Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Ieri și azi și întotdeauna

Când sfântul Ioan Paul al II-lea, vorbind în limba română1, a numit poporul român "străvechiul și nobilul vostru popor", ne-a încălzit inimile. Dumnezeu ne făcea dreptate!

Când sfântul Ioan Paul al II-lea a arătat că nu am fost creștinați de slavi, în secolul al VII-lea sau al VIII-lea, cum prezenta istoria politizată, ci de însuși apostolul Andrei2, primul care a spus: "L-am găsit pe Mesia" și l-a luat și pe fratele lui, Petru, "să devină pescari de oameni", mass-media internațională a rămas uluită, fiindcă poporul român era prezentat în presa respectivă drept quasi-barbar, alcătuit din cerșetori, hoți și handicapați. Acum Dumnezeu făcea dreptate!

Când sfântul Ioan Paul al II-lea ceruse ca bradul de Crăciun al anului 2001 să vina din România, confirmând încă o dată ce ne spusese în 1999, că România, "respirând cu ambii plămâni" ai credinței, are vocația ecumenică și aceea de a fi punct de confluență a păcii în Europa următorului mileniu, arăta că România aparține Europei (de fapt, datorită eroismului României și Poloniei Europa a rămas creștina3) - Dumnezeu făcea dreptate!

Când profesorul peruvian Daniel Ruzo a sosit în România în 1968 pentru a studia "calea aurului și a mirului", care unea în vremi imemoriale platoul Marcahuasi din Peru și Platoul Bucegi, cu sfincșii acestuia, unii arhicunoscuți și batjocoriți în reclame de prost gust, alții uitați de om, dar știuți de Dumnezeu, fiindcă niciodată, nici un lăcaș de rugăciune nu poate fi distrus - ne atrăgea atenția asupra comorilor inestimabile de civilizație pe care le are pământul nostru - unele, încă nedescoperite - Dumnezeu ne făcea dreptate!

Dumnezeu este aici, în inima și în sufletul nostru și așa a fost dintotdeauna. Am fost numiți în timp cu diferite apelative de ocară, dar cine trăiește aici, de atâtea mii de ani, are răbdare - cel puțin cât răbdarea lui Dumnezeu. Privind din casele noastre, din Munții Apuseni (așezare descoperită în urmă cu patru ani, cu o vechime de aprox. 35.000 de ani4), din Tărtaria (jud. Alba)5, unde s-a descoperit prima scriere existentă în lume (cu 5.500 de ani înainte de Cristos - deci mai veche decât scrierea sumeriană), din așezările civilizației de la Cucuteni-Tripolie, din sud-estul Transilvaniei, Moldova și de peste Prut (4.600 de ani înainte de Cristos și cu 500 de ani înainte de Sumer)6, de la Gumelnița-Bucșani, la 5 km de Oltenița (cu 4.500 de ani înainte de Cristos)7 - am învățat să avem răbdare și să rezistăm.

Pe muntele nostru cel sfânt, Ceahlăul, în dimineața zilei de 15 august, apare "drumul cerului"8, care duce la figura aureolată de razele soarelui a "Celui care Răsare din Înălțime" - iar Ceahlăul se vede în zilele senine de iarnă din București, și de pe Ceahlău se poate vedea marea: la noi totul este în Unul și Unul în toți. Fiindcă aici, în spațiul nostru, cu sfincși, "moși" și "babe", cu lupi care în noaptea de 29/30 noiembrie își cer hrana lor pentru tot anul de la sfântul Andrei, în dreaptă rânduială, cu oameni tenace și răbdători, care și-au construit biserici cu sfinții pe afară (ca să se poată ruga chiar și din goana calului, plecând la război nu de cotropire, ci de apărare), cu ceilalți sfinți, rămași în chiliile lor, cu cei martirizați pentru credința lor9 - aici, în spațiul nostru este dintotdeauna Dumnezeu - fiindcă, mai întâi, trăiește în inima și în sufletul nostru - dintotdeauna.

Și ne dăruiește viață și durată pe pământul nostru, cu apele și pădurile noastre, lângă fluviul nostru sfânt, sub cerul nostru îndumnezeit.

Pentru totdeauna.

La mulți ani, România!

Dr. Ecaterina Hanganu

Note
1 La 7 mai 1999, în fața catedralei patriarhale din București, unde se adunaseră zeci de mii de credincioși, din toată țara, de toate confesiunile și religiile.
2 În majoritatea discursurilor sale din perioada vizitei în România: 7-9 mai 1999.
3 A se vedea, de exemplu, luptele "atletului lui Cristos", cum l-a numit sfântul Ioan Paul al II-lea pe sfântul Ștefan cel Mare și ale celorlalți domnitori ai noștri, "Miracolul de pe Vistula", din războiul polono-sovietic din 1920 etc.
4 Cf. www.Descopera.ro
5 Cf. http://ro.wikipedia.org/wiki/T%C4%83bli%C8%9Bele_de_la_T%C4%83rt%C4%83ria
6 Cf. http://www.dcnews.ro/cucuteni-o-civilizatie-mai-veche-decat-mesopotamia-aproape-uitata-in-loc-sa-devina-brand-de-tara_365307.html
7 Cf. Nicu Parlog, Gumelnița. Bucșani. O nouă lume, același început, www.Descopera.ro
8 Un fenomen meteorologic deosebit: la ora 4.30 dimineața apare o "cale de lumină", mărginită de două parapete de culoarea safirului, la capătul căreia "așteaptă" o figură umană aureolată în culorile curcubeului.
9 Sfântul Ioan Paul al II-lea numea România "o națiune răstignită pe crucea credinței sale".


 

lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat