Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roncalli și ecumenismul conform patriarhului Bartolomeu

Blândul din Evanghelie

Patriarhul ecumenic de Constantinopol Bartolomeu a ținut la Istanbul, în teatrul din Casa Italiei, o conferință despre relațiile ecumenice întreținute în Turcia, între 1934 și 1945, de delegatul apostolic Monseniorul Angelo Giuseppe Roncalli. Publicăm câteva fragmente din care reiese o figură blândă și umilă, capabilă, dincolo de orice formalitate, să țeasă relații de profund respect, iubire și înțelegere.

Roncalli nu se mișcă atât ca un diplomat, ci dă muncii sale o orientare complet pastorală atât în raportul cu diferitele comunități catolice, cât și în cel cu ortodocșii. Este convins că pentru a deschide un dialog cu ortodocșii trebuie abandonate condamnările, disprețul, trufia, faptul de a se considera superiori. Trebuia să se considere cu toții "fii ai unui singur Tată".

În timpul rămânerii sale în Bulgaria el merge de mai multe ori și la Constantinopol. În 1926 va vizita "ca turist" Fanar și îl va întâlni pe patriarhul Vasile al III-lea. Bătrânul patriarh percepe bunătatea și spiritul nou al delegatului în Bulgaria, care la întâlnire sărută mâna patriarhului. El este capabil să creeze contacte până atunci nesperate. Patriarhul Vasile al III-lea îi exprimă dorința sa fermă de a-l întâlni pe Papa de la Roma pentru a răspunde la una dintre marile necesități ale omenirii: unirea Bisericilor.

Unele surse prezintă încă alte două vizite "în secret" la sediul patriarhiei ecumenice.

Bogat de acum într-o cunoaștere puternică a "fraților ortodocși", așa cum obișnuia să vorbească, în 1934 este transferat la Istanbul, ca delegat apostolică pentru Turcia și Grecia, și ridicat la gradul de arhiepiscop titular de Mesembria. Însă stilul său nu se schimbă. El percepe marea schimbare care are loc în Turcia modernă și se adaptează. Învață și turcește, dar mai ales continuă acea discretă operă de apropiere a oamenilor și culturilor.

Așa s-a întâmplat că s-a făcut posibilă prima întâlnire oficială a reprezentantului Sfântului Scaun cu patriarhul ecumenic Beniamin I. Era ziua de 27 mai 1939. Cu mare solemnitate, Angelo Roncalli a fost primit la Fanar. Beniamin I i-a ieșit în întâmpinare lui Roncalli și îmbrățișându-l i-a spus în latinește: Haec est dies quam fecit Dominus ("Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul").

Anii de prezență ai monseniorului Roncalli la Istanbul sunt și anii celui de-al doilea război mondial. El este în raporturi foarte bune cu comunitatea ebraică din Istanbul și va dedica toată influența sa, chiar riscând de multe ori personal, ca să salveze pe evreii foarte mulți de la moarte sigură. Turcia neutră devenise de fapt un mediu de spioni din toate țările și un centru frenetic de activități diplomatice. Însă el știe să se miște mereu cu discreție, eludând adesea pe următorii săi. Niciodată nu va lăsa nimic neîncercat pentru a ajuta și a salva pe cel care avea nevoie.

Plecarea lui Angelo Roncalli din Constantinopol a avut loc cu patru ani înainte de venirea la Fanar a fostului arhiepiscop de America, patriarhul Atenagora. Nu știm dacă cei doi s-au întâlnit vreodată. Ceea ce este sigur este că amândoi simțeau un profund respect unul față de celălalt.

Angelo Roncalli, Papa Ioan al XXIII-lea, a trăit cu profundă spiritualitate faptul de a fi preot și episcop într-o completă abandonare Evangheliei Domnului.

La Rusaliile din anul 1944 la Istanbul îi invită pe credincioșii săi catolici să nu se simtă diferiți de "frații ortodocși, protestanți, evrei, musulmani, credincioși sau necredincioși", să-și amintească faptul că "în lumina Evangheliei această logică de diviziune nu are motivație de a exista. Isus a venit să distrugă orice barieră".

Angelo Roncalli este un om de credință. "Ascultare și pace", motoul său, sunt motivul faptului de a fi preot. Credință oarbă în fața lui Dumnezeu, ascultare în fața superiorilor, ca interpreți ai celui mai mare bine. Chiar și atunci când se va simți abandonat de ai săi, ascultă într-o kenosis care îl face martor al lui Cristos, imitator al lui Cristos. Până la jertfa supremă ascultător în toate și pentru toate, dar și profet al unei păci care vine de sus. În orice moment al vieții sale percepe că pacea este dar al lui Dumnezeu și experimentează direct acest lucru cu apelul adresat celor mari ai lumii, în timpul crizei din Cuba, cu enciclica Pacem in terris.

Angelo Roncalli este omul unității. Parcurge marile momente care vor urma. Succesorul său, Papa Paul al VI-lea, va fi cel care va întrupa visul lui Ioan al XXIII-lea în întâlnirea la Ierusalim cu patriarhul Atenagora în urmă cu cincizeci de ani. Noi suntem astăzi martori ai acelui început, ca succesori ai lor, modesta noastră persoană și iubitul nostru frate la Roma, Francisc.

Pentru observatorii la Conciliul al II-lea din Vatican primiți în audiență în 1962, Papa Ioan destăinuie: "Cum pot să uit cei zece ani petrecuți la Sofia și ceilalți zece ani la Istanbul și Atena? (...) Am avut multe schimburi cu creștini de diferite inspirații (...). Nu am «parlamentat», ci am vorbit; nu am discutat, ci ne-am iubit (...). Prezența voastră dragă aici, emoția care cuprinde inima mea de preot (...) mă determină să vă destăinui că inima mea este aprinsă de dorința de a acționa și de a suferi până când se va apropia ora în care se va realiza pentru toți rugăciunea pe care Isus a rostit-o la Ultima Cină".

La moartea lui Ioan al XXIII-lea, patriarhul Atenagora scrie: "Toată lumea ortodoxă și în special Tronul Ecumenic și cel care-l ocupă se întristează pentru moartea acestui minunat lucrător care a luptat pentru ideea unității și colaborării dintre Biserici". Și declară la Sinod: "Am dorit atât de mult să pot merge la Roma pentru a-l îmbrățișa, a plânge împreună cu Papa, din cauza despărțirii noastre lungi, a manifesta tristețea noastră pentru trecut și bucuria pentru viitor".

Papa Ioan a fost iubit de toți. Dovadă este faptul marii venerații care i-a fost atribuită din momentul morții sale până în timpurile noastre de către credincioșii romano-catolici și de marele respect atribuit lui de toate persoanele de bunăvoință. Nu întâmplător mitropolitul Nikodim de Leningrad, de fericită amintire, în dizertația sa despre Ioan al XXIII-lea la Academia Teologică din Moscova îl califica drept blândul din Evanghelie, prin conformitatea sa cu Cristos.

(După L'Osservatore romano, 29 noiembrie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat