Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A șaptea Congregație generală: Sinteza dezbaterii generale (9 octombrie, dimineață)

Sfântul Părinte: prezent

Părinți sinodali: 184

A șaptea Congregație generală a fost subîmpărțită în două momente: în primul a continuat dezbaterea generală despre tema din după-amiaza precedentă, adică "Situațiile pastorale dificile (partea II, cap. 3). Situații familiale / Cu privire la unirile dintre persoane de același sex". Al doilea moment, în schimb, a tratat tema următoare, adică "Provocările pastorale în privința deschiderii la viață".

Așadar, în prima parte s-a reflectat din nou asupra chestiunii accesului la sacramentul Euharistiei pentru divorțații recăsătoriți. Înainte de toate, a fost reafirmată indisolubilitatea căsătoriei, fără compromisuri, bazată pe faptul că legătura sacramentală este o realitate obiectivă, operă a lui Cristos în Biserică. Această valoare trebuie apărată și îngrijită cu o cateheză prematrimonială adecvată, pentru ca logodnicii să fie pe deplin conștienți de caracterul sacramental al legăturii și de natura sa vocațională. În afară de asta, este oportună o însoțire pastorală pentru perechi și după căsătorie.

În același timp, s-a spus că trebuie privit la fiecare caz în parte, la situațiile concrete și de mare suferință, făcând distincție, de exemplu, între cel care l-a părăsit pe soț și cel care a fost părăsit. Problema există - s-a repetat de mai multe ori în Aulă - și Biserica n-o neglijează. Pastorația nu trebuie să fie exclusivă, "totul sau nimic", ci milostivă, pentru că misterul Bisericii este un mister de consolare.

Oricum a fost amintit că pentru divorțații recăsătoriți faptul de a nu se putea apropia la Euharistie nu înseamnă deloc că nu sunt membri ai comunității ecleziale, dimpotrivă, s-a făcut invitația de a reconsidera că există diferite responsabilități pe care ei le pot exercita. În afară de asta, a fost subliniată și necesitatea de a simplifica și a accelera procedurile pentru declararea nulității matrimoniale.

Cu privire la concubinaj în anumite regiuni s-a observat că adesea este datorat motivelor economice și sociale și nu unui soi de refuzare a învățăturilor Bisericii. În afară de asta, adesea aceste și alte situații de uniri de fapt sunt trăite păstrând dorința vieții creștine, deci au nevoie de o pastorație adecvată. La fel, reafirmând imposibilitatea de a recunoaște căsătoria între persoane de același sex, s-a subliniat oricum necesitatea unei apropieri respectuoase și nu discriminante față de homosexuali.

Alte reflecții s-au oprit asupra chestiunii căsătoriilor mixte, evidențiind că, în afară de dificultăți, este bine de privit și la posibilitatea, pe care ele o oferă, de a mărturisi armonia și dialogul interreligios. S-a tratat apoi, din nou, tema limbajului pentru ca Biserica să reușească să implice credincioși și necredincioși, și toate persoanele de bunăvoință pentru a găsi modele de viață familială care să favorizeze dezvoltarea integrală a persoanei umane și bunăstarea societății. Sugestia - s-a spus - este aceea de a vorbi despre familie cu o "gramatică a simplității" care să ajungă la inimile credincioșilor.

În partea a doua a Congregației a fost tratată și tema paternității responsabile, reafirmând că darul vieții (la fel ca virtutea castității) sunt valori care stau la baza căsătoriei creștine și subliniind gravitatea unui delict ca avortul. În același timp, au fost evidențiate multele drame pe care le trăiesc multe familii, de exemplu în anumite contexte asiatice, unde există cazuri de infanticid, violență asupra femeilor, trafic de ființe umane. De aceea a fost subliniată necesitatea de a da importanță conceptului de dreptate printre virtuțile care stau la baza familiei.

Apoi dezbaterea a tratat chestiunea responsabilității părinților în educarea copiilor la credință și la învățăturile pe care ea le oferă: această responsabilitate este primordială - s-a spus - și este important să i se acorde atenția justă. Între altele, a fost notat cum pastorația copiilor poate să creeze un punct de contact cu familiile care se află în situații dificile.

Cu privire la copii, a fost subliniat impactul negativ al contracepției asupra societății, care a comportat scăderea natalității. În fața acestui scenariu - s-a spus - catolicii nu trebuie să rămână în tăcere, ci trebuie să ducă un mesaj de speranță: copiii sunt importanți, dăruiesc viață și bucurie părinților lor și întăresc credința și practicile religioase.

În sfârșit, s-a vorbit din nou despre rolul esențial al laicilor în apostolatul familiei și în evanghelizarea sa, precum și al mișcărilor laicale care pot să însoțească nucleele familiale aflate în dificultate.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat