Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: ÎPS Ioan Robu în vizită la comunitatea romano-catolică română

ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București și președinte al Conferinței Episcopilor Catolici din România, a fost oaspetele comunității romano-catolice române din Roma, duminică, 12 octombrie 2014. Mai întâi în comunitatea din Casilina-Grotte Celoni, iar apoi în biserica "San Vitale", Excelența sa a prezidat sfintele Liturghii la care au participat mulți preoți și credincioși.

Aflându-se la Roma cu ocazia participării la Sinodul Episcopilor, care se desfășoară în perioada 5-19 octombrie și tratează tema "Provocările pastorale cu privire la familie în contextul evanghelizării", ÎPS Ioan a vizitat comunitatea romano-catolică românească din Cetatea Eternă, mai întâi celebrând sfânta Liturghie de la ora 12.30 în Casilina-Grotte Celoni. Fiind însoțit de pr. Isidor Iacovici, parohul comunității românilor catolici de la Roma, de pr. Ciprian Bejan-Piser, colaboratul părintelui Iacovici în pastorația românilor, și de pr. Vasile Petrișor, student la Roma, arhiepiscopul de București i-a întărit în credință pe toți credincioșii, mai mici sau mai mari, care duminică de duminică participă la Liturghie în biserica din cartierul din zona de est a Romei.

La ora 16.00, Înaltpreasfințitul a prezidat Liturghia în biserica "San Vitale", fiind însoțit în altar de Mons. Anton Lucaci, pr. Isidor Iacovici, dar și de 11 preoți prezenți în Cetatea Eternă pentru studii, atât din Dieceza de Iași, cât și din Arhidieceza de București. Pentru aceștia a fost și un prilej de comuniune fraternă la început de nou an academic. Sfânta Liturghie a fost însuflețită și de prezența unui mare număr de credincioși, unii dintre ei fiind îmbrăcați în costume naționale românești.

La predică, fiind citită în această duminică parabola ospățului de nuntă, ÎPS Ioan a vorbit despre importanța purtării și menținerii curate a hainei de nuntă, "adică starea sufletească a fiecăruia care se apropie de Dumnezeu, starea interioară; cu sufletul curat altfel stăm în genunchi în rugăciunile noastre, altfel stăm la sfânta Liturghie; altfel venim și primim sfânta Împărtășanie dacă avem curată haina noastră sufletească". ÎPS Ioan a insistat asupra hainei albe pe care trebuie să o aibă cu toții, și preoți și persoane consacrate, dar și fiecare credincios, mergând când este nevoie la Spovadă.

În continuare, arhiepiscopul Ioan a vorbit despre sinodul la care participă, care privește într-un chip deosebit la familie și la problemele pe care aceasta le trăiește, deoarece spre familii, deși sunt răspândite în toată lumea, Biserica își îndreaptă marea sa preocupare mai ales în aceste timpuri tulburi. Au fost prezentate apoi câteva dintre realitățile grele pe care le trăiește familia în zilele noastre și mai ales în zonele de persecuție de tot felul. În final, prezentând un exemplu de fidelitate în familie, ÎPS Ioan i-a îndemnat pe toți cei prezenți "să fie fideli în tot și în toate cele pe care le-am primit prin credința noastră, să fim fideli față de chemarea noastră, care ne îndeamnă să purtăm curată și cu sfințenie haina binelui ".

La sfârșitul sfintelor Liturghii, în numele întregii comunități, pr. Isidor a mulțumit ÎPS Ioan Robu pentru bucuria oferită prin grija și prezența Excelenței sale. Amintind că președintele Conferinței Episcopilor Catolici din România este mereu interesat de soarta comunității catolice române din Roma, pr. Isidor a asigurat că "aici, în Roma, credincioșii își păstrează tradițiile și credința".

Înainte de binecuvântarea finală, ÎPS Ioan - fiind conștient de situația familiilor din România, multe dintre ele fiind nevoite să trăiască departe de casă, poate la distanță, mulți fiind despărțiți de ceilalți membri - i-a felicitat și i-a încurajat încă o dată pe cei prezenți să-și păstreze "tot ceea ce ați primit în țară, de la familie și de la Biserică... și, cum spune rugăciunea de la începutul sfintei Liturghii, să nu încetăm niciodată de a face binele, iar atunci harul lui Dumnezeu ne însoțește".

După întărirea sufletească de la ospățul sfintei Liturghii, toți cei prezenți au fost invitați la câteva clipe de comuniune și la un ospăț și pentru trup, printre bunătățile pregătite de gospodine nelipsind sărmăluțele românești.

Pr. Adrian Blăjuță

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

- 12 octombrie: Roma: ÎPS Ioan Robu în vizită la comunitatea romano-catolică română. Casilina

- 12 octombrie: Roma: ÎPS Ioan Robu în vizită la comunitatea romano-catolică română. San Vitale. Foto Ștefan Stasisin


 

lecturi: 25.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat