Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (2 noiembrie 2014)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Ieri am celebrat Solemnitatea Tuturor Sfinților, iar astăzi liturgia ne invită să-i comemorăm pe credincioșii răposați. Aceste două date sunt intim legate între ele, așa cum bucuria și lacrimile găsesc în Isus Cristos o sinteză care este fundament al credinței noastre și al speranței noastre. De fapt, pe de o parte Biserica, peregrină în istorie, se bucură pentru mijlocirea sfinților și a fericiților care o susțin în misiunea de a vesti Evanghelia; pe de altă parte ea, asemenea lui Isus, împărtășește plânsul celui care suferă dezlipirea de persoanele dragi și asemenea Lui și grație Lui face să răsune mulțumirea adusă Tatălui care ne-a eliberat de stăpânirea păcatului și a morții.

Între ieri și astăzi mulți fac o vizită la cimitir, care, așa cum spune cuvântul însuși, este "locul de odihnă", în așteptarea trezirii finale. Este frumos să ne gândim că Isus însuși va fi cel care ne va trezi. Isus însuși a revelat că moartea trupului este ca un somn din care El ne trezește. Cu această credem stăm - și spiritual - la mormintele dragilor noștri, ale celor care ne-au iubit și ne-au făcut bine. Dar astăzi suntem chemați să-i amintim pe toți, și pe cei pe care nu-i amintește nimeni. Amintim victimele războaielor și violențelor; pe atâția "mici" din lume zdrobiți de foame și de mizerie; amintim pe anonimii care se odihnesc în osuarele comune. Amintim pe frații și surorile uciși pentru că erau creștini; și pe cei care și-au sacrificat viața pentru a-i sluji pe alții. Încredințăm Domnului în special pe cei care ne-au părăsit în decursul acestui ultim an.

Tradiția Bisericii a îndemnat mereu să ne rugăm pentru răposați, îndeosebi oferind pentru ei celebrarea euharistică: ea este cel mai bun ajutor spiritual pe care noi îl putem da sufletelor lor, îndeosebi celor mai abandonate. Fundamentul rugăciunii pentru răposați se află în comuniunea Trupului Mistic. Așa cum reafirmă Conciliul al II-lea din Vatican: "Conștientă de această comuniune a întregului Trup Mistic al lui Isus Cristos, Biserica celor aflați pe cale, încă din primele timpuri ale religiei creștine, a venerat cu mare pietate amintirea celor răposați" (Lumen gentium, 50).

Amintirea celor răposați, îngrijirea mormintelor și rugăciunile sunt mărturie de speranță încrezătoare, înrădăcinată în certitudinea că moartea nu este ultimul cuvânt cu privire la soarta umană, deoarece omul este destinat la o viață fără limite, care își are rădăcina și împlinirea sa în Dumnezeu. Lui Dumnezeu să-i adresăm această rugăciune: "Dumnezeul milostivirii infinite, încredințăm bunătății tale imense pe cei care au părăsit această lume pentru veșnicie, unde tu aștepți întreaga omenire, răscumpărată de sângele prețios al lui Cristos, Fiul tău, mort ca răscumpărare pentru păcatele noastre. Nu privi, Doamne, la multele sărăcii, mizerii și slăbiciuni umane, când ne vom prezenta în fața tribunalului tău, pentru a fi judecați pentru fericire sau condamnare. Îndreaptă spre noi privirea ta milostivă, care se naște din duioșia inimii tale, și ajută-ne să mergem pe drumul unei purificări complete. Niciunul dintre fiii tăi să nu se piardă în focul veșnic al iadului, unde nu mai poate fi căință. Îți încredințăm, Doamne, sufletele celor dragi ai noștri, ale persoanelor care au murit fără întărirea sacramentală, sau n-au avut ocazia de a se căi nici măcar la sfârșitul vieții lor. Niciunuia să nu-i fie frică să te întâlnească pe Tine, după pelerinajul pământesc, în speranța de a fi primit în brațele milostivirii tale infinite. Sora moarte trupească să ne găsească vigilenți în rugăciune și încărcați cu tot binele făcut în cursul scurtei sau lungii noastre existențe. Doamne, nimic să nu ne îndepărteze de Tine pe acest pământ, ci totul și toți să ne susțină în dorința arzătoare de a ne odihni senin și veșnic în tine. Amin" (Pr. Antonio Rungi, pasionist, Rugăciune pentru răposați).

Cu această credință în destinul suprem al omului, ne adresăm acum Sfintei Fecioare Maria, care a pătimit sub Cruce drama morții lui Cristos și a participat apoi la bucuria învierii sale. Să ne ajuta ea, Poarta cerului, să înțelegem tot mai mult valoarea rugăciunii pentru răposați. Ei sunt aproape de noi! Să ne susțină în pelerinajul zilnic pe pământ și să ne ajute să nu pierdem niciodată din vedere ținta ultimă a vieții care este paradisul. Iar noi cu această speranță care nu dezamăgește niciodată, să mergem înainte!

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Salut familiile, grupurile parohiale, asociațiile și pe toți pelerinii veniți din Roma, din Italia și din atâtea părți ale lumii. Îndeosebi, salut credincioșii din dieceza de Sevilla (Spania), pe cei din Case Finali in Cesena și pe voluntarii din Oppeano și Granzette care fac clown-terapie în spitale. Îi văd acolo: continuați să faceți asta care face atât de mult bine bolnavilor. Să salutăm aceste persoane brave!

Urez tuturor o duminică frumoasă, în amintirea creștină a răposaților noștri dragi. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat