Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cracovia: O misiune creștină de actualitate

Se apropie Ziua Mondială Misionară care ne amintește despre dimensiunea misionară a creștinului, a urmașului lui Cristos, sărbătorită universal în a treia duminică a lunii octombrie, un moment privilegiat al Bisericii considerat ca "o celebrare de har și de bucurie" (Mesajul Sfântului Părinte Francisc pentru Ziua Mondială Misionară 2014). Pe această linie se situează o misiune creștină ce decurge dintr-o celebrare de har și de împărtășire a experiențelor din viața de credință, pe care am trăit-o cu ocazia Congresului Internațional al Milostivirii lui Dumnezeu la sanctuarul dedicat Sfintei Faustina, în perioada 3-5 octombrie 2014, alături de un grup din Iași, București și de alți cinstitori ai milostivirii divine din diverse continente.

I. Plecarea grupului (compus din PS Petru Gherghel, pr. Daniel Ghitiu, pr. Stanislav-Ioan Cucharec, pr. Marius Bucevski, pr. Iosif Iacob, sr. Iosefina Rediu, Celina Romila și Andrei Blaj), miercuri, 1 octombrie 2014, s-a realizat cu binecuvântarea și susținerea păstorului Diecezei de Iași, încredințând totul în mâinile Maicii Domnului, prima misionară a cuvântului întrupat, a sfintei Tereza, patroana misiunilor, a sfintei Faustina Kowalska, a sfântului papă Ioan Paul al II-lea și a fericitului Anton Durcovici.

În lumina caldă a soarelui la zenit, începeam un drum spre o misiune de actualitate, aceea a milostivirii lui Dumnezeu, izvor de speranță pentru orice suflet, pentru Biserică și omenire. Pe parcursul călătoriei am respirat parfumul iubirii divine prezent în atmosfera rugătoare, voioasă și tăcută din mașină, în splendoarea peisajelor autumnale cu farmecul de umbre și culori a pădurilor parcă ruginite, în aerul răcoros al dimineții, în caritatea atentă și generoasă a membrilor grupului, toate sub privirea plină de grijă a păstorului nostru. Astfel mașina a devenit biserică, în care domnea o atmosferă interiorizată, așezată, dar și ușor vibrantă, centrată pe Dumnezeu și lucrările sale. Drumul înainta, kilometrii se înmulțeau, oboseala își spunea cuvântul, iar trupul își cerea dreptul la odihnă, lucru ce s-a realizat în pragul nopții la Sătmar.

Domnul veghea mereu asupra noastră și, după o odihnă nocturnă tihnită, am continuat itinerariul stabilit străbătând Ungaria și Slovacia sub stropii unei ploi cernite grăbind picnicul românesc, comun și inedit, ajungând spre seară în Polonia, la Wadowice, orașul natal al sfântului papă Ioan Paul al II-lea. Acolo ne-am îndreptat pașii spre lăcașul de cult închinat Maicii Domnului pentru un moment de rugăciune comună la locul botezului copilului Carol Wojtyla.

Situat în imediata apropiere a bisericii, Muzeul "Ioan Paul al II-lea" a constituit un alt obiectiv al vizitei. Intrând, m-au impresionat priveliștea spațiului familial cu simplitatea și eleganța vremii de atunci, genuflexorul folosit și podeaua uzată de pașii miilor de pelerini în timp. Interesante au fost și expozițiile fotografice cu imagini de arhivă reprezentându-l pe copilul, adolescentul, tânărul, preotul, episcopul, cardinalul, papa și sfântul Ioan Paul al II-lea, cu toate vizitele dispuse într-un cadru plăcut și adecvat. În paviment, privirea s-a oprit asupra unei piese unice de muzeu, pistolul cu care s-a încercat asasinarea papei. Am trăit acel moment al vizitei la muzeu ca o aducere aminte a dialogurilor scurte, a rozariilor primite cu prilejul audiențelor anuale acordate Operelor Pontificale Misionare din Vatican, a vizitei în România și a tot ceea ce a însemnat acel om trimis de Dumnezeu prin împlinirea misiunii sale.

Din bunătatea Domnului am poposit apoi la o mănăstire poloneză, adevărată oază de liniște, bucurându-ne de ospitalitatea caldă, generoasă și delicată, a surorilor care ne-au întâmpinat cu brațele deschise și gânduri curate pe toată perioada șederii la congres. În capela clauzurii mănăstirii i-am mulțumit Domnului, la ceas de seară, prin jertfa euharistică, și pentru darul călătoriei reușite cerând ajutor pentru zilele ce urmau. Astfel s-a petrecut prima etapă a itinerariului nostru: plecarea spre Polonia.

II. Însuflețită de dorința retrăirii și aprofundării mesajului milostivirii lui Dumnezeu în diversitatea manifestărilor sale, vineri, 3 octombrie 2014, am trecut la etapa nucleu a misiunii: participarea efectivă la congres.

Lucrările festive ale congresului, organizat ca prinos de recunoștință pentru darul canonizării fericitului Ioan Paul al II-lea, au debutat la ora 9.30, cu alocuțiunea de deschidere rostită de pr. prof. dr. H. J. Machniak, rectorul Academiei Milostivirii Divine din Cracovia.

Tema congresului, Ioan Paul al II-lea, apostol al milostivirii lui Dumnezeu, a cuprins diverse expuneri tematice despre milostivirea divină, dispuse pe parcursul a trei zile astfel: în viața sfântului Ioan Paul al II-lea, în scrisoarea enciclică Dives in misericordia și, în final, proclamarea milostivirii lui Dumnezeu în lume.

Prima conferință inițiată cu salutul cardinalului Stanislaw Dziwisz, fost secretar al papei Ioan Paul al II-lea, a subliniat faptul că viața și tot pontificatul fostului suveran pontif au fost marcate de milostivirea divină. Începând din timpul nazismului, al comunismului ca și în perioada misiunii de păstor, el a mărturisit efectiv iubirea milostivă a Domnului față de toți oamenii, față de cei mari și de cei mici, față de cei de aproape și cei de departe, față de creștini și față de necreștini, convins fiind că omenirea are nevoie de Cristos și de milostivirea lui Dumnezeu.

Sesiunile comunicărilor științifice alternau cu scurte pauze, ce constituiau adevărate momente de socializare cu ceilalți cinstitori ai milostivirii lui Dumnezeu prezenți la eveniment, fiind urmate de mărturii din Europa, America și Africa.

În prima sesiune s-a înscris și expunerea episcopului Petru Gherghel, oferind o viziune de ansamblu asupra cultului milostivirii lui Dumnezeu în Dieceza de Iași, concretizată în diferite forme de manifestare: cinstirea imaginii lui Isus milostiv, recitarea coroniței, Ora milostivirii lui Dumnezeu la orele 15, sărbătoarea Milostivirii Divine în duminica a II-a după Paști precedată de novena pregătitoare, grupuri de rugăciune și alte lucruri ce pot fi citite în materialul anexat.

La finalul lucrărilor zilei, participanții se bucurau de iubirea atentă a episcopilor prezenți, care și-au deschis larg brațele părintești în gesturi de binecuvântare, pecetluind astfel efortul fiecăruia.

A doua zi, lucrările au inclus diverse intervenții tematice inspirate din scrisoarea enciclică a fostului papă Ioan Paul al II-lea, Dives in misericordia, cu privire la adevărul despre Dumnezeu și despre om în lumina milostivirii lui Dumnezeu. Printre conferențieri s-au numărat: pr. prof. J. D. Szczurek și Mons. S. Nowak. O idee centrală comună, care a fost pusă în lumină în repetate rânduri, s-ar putea sintetiza astfel: prima experiență a creștinului este întâlnirea în viața sa cu Dumnezeul milostivirii, a cărui iubire infinită s-a revelat în Cristos, iar contemplarea chipului milostiv al lui Isus îl apropie de Dumnezeu Tatăl.

Acest adevăr a fost confirmat în după-amiaza zilei de sâmbătă de mărturia unei tinere din Africa. Născută și crescută în religia islamică, la vârsta de 13 ani (în anul 1980), cu ocazia primei vizite a fostului papă Ioan Paul al II-lea în capitala țării, însoțită de mama sa musulmană, a privit îndeaproape mulțimea credincioșilor catolici adunați, dar atât. Mai târziu studiază într-un colegiu catolic, vede o imagine a lui Isus milostiv, o îndrăgește nespus de mult și se informează pentru detalii. Ulterior primește un rozariu de la un călugăr benedictin, începe să recite zilnic coronița milostivirii divine și după o cateheză mult dorită a fost botezată în religia catolică. Mărturia coerentă a vieții sale creștine a condus, după o perioadă de doi ani, la convertirea surorii ei, în timp ce părinții lor erau în pelerinaj la Mecca, centrul religios al islamului.

Actualmente, Daniela Comboigo este mamă a patru copii, președintă a Mișcării Apostolii Milostivirii lui Dumnezeu în Burkina Faso și, împreună cu soțul ei, Desire Comboigo, promovează cultul milostivirii lui Dumnezeu, organizând momente de rugăciune, congrese etc.

Conferințele din ultima zi s-au focalizat esențialmente pe tema misiunii, al cărei conținut este proclamarea milostivirii lui Dumnezeu. Potrivit fostului papă Ioan Paul al II-lea, această misiune este o datorie a oricărui creștin și se exprimă prin: proclamarea adevărului că Dumnezeu este milostiv și prin laudele aduse lui, prin înfăptuirea milostivirii (omul fiind capabil să cunoască milostivirea lui Dumnezeu și să fie milostiv cu aproapele) și prin implorarea milostivirii divine pentru întreaga lume. Toate acestea se bazează pe credința în Dumnezeul milostivirii revelat în Cristos; altfel se transformă în filantropie, care poate fi realizată și de un necreștin. Această misiune a creștinului se poate realiza pe deplin prin apropierea de Euharistie, izvor nesecat al iubirii lui Dumnezeu.

Congresul s-a încheiat duminică, 5 octombrie 2014, în sărbătoarea Sfintei Faustina, cu o arie mai restrânsă a lucrărilor și cu încredințarea flăcării milostivirii divine reprezentanților diverselor continente, în sanctuarul dedicat inițiatoarei promovării cultului milostivirii divine din Lagiewniki, Cracovia.

În esență, sesiunile congresului au scos în relief personalitatea deosebită și contribuția bogată a sfântului papă Ioan Paul al II-lea la dezvoltarea teologiei, a spiritualității, a cultului milostivirii lui Dumnezeu și a vieții misionare a Bisericii; concomitent, momentele de rugăciune, adorația euharistică, celebrările Liturgice și pauzele bine organizate, au creat un cadru spiritual și uman adecvat, care au permis asimilarea mesajului milostivirii divine.

III. Cu bucuria începutului misiunii împlinite, purtând în suflet exemplul vieții celor doi apostoli ai milostivirii divine: sfântul Ioan Paul al II-lea și sfânta Faustina, am reluat drumul către casă contemplând, din nou, decorul minunat al toamnei cu seninul cerului și al apelor cristaline ale râurilor, admirând frunzișul multicolor al copacilor auriți și frumusețea broderiilor lemnoase ale caselor înșirate de-a lungul drumurilor. Mintea și inima s-au înălțat spre Dumnezeu, autorul creației, într-un gând de laudă și mulțumire, preamărindu-l prin diverse rugăciuni comune, lecturi sacre și cântări voioase și religioase.

Ce poate fi mai frumos, acum, decât a mulțumi Domnului și a-i cere binecuvântare și belșug de haruri pentru toți cei ce făcut posibil și minunat acel congres, acele zile speciale de întâlnire cu milostivirea lui Dumnezeu în care am primit dar peste dar. Unul, însă, îmi revine mereu în minte: "Cât de mare este nevoia de milostivire în lumea de astăzi! De pe toate continentele, din adâncul suferinței omenești, pare să se înalțe strigătul care cere milostivire... Milostivirea este o mare oportunitate pentru a reînnoi inima omului atinsă de păcat". Astăzi, peste cinci miliarde de locuitori aparținând și marilor religii necreștine: islam, hinduism, budism, ebraism, nu cunosc încă milostivirea lui Dumnezeu revelată în Cristos.

Ce poate fi mai minunat decât a fi învăluit de iubirea unei inimi care iubește în mod total și necondiționat, inima lui Isus, singurul și adevăratul Dumnezeu. "Rugați-l deci pe stăpânul secerișului să trimită lucrători în secerișul său" (Lc 10,2) - este îndemnul misionar al lui Isus - astfel încât pământul întreg să devină un colț de rai al milostivirii divine.

Sfinte Dumnezeule, sfinte tare, sfinte fără de moarte,
ai milă de noi și de întreaga lume!

Sr. Iosefina Rediu, CIN

*

Intervenția episcopului Petru Gherghel în prima sesiune a congresului:

Cultul milostivirii lui Dumnezeu în Dieceza de Iași

"Lăudați-l pe Domnul că este bun, veșnică este îndurarea lui" (Ps 136)

Cu adevărat Domnul este bun și "bogat în îndurare", deoarece astăzi, aici, reunește nenumărați discipoli ai săi sosiți din diverse părți ale lumii, pentru a le ilumina drumul, pentru a le întări încrederea și pentru a împărtăși experiențe din viața de credință, speranță și iubire. Știm cu toții că Dumnezeu Tatăl ne-a revelat iubirea sa infinită și milostivă în Fiul său, Isus Cristos, care, după ce s-a înălțat la cer, continuă să-i iubească pe oameni, frații săi, alegând apostoli ai milostivirii divine. Sorei Faustina Kowalska, așa cum se citește în jurnalul său, Isus, Fiul lui Dumnezeu, i-a spus: "Orice suflet și în mod special un suflet consacrat lui Dumnezeu trebuie să reflecte milostivirea mea. Inima mea e plină de bunătate și de milostivire pentru toți". Și cât de greu se deschide omul pentru a primi în mod necondiționat acest mare dar. Și Domnul continuă să ne amintească: "Când un suflet se apropie de mine cu încredere, eu revărs asupra lui atât de mult har, încât el nu-l poate cuprinde și îl revărs și asupra altor suflete". Un mare mister la care toți suntem chemați să participăm.

Mesajul lui Isus transmis sorei Faustina a fost prezentat de sfântul Ioan Paul al II-lea, mai ales în scrisoarea enciclică Dives in misericordia, care constituie un mare dar pe care l-a lăsat Bisericii și omenirii. Prezentându-l pe Tatăl ceresc, a cărui "milostivire este mai puternică decât răul, mai tare decât păcatul și decât moartea", papa punea în lumină un Isus care se apleacă asupra mizeriilor omului, deoarece inima sa e plină de iubire și dorește să facă din noi oameni ai milostivirii.

Ca răspuns la iubirea sa, credincioșii din Dieceza de Iași se străduiesc să trăiască formele de devoțiune ale milostivirii divine, ca expresie a încrederii în Dumnezeu și de milostivire față de aproapele.

Devoțiunea față de milostivirea lui Dumnezeu, îndrăgită mult de către sfântul Ioan Paul al II-lea, este răspândită în dieceza noastră de către un grup de preoți, persoane consacrate, laici, tineri și adulți sub conducerea episcopului. Cultul milostivirii lui Dumnezeu este trăit ca o dimensiune a credinței și rugăciunii creștinilor, exprimându-se în diverse forme.

1. Înainte de toate cinstirea icoanei lui Isus Milostiv, expusă în diverse biserici parohiale, unde creștinii pot să se roage în orice moment al zilei, dar și în familii. În ea găsim o sinteză a elementelor esențiale: încrederea în Dumnezeu și caritatea milostivă față de aproapele. "Ea trebuie să amintească exigențele milostivirii mele deoarece chiar și credința cea mai puternică nu folosește la nimic fără acte de caritate".

2. Coronița Milostivirii Divine este recitată în mod individual, dar și la nivel comunitar. În catedrala din Iași, în fiecare duminică, la ora 15,30, înainte de Liturghia dedicată tinerilor, un grup de studenți laici sunt protagoniștii coroniței cântate și cu instrumente muzicale, animând astfel întreaga adunare. Concomitent, câțiva preoți sunt prezenți la scaunul de spovadă pentru ca orice creștin să-și poată curăți și întări sufletul. Apoi, în nordul țării, unde există diverse comunități în care se vorbește și limba polonă, coronița se cântă pe o melodie care încântă sufletul și face să se înalțe spre cer parfumul iubirii creștine. În diferite parohii: Solonețu Nou, Poiana Micului, Gherăești etc., coronița se recită fie înainte de sfânta Liturghie de seara, fie imediat după sfânta Liturghie.

3. Punctul de referință, pentru toți cei care vor să trăiască Ora Milostivirii lui Dumnezeu, rămâne catedrala "Sfânta Fecioară, Maria, Regină" din Iași unde zilnic, la ora 15, în fața lui Isus euharisticul expus pe altar și a icoanei lui Isus milostiv, se meditează pătimirea lui Isus, iar cele două raze de lumină (roșie și albă) care ies din inima sa se răsfrâng ca o binecuvântare asupra tuturor celor prezenți în rugăciune.

4. Însuflețiți de zel pentru milostivirea lui Dumnezeu, în comunitatea parohială din Gherăești s-a constituit un grup de rugăciune, care se reunește în fiecare zi la orele 15, în fața unui crucifix, pentru a se ruga împreună coronița. În plus, din anul 2009 s-a început construcția unei biserici care va avea ca sărbătoare patronală pe Isus Milostiv și care sperăm să fie terminată cât mai repede posibil. În ultima perioadă, în Gherăești, prima sfântă Împărtășanie a copiilor are loc în sărbătoarea Milostivirii lui Dumnezeu, marcând acest eveniment din viața lor printr-un moment de adorație euharistică.

5. Sărbătoarea Milostivirii lui Dumnezeu cerută de Isus sorei Faustina a fost instituită de către papa Ioan Paul al II-lea în a doua duminică după Paști: "Eu doresc ca să fie o sărbătoare a milostivirii lui Dumnezeu. Doresc ca imaginea pe care o vei picta să fie binecuvântată în mod solemn în prima duminică după Paști; această duminică trebuie să fie sărbătoarea milostivirii". Această sărbătoare se celebrează în mod solemn în diverse parohii din dieceză. Anul acesta, în catedrala catolică din Iași, icoana lui Isus milostiv a fost expusă într-un decor special îmbogățit de flori și lumânări împreună cu icoanele celor doi sfinți canonizați în aceeași zi: papa cel bun și papa milostivirii lui Dumnezeu. Creștinii împreună cu preoții au celebrat cu bucurie minunățiile milostivirii lui Dumnezeu, arătând comuniunea profundă dintre păstor și turmă. Câțiva preoți prezenți în confesional au oferit credincioșilor posibilitatea de a se apropia de sacramentul spovezii, pentru a se bucura de indulgența plenară acordată de Sfântul Părinte.

6. În acești ani a luat ființă Asociația Uniunea Mamelor Creștine Milostive care printr-o oră de adorație euharistică lunară, prin cântări și rugăciuni, contribuie la răspândirea mesajului creștin incluzându-l și pe cel al milostivirii divine.

7. Străduința de a cunoaște, de a trăi și a răspândi mesajul milostivirii lui Dumnezeu, s-a manifestat și prin participarea la congrese mondiale. Astfel, în 2008, un grup de tineri de la Facultatea de Teologie Romano-Catolică Iași, însoțiți de un preot și o soră, au participat la Primul Congres Apostolic Mondial al Milostivirii lui Dumnezeu ținut la Roma, în perioada 2-6 aprilie. Ulterior, în 2011, la Congresul Internațional al Milostivirii Divine care s-a desfășurat la Cracovia, au existat alți participanți din dieceză.

Aș dori să subliniez că astăzi sunt multe persoane care invocă milostivirea lui Dumnezeu în mod public sau particular, recitând coronița, acea rugăciune care îmbină contemplația și acțiunea cotidiană. Această devoțiune simplă constituie un mijloc la îndemâna creștinului pentru a trăi în mod sfânt propria viață, cu încredere în Dumnezeu și cu o atitudine de milostivire față de aproapele. Încrederea ca și iubirea din care izvorăște oferă sufletului pace și bucurie. Cu cât încrederea este mai mare cu atât crește și bucuria.

Această devoțiune constituie un instrument de reînnoire spirituală și de comuniune eclezială în Biserica noastră locală.

A trecut puțin timp de când papa Ioan Paul al II-lea a oficializat devoțiunea Milostivirii lui Dumnezeu, însă primirea și trăirea ei în mijlocul poporului catolic român demonstrează un entuziasm din ce în ce mai crescut. Credem că este un har divin, o bucurie, faptul de a fi un instrument asociat lucrării lui Dumnezeu pentru a proclama și a cânta iubirea milostivă a unicului și adevăratului Dumnezeu, Isus Cristos, în acest timp de neîncredere și confuzie globală din cauza crizei economice, morale și spirituale.

În acest context alergăm la mijlocirea Mariei, Maica Milostivirii, a sfintei Faustina, a sfântului Ioan Paul al II-lea, cerând să ne mărească încrederea și speranța pentru ca poporul român să ajungă să proclame și să trăiască tot mai mult minunățiile Domnului, împlinite în mesajul lui Cristos: "Într-un strigăt care să implore milostivire pentru necesitățile omului din lumea contemporană". Cu sora Benigna Consolata Ferreo ne adresăm lui Dumnezeu Tatăl spunând:

"Dragul meu Isus, Dumnezeu infinit de milostiv, Tată iubitor de suflete și în mod deosebit al celor mai slabi, mai mizerabili, mai bolnavi, care-i ții cu o tandrețe specială în brațele tale divine, mă adresez ție cerându-ți pentru iubirea și pentru meritele inimii tale preasfinte harul de a mă încrede tot mai mult în bunătatea ta milostivă și de a mă odihni în timp și în veșnicie în brațele tale divine".

Cracovia, 3 octombrie 2014

Petru Gherghel,
episcop de Iași

* * *

Cracovia (Polonia): Congresul Apostolic Internațional al Divinei Milostiviri

Foto: www.faustyna.pl


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat