Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (1 noiembrie 2014)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Primele două zile din luna noiembrie constituie pentru noi toți un moment intens de credință, de rugăciune și de reflecție despre "lucrurile de pe urmă" ale vieții. De fapt, celebrându-i pe toți sfinții și comemorându-i pe toți credincioșii răposați, Biserica peregrină pe pământ trăiește și exprimă în liturgie legătura spirituală care o unește cu Biserica din cer. Astăzi îi aducem laudă lui Dumnezeu pentru ceata nenumărată a sfinților și a sfintelor din toate timpurile: bărbați și femei obișnuiți, simplu, uneori "ultimii" pentru lume, dar "primii" pentru Dumnezeu. În același timp deja îi amintim pe răposații noștri dragi vizitând cimitirele: este motiv de mare mângâiere să ne gândim că ei sunt în compania Fecioarei Maria, a apostolilor, a martirilor și a tuturor sfinților și sfintelor din paradis!

Solemnitatea de astăzi ne ajută astfel să luăm în considerare un adevăr fundamental al credinței creștine, pe care noi îl mărturisim în "Crez": împărtășirea/comuniunea sfinților. Ce înseamnă asta: împărtășirea/comuniunea sfinților? Este comuniunea care se naște din credință și îi unește pe toți cei care îi aparțin lui Cristos în virtutea Botezului. Este vorba despre o unire spirituală - toți suntem uniți! - care nu este frântă de moarte, ci continuă în viața cealaltă. De fapt, există o legătură indestructibilă între noi cei vii din această lume și cei care au trecut pragul morții. Noi aici pe pământ, împreună cu cei care au intrat în veșnicie, formăm o singură și mare familie. Se menține această familiaritate.

Această minunată comuniune, această minunată unire comună între pământ și cer se realizează în modul cel mai înalt și intens în liturgie, și mai ales în celebrarea Euharistiei, care exprimă și realizează cea mai profundă unire între membrii Bisericii. De fapt, în Euharistie noi îl întâlnim pe Isus viu și forța sa, și prin intermediul Lui intrăm în comuniune cu frații noștri în credință: cei care trăiesc cu noi aici pe pământ și cei care ne-au precedat în viața cealaltă, viața fără de sfârșit. Această realitate ne umple de bucurie: este frumos să avem atâția frați în credință care merg alături de noi, ne susțin cu ajutorul lor și împreună cu noi parcurg același drum spre cer. Și este mângâietor să știm că există alți frați care deja au ajuns la cer, ne așteaptă și se roagă pentru noi, pentru ca împreună să putem contempla în veci fața glorioasă și milostivă a Tatălui.

În marea adunare a sfinților Dumnezeu a voit să rezerve primul loc Mamei lui Isus. Maria este în centrul comuniunii sfinților, ca păstrătoare singulară a legăturii Bisericii universale cu Cristos, a legăturii familiei. Ea este mama, ea este Mama noastră, Mama noastră. Pentru cel care vrea să-l urmeze pe Isus pe calea Evangheliei, ea este călăuza sigură, pentru că este prima discipolă. Ea este mama grijulie și atentă, căreia trebuie destăinuită orice dorință și dificultate.

Să o rugăm împreună pe Regina tuturor sfinților pentru ca să ne ajute să răspundem cu generozitate și fidelitate lui Dumnezeu, care ne cheamă să fim sfinți așa cum El este sfânt (cf. Lev 19,2; Mt 5,48).

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Liturgia de astăzi vorbește despre gloria Ierusalimului din cer, Ierusalimul ceresc. Vă invit să ne rugăm pentru ca Cetatea Sfântă, îndrăgită de evrei, creștini și musulmani, care în aceste zile a fost martori a mai multor tensiuni, să poată fi tot mai mult semn și anticipare a păcii pe care Dumnezeu o dorește pentru toată familia umană.

Astăzi la Vitoria (Spania), este proclamat fericit martirului Petru Asúa Mendía. Preot umil și auster, a predicat Evanghelia cu sfințenia vieții, cateheză și dedicarea față de cei săraci și nevoiași. Arestat, torturat și ucis pentru că a manifestat voința sa de a rămâne fidel Domnului și Bisericii, reprezintă pentru noi toți un minunat exemplu de tărie în credință și de mărturie a carității.

Îi salut pe toți pelerinii care provin din Italia și din atâtea țări. Îndeosebi îi salut pe participanții la "Crosul sfinților" și la "Marșul sfinților", promovate de Fundația "Don Bosco" în lume, respectiv de Asociația Familia Mica Biserică. Felicit aceste inițiative care unesc sportul, mărturia creștină și angajarea umanitară. În afară de asta, salut tinerii din Modena care au primit Mirul, cu părinții și cateheții, precum și voluntarii din orașul Sciacca și grupul sportiv din parohia Castegnato (Brescia).

Astăzi după-amiază voi merge la cimitirul Verano și voi celebra Sfânta Liturghie pentru răposați. Vizitând cimitirul principal din Roma, mă unesc spiritual cu aceia care merg în aceste zile la mormintele răposaților lor în cimitirele din întreaga lume.

Tuturor vă doresc o frumoasă sărbătoare a sfinților, în bucuria de a face parte din marea familie a sfinților. Nu uitați, vă rog, să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat