Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Când cei dragi ne cerșesc rugăciuni

Au venit și zilele de 1 și 2 noiembrie; "luminațiile" în termen popular, "Sărbătoarea Tuturor Sfinților" și "Ziua Comemorării Tuturor Răposaților" în domeniul eclezial, ocazii în care noi, cei vii rămași în această "vale a lacrimilor" am putut "face ceva" încât cei plecați din mijlocul nostru să aibă parte de fericirea și pacea vieții veșnice, participând cu credință și iubire la sfintele Liturghii și parastase înălțate pentru sufletele celor dragi, pregătindu-le cât mai frumos și "luminat" mormintele în care își dorm somnul de veci.

În plină eră informatică, cu toții avem nevoie de Cristos, cu toții dorim să beneficiem de învierea sa având certitudinea că el, Isus, ne vorbește și azi tuturor: "Eu sunt învierea și viața. Cel care crede în mine, chiar dacă moare, va trăi și oricine trăiește și crede în mine nu va muri în veci" (In 11,25-26). Acest cult al cinstirii și ajutorării celor răposați prin rugăciuni, post și pomană a avut o putere de nezdruncinat în fața vicisitudinilor istoriei încă din primele zori ale Bisericii creștine, toate regimurile totalitare care s-au perindat pe "scena lumii" neavând putere să stopeze această lucrare a Duhului Sfânt. Iată însă cum, în timp de libertate religioasă, se ridică dușmani mai periculoși decât toate stăpânirile anticreștine, care doresc să diminueze și chiar să distrugă lucrarea lui Dumnezeu, prin introducerea unor lucrări malefice și obscure în sufletele creștinilor.

Aceste forțe sunt din ce în ce mai periculoase, deoarece lovesc în însăși esența creștinismului, Învierea și credința în sfințenia vieții veșnice, o astfel de "operă" purtând numele de "Halloween". Suntem martori în fiecare an la pătrunderea acestui nou "trend mediatic" în locurile cele mai sensibile din societatea umană, grădinițele, școlile și liceele, dar și centrele culturale, reprezentând zone în care Halloween-ul "îmbracă față umană, educativă". Gândindu-ne că acest fenomen s-a răspândit tot mai mult sub impulsul substanțial al televiziunii, cinema-ului și al internetului, reunind persoanele dornice de "drogul distracției" într-o atmosferă "decorată" cu bostani goi, schelete, cranii, cornițe, vampiri, stafii etc., nu trebuie să facem un efort prea mare pentru a ne da seama de aspectul comercial al evenimentului, impunându-se o reflecție mai amănunțită asupra acestui aspect.

Putem vorbi de un fel de carnaval, un alt mod de distracție sau de o joacă "nevinovată" în care să ne transformăm copiii în vampiri și draci? Dincolo de accentele grotești și macabre se remarcă înclinația spre esoteric și malefic. O rapidă căutare pe internet confirmă lucrul acesta! Oare este întâmplător faptul că Halloween-ul vrea să pună cu totul în umbră două sărbători creștine importante, "Sărbătoarea Tuturor Sfinților" și "Ziua Comemorării Tuturor Răposaților"? Cine dorește ca exemplul sfinților care ne transmit prin viața lor multe valori umane și creștine să fie înlocuit de manifestări "animate" de personaje macabre: spirite, stafii, schelete și vampiri etc., dorindu-se eliminarea cultului curat al răposaților și amintirea celor dragi, care au dormit somnul păcii, prin introducerea de manifestări de exorcizare a morții.

Ar putea fi cineva încântat dacă ziua sa de naștere ar fi pusă în umbră de proprii prieteni cu o distracție de felul acesta? Este nevoie să implicăm unitățile de învățământ și cultură în acest joc murdar "al morții" doar de dragul unui steril atașament de a fi "europeni" și "pro americani"? Nu cumva tendințele sinucigașe ale multor copii și tineri de-ai noștri, care cu mândrie se autonumesc "emo", au rădăcini și din astfel de manifestări ale "spiritualității obscure"?

În acest sens, Isus vorbește într-unul din fragmentele Evangheliei după Ioan: "Cine spune minciuna, vorbește după [firea] lui, căci este mincinos și tatăl [minciunii]" (In 8,44). Mulți dintre adepții acestui fenomen își justifică acțiunile incorecte, prin motivația de a alunga spiritele rele care "ies la suprafață" cu scopul de a speria lumea, în seara de 31 octombrie, înainte de "Sărbătoarea Tuturor Sfinților". Avem astfel un mod de gândire pueril și înșelător, în această concepție, întunericul neputând fi învins tot printr-o manifestare a lui însuși.

În acest sens, Mântuitorul le vorbește clar farizeilor care-l acuzau că scoate diavoli cu degetul lui Beelzebul, prin cuvintele: "Cum poate Satana să-l scoată pe Satana? Dacă o împărăție este dezbinată în sine, împărăția aceea nu poate dăinui, iar dacă o casă este dezbinată în sine, casa aceea nu va putea dăinui. Deci, dacă Satana se ridică împotriva lui însuși și este dezbinat, nu poate să se mențină, ci s-a terminat cu el. Nimeni nu poate să intre în casa unui om puternic și să-i jefuiască lucrurile dacă, mai întâi, nu-l leagă pe cel puternic; atunci îi va jefui casa" (Mt 12,23-27).

Cuvinte clare și fără echivoc sau posibilitate de eroare, prin care însuși Dumnezeu ne îndeamnă să lepădăm armele întunericului și să îmbrăcăm armura luminii. Nu știu căruia dintre semenii noștri cei vii i-ar conveni ca atunci, în acea lume de dincolo, să primească, în loc de lumina și roadele rugăciunii, o bătaie de joc satanică gen Halloween, aducându-i în față "jertfe" diabolice. Respectându-i pe ei, ne vom respecta pe noi. Suntem răspunzători și de modul cum ne creștem tinerele generații, indiferent de religia în care credem într-însul Dumnezeu și dorim ca acestea să ne poată oferi mai târziu ocrotire în bătrâneți fericite. Depinde de noi ce le dăm acum ca "merinde de drum", pentru ca mai târziu să primim lumină sau întuneric.

Prof. Valeriu Ioan


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat