Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A douăsprezecea Congregație generală: Sinteză neoficială (16 octombrie, dimineață)

Sfântul Părinte: prezent

În a douăsprezecea Congregație generală a avut loc prezentarea, în Aulă, a raporturilor celor zece cercuri mici, subîmpărțite pe limbi: două în franceză, trei în engleză, trei în italiană și două în spaniolă. În general, cercurile mici au prezentat fie o evaluare a lui "Relatio post disceptationem" (RPD), document provizoriu la jumătatea de parcurs a Sinodului, fie diferite posibile sugestii care trebuie inserate în "Relatio Synodi" (RS), document definitiv și conclusiv al Adunării.

Înainte de toate, în Aulă a fost manifestată perplexitate față de publicarea, chiar dacă legitimă, a RPD, pentru că, s-a spus, el este un document de lucru care nu exprimă o părere univocă și împărtășită de toți părinții sinodali. Apoi, după ce a apreciat marea muncă desfășurată pentru întocmirea textului și pentru structura, cercurile mici au prezentat sugestiile lor.

În primul rând, a fost subliniat că în RPD se concentrează asupra preocupărilor familiilor aflate în criză, fără a face o referință mai amplă la mesajul pozitiv al Evangheliei familiei, la faptul că o căsătorie ca sacrament, unire indisolubilă între bărbat și femeie, este o valoare încă foarte actuală și în care cred atâtea cupluri. Pentru aceasta, s-a dorit ca RS să conțină și un mesaj puternic de încurajare și sprijin al Bisericii dat soților fideli.

În afară de asta, este esențial - s-a spus - să se sublinieze mai bine doctrina despre căsătorie, reafirmând că ea este un dar al lui Dumnezeu. Alte sugestii propun ca în RS să fie integrate și elemente care nu sunt conținute în RPD, cum ar fi tema adopțiilor, pentru care s-a dorit și o iuțire a procedurilor birocratice, atât naționale cât și internaționale; sau și temele biotehnologiei și a răspândirii culturii prin web, care pot să condiționeze viața familială, precum și o notă cu privire la importanțe de politici în favoarea familiei.

De asemenea: s-a spus că trebuie acordată mai mare atenție prezenței bătrânilor în interiorul nucleelor familiale și familiilor care trăiesc în condiții de sărăcie extremă, denunțând și dramele prostituției, mutilărilor genitale feminine și exploatării minorilor în scop sexual și de muncă. Este important - s-a spus în Aulă - să se sublinieze rolul esențial al familiilor în evanghelizare și în transmiterea credinței, scoțându-i în evidență vocația misionară. Toate cu obiectivul de a oferi o evaluare echilibrată și globală a ideii de "familie" în sens creștin.

Cât privește situațiile familiale dificile, cercurile minore au evidențiat că Biserica trebuie să fie casă primitoare pentru toți, așa încât nimeni să nu se simtă refuzat. Totuși, s-a dorit o claritate mai mare, evitând confuzia, șovăielile și eufemismele în limbaj: de exemplu, cu privire la legea gradualității, pentru ca să nu devină gradualitate a legii. În afară de aceasta, unele cercuri au exprimat perplexitate față de analogia făcută cu paragraful 8 din "Lumen gentium", deoarece asta ar putea da impresia unei voințe, din partea Bisericii, de a legitima situațiile familiale iregulare, chiar dacă el pot să reprezinte o etapă a drumului spre sacramentul matrimonial. Alte cercuri au dorit o aprofundare a conceptului de "împărtășanie spirituală", pentru ca să fie evaluat și eventual promovat și răspândit.

Cât privește apropierea divorțaților recăsătoriți de sacramentul Euharistiei, au fost exprimate, mai mult, două reflecții: pe de o parte, s-a sugerat ca doctrina să nu fie modificată și să rămână așa cum este acum; pe de altă parte s-a gândit să se deschidă la posibilitatea de a se împărtăși, într-o optică de compasiune și milostivire, dar numai în cazul în care subzistă condiții determinate. În afară de asta, în unele cazuri a fost sugerat ca problema să fie studiată de o Comisie interdisciplinară corespunzătoare. O atenție mai mare a fost dorită apoi față de divorțații nerecăsătoriți, martori uneori eroici ai fidelității conjugale. În același timp, a fost dorită o accelerare în procedurile de recunoaștere a nulității matrimoniale și de constatare a validității ei; în afară de asta, a fost amintit că copiii nu sunt o povară, ci un dar al lui Dumnezeu, rod al iubirii dintre soți.

A fost cerută o mai mare orientare cristocentrică, precum și o mai mare subliniere a legăturii dintre sacramentele căsătoriei și botezului. Viziunea despre lume trebuie să fie aceea care trece prin lentila Evangheliei, pentru a-i invita pe oameni la convertirea inimii.

În afară de asta, a fost reafirmat că, rămânând neatinsă imposibilitatea de a echivala cu căsătoria dintre bărbat și femeie unirile homosexuale, persoanele cu această orientare trebuie însoțite pastoral și tutelate în demnitatea lor, totuși fără ca asta să apară ca o aprobare, din partea Bisericii, a orientării lor și a conduitei lor de viață. Cu privire la chestiunea poligamiei, îndeosebi a poligamilor convertiți la catolicism care doresc să se apropie de sacramente, a fost sugerat un studiu global și aprofundat.

Cercurile mici au recomandat și o reflecție mai amplă despre figura Mariei și a Sfintei Familii, care trebuie propusă mai bine ca model de referință pentru toate nucleele familiale. În sfârșit, a fost cerut să se evidențieze că RS va fi oricum un document de pregătire a Sinodului ordinar programat în octombrie 2015.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 19.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat