Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Spre marele conciliu

Prima reuniune la Chambésy a comisiei speciale interortodoxe

De Giovanni Zavata

După ce s-a terminat revizuirea, cu recitirea schițelor de documente întocmite în 1986 în timpul celei de-a treia conferințe panortodoxe preconciliare a început lungul iter care ar trebui să ducă la convocarea, în 2016, a sfântului și marelui conciliu al Bisericii ortodoxe. Reuniunea comisiei speciale interortodoxe care are misiunea de a pregăti evenimentul, desfășurată de la 30 septembrie la 3 octombrie la centrul ortodox al patriarhiei de Constantinopol la Chambésy, la nord de Geneva, a tratat, printre altele, chestiunea raporturilor intercreștine ținând cont - se citește într-o notă difuzată de Departamentul pentru relațiile ecleziastice externe al patriarhiei de Moscova - de schimbările semnificative care au avut loc în ultimele decenii într-un anumit număr de denominațiuni protestante. În următoarele întâlniri comisia va continua să lucreze la modificările necesare la textele schițelor elaborate anterior.

La reuniune erau prezente delegațiile patriarhiilor de Constantinopol, Alexandria, Antiohia, Ierusalim, Moscova, Georgia, Serbia, România, Bulgaria și ale Bisericilor ortodoxe din Cipru, Grecia, Albania și Polonia. Lucrările s-au desfășurat sub președinția mitropolitului de Pergam, Ioannes (Zizioulas). Primații Bisericilor ortodoxe, care s-au întâlnit la Fanar de la 6 la 9 martie, au fost cei care au convocat această primă întâlnire pregătitoare, cu obiectivul de a intensifica această confruntare: "O comisie specială interortodoxă - afirma mesajul final al adunării - va începe lucrările sale din septembrie 2014 și le va completa pentru Paștele din 2015. Va urma o conferință panortodoxă preconciliară pentru prima jumătate a anului 2015. Toate deciziile, fie în timpul conciliului fie în fazele pregătitoare pentru el, vor fi luate prin consens. Sfântul și marele conciliu al Bisericii ortodoxe va fi convocat de patriarhul ecumenic la Constantinopol în anul 2016, afară de cazul în care nu se întâmplă ceva neprevăzut".

Spunând de la început că "viitorul sinod nu poate să fie numit ecumenic și nici să fie pus pe același plan al celor șapte concilii ecumenice pe care este întemeiată sfânta noastră credință ortodoxă", mitropolitul de Volokolamsk, Hilarion (Alfeyev), președinte al Departamentului pentru relațiile ecleziastice externe al patriarhiei de Moscova, a intervenit pentru a ura ca acest conciliu panortodox să fie "un eveniment care să unească Bisericile noastre și să permită să se clarifice pozițiile comune cu privire la unele probleme de actualitate". De aici importanța procesului de pregătire și a reexaminării textelor documentelor deja redactate care ar trebui, conform lui Hilarion, "nu numai revăzute ci și profund modificate, pentru a le face într-adevăr de actualitate". Cât privește relațiile intercreștine, reprezentantul Bisericii ortodoxe ruse a spus că va trebui să se țină cont de "schimbările semnificative" produse în acești ultimi ani într-un "mare număr de comunități protestante membri ai Consiliului Ecumenic al Bisericilor, dintre care multe au ales calea liberalizării doctrinei și moralei. Noi practic am încetat să dialogăm cu mare parte dintre aceste Biserici". Clară referința la deschiderile protestanților despre preoția și episcopatul feminin, despre căsătoria dintre persoane de același sex și hirotonirea homosexualilor la preoție. Despre dialog dificil, din diferite motivații, cu alți componenți ai lumii creștine, a vorbit în schimb mitropolitul de Messinia, Chrysostomos, din Biserica ortodoxă din Grecia.

Conform ecleziologiei ortodoxe, conciliul episcopilor constituie forma cea mai ridicată de comuniune interortodoxă și de exprimare a unității Bisericii universale. De altfel, urmând tradiția apostolică, Biserica s-a străduit mereu să reglementeze chestiunile importante din propria existență într-un spirit conciliar. Începând din secolul al XX-lea, fenomenul diasporei ortodoxe (milioane de persoane au fost constrânse să părăsească patria lor din cauza migrațiilor în masă, dar și a modificărilor granițelor care au urmat după primul și al doilea război mondial) și crearea de noi Biserici autocefale au comportat necesitatea unei dezbateri panortodoxe, și cu privire la chestiuni practice precum aplicarea comună a disciplinei ecleziale privind Postul Mare și postul, căsătoria creștină și impedimentele canonice la căsătorie, precum și dezvoltarea instruirii teologice și a pelerinajelor ortodoxe, în afară de raporturile ecumenice și interreligioase.

Primul act legat de pregătirea sfântului și marelui conciliu al Bisericii ortodoxe este conferința este conferința desfășurată la Rodi, în Grecia, de la 24 septembrie la 1 octombrie 1961. Cu acea ocazie a fost stabilită lista temelor din agendă: credință și dogmă, cult divin, administrație și disciplină ecleziastică, relațiile Bisericilor ortodoxe între ele, relații dintre Biserica ortodoxă cu restul lumii creștine, ortodoxia în lume, chestiuni teologice comune, probleme sociale. O lista care treptat a fost actualizată și făcută mai actuală în decursul timpului. De atunci, între Rodi și Chambésy, unde are sediu Secretariatul pentru pregătirea sfântului și marelui conciliu al Bisericii ortodoxe, s-au ținut alte trei conferințe panortodoxe (în 1963, 1964 și 1968), patru conferințe panortodoxe preconciliare (în 1976, 1982, 1986 și 2009) și diferite reuniuni ale comisiei interortodoxe pregătitorii, dintre care ultima în februarie 2011, terminată cu nimic în ceea ce privește fie chestiunea autocefaliei și modul de a o proclama, fie unele cereri de ridicare, înscriere sau includere referitoare la dipticele ortodoxe, adică lista pe baza căreia se face pomenirea primaților Bisericilor locale în timpul liturgiilor și se stabilește rangul lor în protocolul eclezial oficial.

Mult mai rodnică a fost în schimb a patra conferință panortodoxă preconciliară, în iunie 2009, când, pentru a rezolva problema organizării diasporei, a fost decisă crearea în unele regiuni a unor adunări episcopale compuse din toți episcopii recunoscuți drept canonici pe aceste teritorii, cu scopul de a manifesta unitatea Bisericii ortodoxe, a promova cooperarea în diferitele domenii ale lucrării pastorale și a susține interesele comunităților. Sinodalitate, consens, unitate "cu o singură gură și o singură inimă": chiar și în dificultățile misiunii, acestea rămân principiile și obiectivele marelui conciliu.

(După L'Osservatore Romano, 10 octombrie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat