Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A opta Congregație generală: Sinteza dezbaterii generale (9 octombrie după-amiază)

Sfântul Părinte: prezent

Părinți sinodali: 181

În cursul celei de-a opta Congregații generale, urmând schema din Instrumentum laboris, dezbaterea generală a tratat tema "Biserica și familia în fața provocării educative (partea III, cap. 2) Provocarea educativă în general / Educația creștină în situații familiale dificile".

Înainte de toate, a fost reafirmată vocația la viață ca element de bază al familiei; de aici invitația adresată credincioșilor pentru ca să aprofundeze cunoașterea enciclicei lui Paul al VI-lea Humanae vitae, înțelegând astfel mai bine și semnificația recurgerii la metodele naturale de reglementare a fertilității și a neacceptării contracepției. Apoi a fost reafirmată cu putere condamnarea manipulării genetice și a crioconservării embrionilor.

În afară de astă, din partea mai multora a fost evidențiată tendința unor țări și organizații din lumea occidentală de a prezenta, îndeosebi în contextul Africii, unele concepte (între care avortul și unirile homosexuale), ca "drepturi umane", legând ajutoarele economice și puternice campanii de presiune cu receptarea acestor concepte. În această privință, a fost evidențiat și că expresia "drepturi la sănătate sexuală și reproductivă" nu are, în cadrul dreptului internațional, o definiție precisă, ajungând să cuprindă în sine principii care se contrazic între ele, cum ar fi condamnarea avortului forțat și promovarea avortului sigur, sau tutelarea maternității și promovarea contracepției. Deși lipsite de valoare obligatorie, totuși promovarea acestor "drepturi" reprezintă un risc, pentru că poate influența interpretarea altor norme, îndeosebi în domeniul luptei împotriva discriminării femeii.

Apoi s-a reafirmat din nou importanța unei pregătiri adecvate la căsătorie, pentru că celebrarea sa pare să se reducă tot mai mult la dimensiunea socială și juridică, în locul celei religioase și spirituale. Parcursul de pregătire - s-a notat - este adesea perceput de logodnici ca o impunere, o misiune care trebuie îndeplinită fără convingere și este prea scurtă. În schimb, deoarece căsătoria este o vocație pentru viață, pregătirea sa ar trebui să fie lungă și aprofundată, așa cum se întâmplă pentru viața călugărească. A fost evidențiată, în logodnici, și o frecventă lipsă de conștiință a valorii sacramentale a legăturii matrimoniale. Așa încât celebrarea ritului matrimonial, s-a spus, nu este în mod automat celebrarea sacramentului matrimonial.

Referitor la iuțirea procedurilor pentru procesele de verificare a nulității matrimoniale, a fost amintită Comisia specială de studiu pentru reforma procesului matrimonial canonic, instituită de Sfântul Părinte Francisc la data de 20 septembrie 2014, și s-a dorit apoi ajungerea la o procedură mai simplă, cu condiția să fie una și unică pentru toată Biserică. În afară de asta, referitor la dubla sentință conformă care rezultă din obligativitatea apelului, s-a pus întrebarea dacă este posibil să se imagineze lăsarea la discernământul episcopului a determinării de a face sau nu recurs în apel. În același timp, s-a dorit o mai mare prezență de judecători laici pregătiți corespunzător, îndeosebi și femei, în tribunalele ecleziastice.

Apoi s-a insistat asupra necesității ca și preoții să fie bine pregătiți cu privire la pastorația căsătoriei și a familiei și să poată folosi și omiliile ca un moment privilegiat și eficace pentru a vesti credincioșilor Evanghelia familiei. Este nevoie, s-a spus, de formare și informare, pentru că sfințenia spirituală a preotului, creativitatea sa și raportul său direct cu familiile sunt deosebit de apreciate de credincioși.

De asemenea: s-a reflectat asupra raportului dintre migrații și familie, reafirmând că nucleul familial este un drept fundamental care trebuie recunoscut pentru orice migrant și îndemnând politicile migratoare internaționale să tuteleze dreptul la unitatea familială. Pentru migranți - s-a spus - familia este element esențial pentru integrarea în țările de destinație.

În timpul orei dedicate dezbaterii libere - între 18.00 și 19.00 - au reieșit, îndeosebi, trei teme: referitor la divorțații recăsătoriți, a fost evidențiată necesitatea unui parcurs penitențial, însoțit și de o reflecție despre divorțații rămași singuri, care adesea suferă în tăcere, la marginile vieții sociale. În al doilea rând, s-a subliniat nevoia de a-i tutela pe copiii soților divorțați de consecințele psihologice ale divorțului asupra lor. În acest domeniu a fost amintit că o pastorație adecvată a copiilor poate adesea să-i apropie pe părinții lor de Biserică.

În al treilea rând, a fost amintit importanța raportului dintre familie și educația copiilor, cu referință deosebită la dreptul părinților de a alege proiectul educativ mai potrivit pentru copiii lor, așa încât aceștia din urmă să poată primi o educație de calitate.

În sfârșit, secretarul general al Sinodului, cardinalul Lorenzo Baldisseri, a făcut cunoscut că în cursul celor opt Congregații generale, intervențiile părinților sinodali au fost în total 180, la care trebuie adăugate cele 80 care au avut loc în orele de dezbatere liberă.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat