Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Călătoria apostolică a Sanctității Sale Francisc în Turcia
(28-30 noiembrie 2014)

Rugăciune ecumenică

Biserica patriarhală "Sfântul Gheorghe", Istanbul
Sâmbătă, 29 noiembrie 2014

Sanctitate, Frate preaiubit,

Seara aduce mereu cu sine un sentiment amestecat de recunoștință pentru ziua trăită și de încredințare trepidantă în fața nopții care coboară. În această seară sufletul meu este plin de recunoștință față de Dumnezeu, care îmi dă harul să mă aflu aici să mă rog cu Sanctitatea Voastră și cu această Biserică soră, la sfârșitul unei zile intense de vizită apostolică; și în același timp sufletul meu este în așteptarea zilei în pe care din punct de vedere liturgic am început-o: sărbătoarea sfântului Andrei apostolul, care este Fondatorul și Patronul acestei Biserici.

Prin cuvintele profetului Zaharia, Domnul ne-a dăruit încă o dată, în această rugăciune de seară, fundamentul care se află la baza îndreptării noastre între o zi de azi și de mâine, stânca tare pe care putem să ne mișcăm pașii noștri cu bucurie și cu speranță; acest fundament de stâncă este promisiunea Domnului: "Iată, eu îl salvez pe poporul meu din țara de unde răsare și din țara de unde apune soarele... în adevăr și dreptate" (8,7.8).

Da, venerate și iubit Frate Bartolomeu, în timp ce Vă exprim "mulțumirea" mea profundă pentru fraterna dumneavoastră primire, simt că bucuria noastră este mai mare pentru că izvorul este mai departe, nu este în noi, nu este în angajarea noastră și în eforturile noastre, care trebuie să existe și ele, ci este în încrederea comună în fidelitatea lui Dumnezeu, care pune temelia pentru reconstruirea templului său care este Biserica (cf. Zah 8,9). "Iată sămânța păcii" (Zah 8,12); iată sămânța bucuriei. Acea pace și acea bucurie pe care lumea nu le poate da, dar pe care Domul Isus le-a promis discipolilor săi, și le-a dăruit lor ca Înviat, în puterea Duhului Sfânt.

Andrei și Petru au ascultat această promisiune, au primit acest dar. Erau frați de sânge, dar întâlnirea cu Cristos i-a transformat în frați în credință și în caritate. Și în această seară fericită, în această rugăciune de ajun, aș vrea să spun mai ales: frați în speranță - și speranța nu dezamăgește! Ce har, Sanctitate, să putem fi frați în speranța Domnului Înviat! Ce har - și ce responsabilitate - să putem merge împreună în această speranță, sprijiniți de mijlocirea sfinților frați apostoli Andrei și Petru! Și să știm că această speranță comună nu dezamăgește, pentru că nu este întemeiată pe noi și pe sărmanele noastre puteri, ci pe fidelitatea lui Dumnezeu.

Cu această speranță bucuroasă, plină de recunoștință și de așteptare trepidantă, vă exprim Sanctității Voastre, tuturor celor prezenți și Bisericii din Constantinopol urarea mea cordială și fraternă pentru sărbătoarea Sfântului Patron. Și vă cer o favoare: să mă binecuvântați pe mine și Biserica din Roma.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat