferite țări din Orientul Mijlociu și din Africa. Voi sunteți aici ca reprezentanți ai sute de persoane de vârsta voastră, dintre care mulți sunt refugiați și fugari, zilnic asistați de salezieni. Vreau să vă manifest participarea mea la suferința voastră și sper că această vizită a mea, cu harul Domnului, poate să vă dăruiască un pic de mângâiere în situația voastră dificilă. Ea este consecința tristă a conflictelor exasperate și a războiului, care este mereu un rău și nu reprezintă niciodată soluția problemelor, ba chiar creează altele.

Refugiații, asemenea vouă, se află adesea lipsiți, uneori pentru un timp lung, de bunuri primare: o locuință demnă, asistența sanitară, educația, locul de muncă. Au trebuit să părăsească nu numai realități materiale, ci mai ales libertatea, apropierea rudelor, locul lor vital și tradițiile culturale. Condițiile degradante în care atâția refugiați trebuie să trăiască sunt intolerabile! Pentru aceasta este nevoie să se pună toată angajarea pentru a înlătura cauzele acestei realități. Lansez un apel pentru o mai mare convergență internațională menită să rezolve conflictele care însângerează țările voastre de origine, să contrasteze celelalte cauze care determină persoanele să părăsească patria lor și să promoveze condițiile pentru ca să poată să rămână sau să se întoarcă. Îi încurajez pe toți cei care lucrează cu generozitate și lealitate pentru dreptate și pace să nu se descurajeze. Mă adresez conducătorilor politici, pentru ca să țină cont că marea majoritate a populațiilor lor aspiră la pace, chiar dacă uneori nu mai au forța și glasul pentru a o cere!

Numeroase organizații fac mult pentru refugiați; sunt bucuros îndeosebi pentru opera eficace a atâtor realități catolice, care oferă un ajutor generos atâtor persoane nevoiași fără nicio discriminare. Doresc să exprimă autorităților turce recunoștință vie pentru marele efort pus în acțiune în asistarea refugiaților, în special a refugiaților sirieni și irakieni, și pentru angajarea concretă în a căuta să satisfacă exigențele lor. Doresc ca să nu lipsească sprijinul necesar și al comunității internaționale.

Dragi tineri, nu vă descurajați. Este ușor de spus asta, dar faceți un efort pentru a nu vă descuraja. Cu ajutorul lui Dumnezeu, continuați să sperați într-un viitor mai bun, în pofida dificultăților și obstacolelor pe care acum le înfruntați. Biserica catolică, și prin munca prețioasă a salezienilor, vă stă aproape și, în afară de alte ajutoare, vă oferă posibilitatea de a îngriji instruirea voastră și formarea voastră. Amintiți-vă mereu că Dumnezeu nu uită pe niciunul dintre fiii săi și că cei mai mici și cei mai suferinzi sunt mai aproape de inima sa de Tată.

Din partea mea, împreună cu Biserica, voi continua să mă adresez cu încredere către Domnul, cerându-i să inspire pe cei care ocupă roluri de responsabilitate, pentru ca să promoveze dreptatea, siguranța și pacea fără șovăieli și în mod cu adevărat concret. Prin organizațiile sale sociale și caritative, Biserica va rămâne alături de voi și va continua să susțină cauza voastră în fața lumii.

Dumnezeu să vă binecuvânteze pe voi toți! Rugați-vă pentru mine. Mulțumesc.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 29.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat