Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Profet al credinței și al umanității... În memoria celui care a fost pr. Alois Dămoc

Încetul cu încetul s-a scurs luna noiembrie, luna dedicată celor dragi care s-au dus din mijlocul nostru. Chiar dacă această lună s-a sfârșit, nu s-a sfârșit gândul dedicat lor. Ei sunt un fărâm din viața noastră, trăiesc în noi căci ne alimentăm din povețele, sfaturile și exemplul bun de viață care ne-au dat prilejul să creștem și să ne edificăm la nivel spiritual sau uman.

Vreau să condivid cu cei care l-au cunoscut pe pr. Alois Dămoc, momente de aducere aminte. S-au scurs doi ani de la trecerea la eternitate. Nu pot da înapoi timpul ca el să vorbească de viața părintelui. Lucrările realizate în comunitățile în care a fost păstor dau dovadă de munca lui responsabilă și conștiincioasă. Și nu numai atât dar modul de a trăi și experiențele pe care credincioșii le-au trăit la umbra aripilor sale au dat fericirea multora să guste din farmecul darurilor cu care Dumnezeu l-a copleșit.

Ca semn de recunoștință simt nevoia să împărtășesc din cele văzute și primite, fiind o mărturisitoare a personalității adânci a celui care a fost pr. Alois Dămoc. Ori de câte ori depăn istoria lui, figura senină, privirea profundă și surâsul blând mă surprind căci sunt întipărite în mintea și în sufletul meu. Alte aspecte precum stilul de viață simplu dar în același timp cufundat în activități dă mărturie de viața profundă de credință. Imaginea-portret ce-l poate descrie este variată: om al credinței, al încrederii, al speranței, al sacrificiului. Om al atenției față de cei din jur, om al bunătății, om între și pentru oameni.

Îmi aduc bine aminte în special la Butea, cât suflet a pus pentru credincioși, pentru sat că să schimbe aspectul spiritual, social și cultural. În activitățile comunității s-a trudit mult și a depășit multe obstacole. Prețul jertfelor și sacrificiilor pe care le-a îndurat a fost mare, dar Dumnezeu i-a fost alături și l-a întărit, l-a luminat și i-a dat posibilitatea să ajungă la capăt. A luptat lupta cea bună așa cum spune apostolul neamurilor sfântul Paul și a ajuns la țintă... și-a menținut credința. Nu a fost ușor considerând anii de comunism și alte încercări la care a fost supus chiar și după comunism. A fost încercat, forjat dar n-a cedat.

Cuvintele sfântului Paul în Scrisoarea către Timotei i-au fost de îmbărbătare. Iată ce exclamă apostolul: "Știu în cine am crezut și știu în cine mi-am pus toată încrederea!" (1Tim 1,12). În modul lui de a fi și de a duce la capăt ceea ce a început am admirat temeinica credință și determinare. Pentru el căutarea lui Dumnezeu era între oameni. Isus era măsura umanității spre care țintea. Evanghelia pe care încerca s-o pună în practică avea de a face cu căutarea omului în aspectele esențiale ale vieții fiind atent la ceea ce-l putea edifica pe om. În stilul de viață a părintelui găsesc ceea ce spunea scriitorul contemporan iezuit Denis Vasse: "este creștin cine devine om". Iar Dietrich Bonhoeffer marele teolog protestant adaugă: "a fi creștini nu înseamnă a fi religioși într-un determinat mod cu reguli precise, ci înseamnă a fi oameni". Cristos nu face din noi un om-tip ci un om. Consider importantă explicația marelui cardinal german Walter Kasper care zice: "Umanul este punctul în care se înfiripă credința." Deci aspectul uman dă posibilitate aspectului spiritual să existe.

Practica umanității era importantă în viața părintelui. Dovadă dau cei care au fost ajutați de el din multe punte de vedere: spiritual, social, familiar, comunitar, cultural, economic etc. Gestul umanității concretizat mereu în Isus deschide poarta către Dumnezeu făcut om. Nu un Dumnezeu al legii, al puterii ci un Dumnezeu al omului simplu, al omului însetat de ceea ce este viu si adevărat cum spune psalmistul.

Comunitățile unde a slujit și mai ales satul Butea, unde mulți ani a fost paroh, i-au dat părintelui posibilitatea să-l cunoască pe Dumnezeu cât mai mult și credincioșii au avut fericirea de a avea în mijlocul lor un păstor al credinței, un profet al umanității care s-a dăruit în totalitate misiunii primite și la care a încercat să răspundă cu promptitudine. Munca pastorală dusă până la sfârșit cu râvnă și demnitate mă inspiră să-l definesc astfel: om împlinit, creștin cucernic, profet al umanității, înger al credinței, preot sfințit cu lacrimi, cu apa suferinței, și a încercării.

Părinte Alois ... nu te vom uita în rugăciunile noastre. Tu continuă misiunea ta de păstor mijlocitor pentru noi pelegrinii rămași pentru a ne îndeplini misiunea primită. Avem nevoie de rugăciunile tale. Să ne fii mereu aproape.

O călduroasa aducere aminte și un gând bun pentru fiecare zi.

Cecilia Robu
 


lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat