Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A noua Congregație generală: Sinteza dezbaterii generale (10 octombrie dimineață)

Sfântul Părinte: prezent

Părinți sinodali: 185

În a noua Congregație generală au fost audiate 15 intervenții (6 ale unor cupluri și 9 ale auditorilor), aproape toți laici angajați în domeniul pastorației familiale, al bioeticii și al ecologiei umane. Provenind din diferite țări ale lumii, reprezentând aproape toate continentele, auditorii au adus în Aulă mărturia lor vie de apostolat familial trăit în viața de zi cu zi.

Înainte de toate au fost amintit dificultățile pe care le trăiesc familiile din Orientul Mijlociu, îndeosebi din Irak: numeroasele conflicte - s-a spus - se repercutează grav asupra familiei, dezagregată de moartea membrilor săi, constrânsă să emigreze în căutarea unui loc sigur în care să trăiască, privată de un viitor pentru tineri, sustrași de la școlarizare, și pentru bătrâni, abandonați lor înșiși. Unitatea familiei creștine în Orientul Mijlociu este profund zdruncinată, cu consecințe și asupra unității sociale și naționale a țărilor care aparțin regiunii. Așadar, în fața acestor scenarii dramatice, Biserica reprezentă cu adevărat un port sigur, o "familie de familii" care oferă întărire și speranță. Și este necesar să se pregătească și perechi de soți ca să fie "mediatori" de pace și de reconciliere.

Alt punct evidențiat de auditori a fost necesitatea ca Biserica să-i asculte mai mult pe laici în căutarea de soluții la problemele familiilor, îndeosebi în ceea ce privește sfera intimității vieții de cuplu. Pentru aceasta a fost reafirmată importanța unei sinergii între lumea academică și lumea pastorală, pentru a nu forma "tehnicieni", ci agenți pastorali care să cunoască și să știe să promoveze temele familiei și vieții printr-o "cosmoviziune" antropologică catolică puternică.

În afară de asta, auditorii au remarcat necesitatea unui dialog mai mare între Biserică și stat, și prin angajarea de credincioși laici care, departe de ambiții personale, să știe să promoveze tutelarea drepturilor familiei și apărarea vieții, lucrând pentru un stat cu față umană. Laicii - a fost remarcat - trebuie să fie activi și competenți în apărarea publică a valorilor vieții și familiei.

Apoi intervențiile s-au oprit asupra necesității de a forma în mod adecvat și permanent preoții cu privire la temele familiei, îndeosebi cu privire la deschiderea la viață, pentru ca să reușească să explice și să vorbească despre iubirea conjugală cu naturalețe și claritate. Și pentru că, de exemplu, a fost notat că dacă planificarea naturală a familiei este explicată în mod aprofundat, evidențiindu-i valoarea pozitivă, ea întărește viața de cuplu. În această optică, a fost amintit că omiliile, dacă sunt bine pregătite, facă în așa fel încât credincioșii să participe mai mult la celebrarea Liturghiei.

Un alt punct de reflecție a scos în evidență importanța mărturiei: tinerii nu au nevoie de atâta teorie, s-a spus, dar înțeleg foarte bine centralitatea familiei dacă ea este demonstrată de familiile însăși, martori credibili și subiect de evanghelizare. Pentru aceasta, s-a reflectat asupra necesității ca perechile să fie însoțite de o pastorație adecvată și după căsătorie și nu doar înainte.

Apoi auditorii au dat glas suferințelor celui care pierde o rudă, cum ar fi persoanele văduve, orfane sau părinții care pierd un copil. Pentru ele este fundamentală însoțirea Bisericii și a grupurilor de ascultare și de împărtășire, pentru ca să nu se rătăcească în fața durerii profunde a pierderii, în fața fricii de un "deșert" al afectelor, ci să rămână tari în credință.

Apoi a reieșit importanța unei "ecologii umane", care să ajute la contrastarea efectelor negative ale globalizării economice, adesea aducătoare de modele contrare doctrinei catolice. În afară de asta, a fost exprimat condamnare fermă față de toate formele de violență familială, îndeosebi asupra femeilor, evidențiind că adesea ea este săvârșită de persoane tinere.

În sfârșit, a fost reafirmată necesitatea comunicării în cadrul familiei, pentru că împărtășirea dintre soți, coparticiparea la educația copiilor și mai ales rugăciunea între zidurile familiale, contribuie la întărirea nucleului familial.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat