Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Binecuvântarea cardinalului Angelini

Cardinal muribund în agonie binecuvântează un preot român cu șase ore înainte de a pleca spre casa Tatălui

S-a întâmplat în seara zilei de 21 noiembrie 2014, la Roma, pe Via della Conciliazione, în imediata apropiere a bazilicii "Sfântul Petru". Mă întorsesem în Urbe după ce participasem în zilele precedente la Collevalenza la un simpozion anual privind Viața Consacrată. Îmi rezervasem toată după-amiaza zilei de vineri ca să trec pe la mormintele sfinților și fericiților proclamați recent de Biserică, încredințându-le intențiile personale de rugăciune și recomandând mijlocirii lor la Domnul pe toți cei care mi-au cerut acest lucru. Voiam să mă pregătesc spiritual pentru ziua de duminică, 23 noiembrie 2014, când trebuiau să fie ridicați la cinstea altarelor șase sfinți, doi din India și patru din Italia, printre care și fericitul Antonio Giovanni Farina, episcop de Vicenza și fondator al Congregației Surorilor Dorotee a Sfintelor Inimi, prezente și în Dieceza de Iași.

Înainte ca să se închidă bazilica, admirând pe frontispiciul ei mega-imaginile acestor eroi ai credinței și carității, mi-am zis că trebuie neapărat să-i fac o vizită cardinalului Fiorenzo Angelini. Din două surse sigure, dar cu totul confidențial, știam că este grav bolnav, că fusese internat în spital și externat la cerere, deoarece voia să facă trecerea în veșnicie acasă liniștit, înconjurat de prietenii apropiați, și nu erau puțini, precum și de preaiubitele sale surori din Congregația Santo Volto ce i-a fost încredințată "spre pază și ca moștenire" de fondatorul ei, abatele Hildebrando Gregori, declarat venerabil recent, exact cu două săptămâni în urmă, la 7 noiembrie 2014, spre marea bucurie și mulțumire sufletească a Eminenței Sale care și-a dorit nespus de mult acest lucru.

Temându-mă ca nu cumva să deranjez atmosfera de intimitate și îngrijorare ce domnea peste Casa "Deo gratias" unde puterile cardinalului Angelini scădeau simțitor în fiecare moment, mi-am făcut totuși curaj și, telefonând superioarei generale, madre Maurizia Biancucci, am întrebat-o dacă ar fi posibil să trec să-l văd câteva minute pe Eminența Sa. "Cum să nu puteți veni, ba chiar ne bucurăm", a fost răspunsul prompt al dumneaei.

În pas grăbit și cu emoție în mai puțin de 5 minute am ajuns deja la intrarea complexului în care se află mai multe locuințe dar și diferite sedii de Congregații și mici firme. Întrebând pe portarul paznic cum se simte cardinalul, din fizionomia și gestul său neînsoțit de cuvinte, am înțeles repede că situația este deosebit de gravă. Sunând la ușa de la intrare de la etajul III, mi-a deschis ușa chiar una dintre surorile românce care avea o față suptă și lividă pe care se contura o oboseală cronică dar și o marte îngrijorare. Fără să-mi spună o vorbă, am înțeles totul. M-a condus în camera cardinalului care respira deosebit de greu și avea o privire pierdută. Lângă patul său, așezate pe scaune, erau alte două surori românce care se rugau, îl observau cu grijă și cu multă gingășie, delicatețe și milă îi udau buzele sau îi ștergeau fruntea. De ceva timp dansul nu putea să mai consume nici măcar lichide. Privindu-l, am zis în gând: "Doamne, fii prezent acum între noi și întărește cu binecuvântarea ta pe Eminența Sa în aceste ultime ore". Fără să vreau, mi-am spus mie însumi: "Ce a ajuns omul de altă dată, solid, înalt, cu o prestanță impunătoare și totdeauna cu o prezență de spirit ieșită din comun!"

Între timp, pe nesimțite, a intrat în cameră și maica Maurizia. "Madre, i-am șoptit, pot să-i vorbesc?". "Desigur", veni răspunsul prompt. Făcând un pas înainte, am spus cu voce tare și cu speranța că voi fi auzit și înțeles: "Eminență, sunt părintele Fechet de la Iași; vă rog frumos să-mi dați o binecuvântare". În semn că a înțeles, a mișcat ușor buzele și ochii întredeschiși și încet și-a scos mâna de sub plapumă, a ridicat-o și a făcut asupra mea și a surorilor prezente semnul sfintei cruci. "Grazie, Eminenza", i-am zis, iar dansul, părându-mi-se emoționat, a încuviințat cu capul, voind parcă să-mi spună și dânsul "mulțumesc că ai venit". Dându-mi seama că i-au mai rămas doar puține ore din viață, aș fi dorit să mai rămân și să mă rog lângă dânsul alături de surori, dar am considerat că o pot face și altfel.

Sâmbătă dimineața am deschis telefonul mobil, am găsit un mesaj de la surori și un altul de la dr. Mosca în care era scris că Eminența Sa a plecat spre casa Tatălui; atunci m-am gândit că ar fi fost mai bine dacă mai stăteam și mă rugam câteva ore în capela surorilor la distanța de doar 2-3 metri de patul Eminenței Sale și, așa cum se recomandă tuturor muribunzilor, prin binecuvântarea apostolică cu indulgență plenară în ceasul morții pe care puteam să i-o acord, i-aș fi recompensat binecuvântarea pe care mi-a dat-o la ora de seară.

În noaptea de vineri spre sâmbătă m-am trezit, nu știu la ce ora, pentru că nu m-am uitat la ceas, dar primul meu gând a fost: "Cine știe, poate că Eminența Sa a plecat dintre noi". Oricum, la sfânta Liturghie pe care am celebrat-o dimineață înainte ca să fi citit mesajul, o oferisem pentru dânsul, fie în viață, fie trecut la cele veșnice.

În zilele de sâmbătă, duminică și luni am petrecut multe ore lângă trupul său neînsuflețit alături de surori și de mulți dintre prietenii și personalitățile ecleziastice și civile care l-au cunoscut și l-au stimat, apreciindu-i bogata, variata și ferventa activitate pe tărâm pastoral, cultural, educativ, formativ, social și caritativ în slujba Bisericii și a societății, acordând precedență celor bolnavi, săraci, marginalizați sau lipsiți de apărare.

Luni, 24 noiembrie 2014, la ora 13.30, înainte ca sicriul să fie închis și să părăsească acea capelă unde Eminența Sa a celebrat sfânta Liturghie ani de zile, din partea Sfântului Scaun au venit trei prelați care au adus cu ei, în trei exemplare, textul unui necrolog elogios; după ce unul dintre dânșii l-a citit în fața tuturor celor prezenți, superioara generală a invitat câteva persoane ca să semneze toate cele trei copii; mare mi-a fost mirarea când după numele unui Monsenior și a d-lui prof. dr. Franco Splendori am fost invitat și eu să-mi pun numele pe acest document important. La urmă au semnat cei trei prelați, au pus sigiliul pe toate cele trei copii, una din ele înmânând-o maicii Maria Maurizia, una reținând-o pentru Arhivele Vaticane, iar a treia introducând-o într-un tub pregătit special peste care au turnat ceară roșie și au aplicat sigiliul; tubul a fost așezat în sicriu, iar după rostirea unei rugăciuni comune din ritualul pentru răposați, s-a pus capacul și s-a organizat procesiunea spre stradă, unde aștepta mașina de la pompele funebre. Totul a fost gândit în așa fel, încât la ora 15.00 în bazilica vaticană să poată începe sfânta Liturghie Pontificală cu Requiem pentru distinsul răposat.

Eminența Sa, în vârstă de 98 de ani, era ultimul cardinal roman în viață născut la Roma (1 august 1916). Istoria vieții sale a fost marcată de personalitatea lui Pius al XII-lea care primise într-o audiență privată un grup de copii de la Prima sfântă Împărtășanie; printre aceștia era și copilul Fiorenzo Angelini. În acea împrejurare papa ajuns în dreptul lui Fiorenzo, i-a cuprins capul cu mâinile sale și privindu-l direct în ochi a pronunțat aceste cuvinte: "Din acest copilandru vom face fără discuție ceva pentru Biserică". După terminarea studiilor și hirotonirea preoțească primită la 3 februarie 1940, timp de 74 de ani s-a dovedit a fi un "păstor generos", "mare om al Bisericii" plin de zel apostolic, "a cărui nume va rămâne mereu legat de misiunea caritativă atât de importantă a Bisericii", după cum spunea în bazilica vaticană cu ocazia înmormântării cardinalul Angelo Sodano, decanul Colegiului Cardinalilor.

Ca preot tânăr luând act de efectele dezastruoase ale Celui de al II-lea Război Mondial, întemeiază Secretariatul de Asistență în favoarea săracilor care avea grijă de peste 20.000 de persoane, oferind zilnic la Roma în via Panonia o masă caldă la circa 2.000 de săraci. Pentru ca bucătăria să funcționeze cum trebuie, era însuși tânărul preot Fiorenzo cel care dădea o mână de ajutor, nu rareori trebuind el să spargă lemnele necesare. În anul 1945 a primit numirea de asistent bisericesc național pentru bărbații din Acțiunea Catolică, reușind ca în anul 1947 să-i prezinte papei Pius al XII-lea în piața "Sfântul Petru" 250.000 de persoane. S-a remarcat și în predarea religiei în școli, fiind totodată timp de 7 ani maestru pentru ceremoniile pontificale. În anul 1957 este consacrat episcop, fiind destinat să se ocupe de asistența spirituală în clinicile și spitalele din Roma. După trei ani fondează Asociația Medicilor Catolici Italieni pe care o va însoți ca asistent bisericesc național; din acest moment începe angajarea sa neobosită pentru sectorul de ocrotire si promovare a sănătății.

După ce între 1977 și 1985 a ocupat funcția de episcop auxiliar de Roma, la 11 februarie 1985 papa Ioan Paul al II-lea îl numește arhiepiscop și vicepreședinte al Comisiei Pontificale pentru Pastorala Lucrătorilor Sanitari, pentru ca apoi în 1988 să devină președinte al acestei comisii care-și va schimba denumirea în Consiliul Pontifical pentru Lucrătorii Sanitari. Ca și președinte al acestui consiliu a încercat să-i dea suferinței o față umană, căutându-și colaboratori din cele mai înalte nivele care printr-o cercetare științifico-medicală să poată descoperi remediile cele mai adecvate pentru a alina suferința și să se reafirme centralitatea omului. Urmărind acest ideal, arhiepiscopul Angelini a organizat nenumărate cursuri și simpozioane internaționale de medicină, etică și morală, iar conferințele internaționale ținute în mod regulat în fiecare an începând cu 1986 au dezbătut teme fundamentale referitoare la viața și sănătatea persoanei umane. În acest sens în numele și cu ajutorul Sfântului Scaun întemeiază nenumărate opere sanitare mai ales în țările sărace subdezvoltate.

În Consistoriul din 28 iunie 1991 papa Ioan Paul al II-lea îl numește cardinal, fapt care-l impulsionează și mai mult să se dedice misiunii sale social-caritative din domeniul sănătății, participând ca delegat special al papei în multe țări la nenumărate congrese, simpozioane și celebrări care aveau legătură cu boala și sănătatea și fiindu-i conferite multe titluri și distincții de recunoaștere a valorii personalității și activității sale prodigioase. Pe lângă titlurile științifice și academice dobândite personal în timpul studiilor sale în Cetatea Eternă, are 7 titluri de Doctor honoris causa, 7 medalii de aur, 4 premii internaționale, a fost membru al diferitelor academii din Italia și străinătate, este autor renumit a nouă volume de cărți și a peste 500 de publicații privind probleme de etică medicală, de asistență socio-sanitară și religioasă; găsește totuși timp să viziteze saloanele spitalicești din Italia și nu numai, observând suferința umană și căutând soluții pentru a o ușura.

Dieceza de Iași s-a bucurat de prezența Eminenței Sale în mijlocul credincioșilor noștri de mai multe ori, cu toții admirându-i volubilitatea și stilul oratoric precum și spiritul de antreprenor în opere sociale. Prin bunăvoința și finanțarea sa și a Congregației Sfintei Fețe în comuna Măgura, jud. Bacău, s-a construit și dotat după norme actuale europene o structură imensă destinată îngrijirii preoților bolnavi și în vârstă; deocamdată prin acordul cu Episcopia de Iași această casă, cu o capacitate de peste 50 de locuri, este folosită ca și cămin social pentru bolnavi, bătrâni și persoane fără locuință, acolo trăind actualmente doar un preot care are nevoie de îngrijiri speciale.

Ca mulțumire și ca un semn de omagiu pios și prețios adus memoriei Eminenței Sale, Preasfințitul Petru Gherghel a ținut în mod deosebit să fie prezent la Roma în ziua de 24 noiembrie 2014, în bazilica Sfântului Petru la celebrarea sfintei Liturghii funerare, alături de mulți cardinali, arhiepiscopi, episcopi, preoți, persoane consacrate, personalități marcante mondiale precum și credincioși care l-au cunoscut și iubit. Însuși Sfântul Părinte papa Francisc, care în ziua de 21 noiembrie 2014, în cadrul unei audiențe acordate participanților la o conferință internațională privind problemele legate de autism le-a cerut celor prezenți să se roage pentru cardinalul Angelini grav bolnav, s-a alăturat celor prezenți la sfârșitul Liturghiei de înmormântare și a prezidat ritul așa numit al Ultima Commendatio și Valedictio, adică ultimele rugăciuni de recomandare a răposatului și luarea de rămas bun.

Conform dorinței proprii, sicriul cu trupul neînsuflețit al cardinalului Fiorenzo Angelini a fost dus la Bassano Romano pentru a fi înmormântat în capela din Casa-Mamă a Congregației Surorilor Sfintei Fețe alături de venerabilul abate Hildebrando Gregori de la cărui moarte s-a celebrat în ziua de 12 noiembrie 2014 a XXIX-a comemorare. Acolo cei doi iubitori și promotori ai evlaviei către Sfânta Față vor fi amintiți mereu în rugăciune de către surori și vor fi înconjurați cu afecțiune filială nu numai de dânsele dar și de bolnavii și bătrânii ce sălășluiesc în structurile sociale adiacente.

Am considerat ca o datorie să scriu aceste rânduri pentru faptul că, fără vreun merit personal al meu, am avut bucuria să simt o simpatie deosebită pe care Eminența Sa, cardinalul Angelini, a avut-o față de mine chiar de la prima sa vizită la Bacău, atunci când împreună cu Preasfințitul Petru Gherghel au pus bazele proiectului social de la Barați. De aceea în anul 1996 m-a luat cu sine în Mexic, unde la Sanctuarul de la Guadalupe s-a celebrat la 11 februarie a IV-a Zi Mondială a Bolnavului. În iunie 2011, tot la invitația dânsului am vizitat operele sociale ale Congregației Sfintei Fețe din Thangassery-Kollam/Kerala din India, pentru ca apoi în iunie 2012 să-l însoțesc într-o călătorie nu lipsită de riscuri la Butembo-Ngengere în Republica Democrată Congo. Acolo mii de persoane beneficiază de asistența socială, caritativă și medicală datorită inițiativelor sale și ale Congregației. De la un mic aeroport din Uganda am călătorit cu un avion de opt locuri care scârția din toate încheieturile și care probabil nu avea chiar toate reviziile tehnice făcute după carte; cu câteva luni în urmă pe același câmp se prăbușise un avion asemănător care aparținea aceleiași companii aeriene care figura pe black list; aterizarea a avut loc pe un câmp unde aproape 1.000 de persoane erau în așteptarea celui care le-a construit două conducte de apă, a dotat mai multe spitale, le-a trimis multe medicamente și materiale sanitare dar mai ales le-a trimis "mame și surori" precum și voluntari care formează pentru viață copii și tineri și care împart cu localnicii frățește soarta vieții și nesiguranța zilei de mâine. La coborârea din avion și la aplauzele îndelungate a celor prezenți care i-au făcut o frumoasă sărbătoare, l-am văzut pe Eminența Sa plângând de emoție iar la Liturghia care a durat câteva ore le-a vorbit în franceză "ex abrupto", încurajându-i pe toți și îndemnându-i să aibă încredere în bunătatea Domnului și în serviciile pe care Surorile Sfintei Fețe le oferă cu dragoste creștină. Ultima dată m-a invitat să-l însoțesc în anul 2013 la Kupienim în Polonia unde am admirat din nou ce poate să facă un om cuprins de dragoste arzândă față de Dumnezeu și față de aproapele.

Sunt sigur că datorită disponibilității generoase și a angajării sale entuziaste și responsabile în viața Bisericii și a societății, cardinalul Fiorenzo Angelini va rămâne viu în memoria multora, va fi mereu un exemplu de urmat și un imbold puternic pentru lumea zilelor noastre, în așa fel încât avertismentele, indicațiile și recomandările papei Francisc făcute în fața Parlamentului European la Strasbourg în ziua de 25 noiembrie 2014 să fie luate în serios, meditate și să se acționeze în consecință, începând de la cel mai umil individ și terminând cu cei care poartă responsabilitatea destinelor lumii contemporane.

Iași, 25 noiembrie 2014

Pr. Alois Fechet
 


lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat