Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Preoți înmormântați în Moldova (X). Bălușești, Traian și Bijghir

Cu scopul de a recupera memoria preoților înmormântați în Moldova, continuăm să-i descoperim pe cei care odihnesc în Bălușești, Traian și Bijghir.

Bălușești

La Bălușești am fost mai întâi în octombrie 2011. Parohul, pr. Marcel Medveș, se instalase de puțin timp. M-a dus în cimitirul care este la ceva distanță de biserică. Mormântul pr. Petru Gherguț este în vale, aproape de capăt. Mormântul este împrejmuit cu un perimetru din ciment, cu un arc din fier beton ridicat deasupra, la baza căruia sunt felinare. Multă verdeață și flori. O cruce din marmură se ridică pe o placă din marmură flancată de două coloane. La baza acesteia este gravată o cruce mai mică, flancată de două ramuri cu frunze. Pe placă, sub fotografie (înconjurată de ramuri gravate), care-l reprezintă pe preot la oferirea darurilor, este notat: "Preot Petru Gherguț / N. 16.IX.1954 - D. 20.III.1998 / Suflet bun nevinovat / Până-vom veni la tine / Noi te-om plânge ne-n cetat / Durerea să ne-aline / Mama și sora".

În ziua de 27 noiembrie 2013 am trecut din nou pe la Bălușești. Pr. Marcel Medveș era la ședință decanală. Am fotografiat biserica extinsă, grota și cele trei cruci care se află lângă grotă. Inscripțiile de pe acestea sunt greu de descifrat: una se înțelege că a fost ridicată pentru sfintele misiuni, iar celelalte două, pentru eroi. Molozul de lângă cruci arată că nu de mult se terminase lucrările la extinderea bisericii.

În aceeași zi, părintele paroh mi-a trimis și copii scanate după paginile registrului decedaților. Conform acestuia, pr. Petru Gherguț, născut la Bălușești, com. Icușești, a decedat la 21 martie 1998 la Bicaz, jud. Neamț, în urma unui accident cardio-vascular, avea 44 de ani; a fost îngrijit cu sfintele sacramente; a fost înmormântat la 24 martie 1998 la Bălușești (notat greșit la Bicaz), cu participarea PS Petru Gherghel și a 84 de preoți. (Liber mortuorum, tom. II, p. 59, poziția 7). Publicațiile din acel timp confirmă că data morții este 21 martie, și nu 20 martie cum apare pe cruce.

Traian - Bacău

La Traian am ajuns la 19 octombrie 2013. Cimitirul este undeva într-un capăt de sat, în partea dinspre nord. De la crucea centrală, puțin mai în deal se află mormântul pr. Carmil Dancă. Mormântul este îngrădit: un gărduț din fier beton este așezat pe o fundație de ciment. Crucea din mozaic se ridică în partea din vest. Pe o placă din marmură este notat: "Preot / Carmil Dancă / O.F.M.Conv. / n. Adjudeni 25 sept. 1916 / d. Traian 24 sept. 1993 / R.I.P." La parohie, părintele paroh Albert Lucaci era la Liturghie. Am revenit a doua zi. În registrul morților, pr. Dancă nu a fost găsit; la vremea aceea, în 1993, nu a fost înregistrat.

Bijghir

În aceeași zi de 19 octombrie 2013 am ajuns la Bijghir. În cimitir se află o biserică nou-construită. Pe partea din față este notat: "2010-2011 / Biserica / Cimitir catolic". La altar este icoana sfântului Ilie. Deasupra icoanei e notat: "Sfinte Ilie, mijlocește pentru noi!" La intrare, pe dreapta, este o placă de marmură care amintește de construirea bisericii: "Spre amintire / Cu ajutorul Tatălui ceresc, în timpuri de mare libertate / și prin strădania pr. paroh Vasile Rediu s-a înfăptuit în / cimitirul din Bijghir o capelă mortuară, 23,5 x 9 m. // Ep. Petru Gherghel, păstorul Diecezei de Iași, împreună cu ep. / Aurel Percă, în ziua de 11 aug. 2013, au binecuvântat altarul și / sfințit lăcașul închinat sf. Ilie, înconjurat de preoți și lume. // Cinste și mulțumire comunității și binefăcătorilor care / au contribuit la zidirea edificiului și Domnul să / răsplătească pe toți cu tot binele și viață veșnică. // Amintirea răposaților să dăinuie pururi / în viața noastră!" În partea de jos a plăcii de marmură sunt gravate flori.

Afară, în dreapta bisericii, în partea unde-i altarul, lângă o alee, se află mormântul pr. Mihai Agiugioaei. Este bine îngrijit, având flori și coroane. Un gărduț din fier beton vopsit în alb stă pe un soclu de ciment. Crucea este din marmură și este așezată pe o placă tot din marmură, toate sprijinindu-se pe un postament din marmură. Sub fotografie este notat: "Pr. paroh / Mihai Agiugioaei / n. 30.VII.1925 - d. 22.V.1995 / Să se / odihnească / în pace". În dreapta și în stânga sunt gravate câte trei flori. În partea cealaltă a crucii se află o altă fotografie, din care, din cauza trecerii timpului, chipul preotului se deslușește greu. La parohie am fost întâmpinat de pr. Vasile Rediu care mi-a pus la dispoziție Liber mortuorum (Satu Nou, com. Buhoci). Acolo este notat că părintele Agiugioaei a murit îngrijit la Iași, la 22 mai 1985. Născut la Buhonca, decedat la 60 de ani, fiind îngrijit cu sfintele taine, a fost înmormântat la 25 mai 1985 de Mons. Alois Fechet, vicar general. (Liber mortuorum, tom. I, p. 61, poziția 17).

Pr. Cornel Cadar

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

- Preoți înmormântați în Moldova (X). Bălușești

- Preoți înmormântați în Moldova (X). Traian

- Preoți înmormântați în Moldova (X). Bijghir

Din aceeași serie:

Preoți înmormântați în Moldova (IX). Mărgineni

Preoți înmormântați în Moldova (VIII). Luizi-Călugăra

Preoți înmormântați în Moldova (VII). Tămășeni

Preoți înmormântați în Moldova (VI). Faraoani-Valea Mare

Preoți înmormântați în Moldova (V). Valea Seacă și Valea Mică

Preoți înmormântați în Moldova (IV). Focșani și Butea

Preoți înmormântați în Moldova (III). Rădăuți, Țibeni și Voievodeasa

Preoți înmormântați în Moldova (II). Vatra Dornei și Horlești

Preoți înmormântați în Moldova (I). Solonețu Nou, Cacica și Gura Humorului

Preoți înmormântați în Iași


 

lecturi: 32.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat