Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A șasea Congregație generală: Sinteza dezbaterii generale (8 octombrie, după-amiază)

Sfântul Părinte: prezent

Părinți sinodali: 180

În a șasea Congregație generală a continuat dezbaterea generală despre tema prevăzută, conform cuprinsului din Instrumentum laboris: "Situațiile pastorale dificile (partea II, cap. 3). Situații familiale / Cu privire la unirile dintre persoane de același sex".

În primul rând, a fost subliniat că Biserica nu este o vamă, ci o casă paternă, deci trebuie să oferă o însoțire răbdătoare tuturor persoanelor, chiar și celor care se află în situații pastorale dificile. Biserica catolică adevărată cuprinde familii sănătoase și familii în criză, deci efortul zilnic de sfințire nu trebuie să arate indiferență față de slăbiciune, pentru că răbdarea implică ajutarea celui slab în mod activ.

Cât privește procesele de declarare a nulității matrimoniale, în general a fost întâlnită de mulți exigența de grăbire în proceduri (și de a integra mai mulți laici competenți în tribunalele ecleziastice), dar a fost prezentat și pericolul de superficialitate și necesitatea de a salvgarda mereu respectarea adevărului și drepturile părților. Și pentru că - s-a spus - procesul nu este contrar carității pastorale și pastorația judiciară trebuie să evite idei care învinovățește, încurajând o tratare senină a cauzelor. Tot cu privire la nulitatea matrimonială s-a reflectat asupra ipotezei de a recurge la calea administrativă, nu înlocuitoare a celei judecătorești, ci complementară ei. S-a propus ca să revină episcopului să decidă care cereri de verificare de nulitate să se trateze pe această cale administrativă.

A fost reafirmat apoi cu putere că este nevoie de o atitudine de respect față de divorțații recăsătoriți, pentru că adesea trăiesc și situații de suferință sau nedreptate socială, suferă în tăcere și caută în multe cazuri, printr-un parcurs treptat, să ajungă să participe mai deplin la viața eclezială. Deci pastorația va trebui să fie nu represivă, ci plină de milostivire.

Referitor la poligamie, pe de o parte s-a subliniat că este vorba despre o realitate pe cale de diminuare pentru că este favorizată mai mult de contextul rural, în timp ce astăzi înaintează urbanizarea; pe de altă parte, s-a amintit că există poligami convertiți la catolicism și care doresc să primească sacramentele inițierii creștine, și s-a pus întrebarea dacă există măsuri pastorale specifice pentru a veni în întâmpinarea acestor situații cu discernământ oportun.

S-a revenit asupra necesității unei mai mari pregătiri la căsătorie, mai ales printre tinerii cărora trebuie să li se prezinte frumusețea unirii sacramentale, împreună cu o educație afectivă adecvată, care să nu fie numai o exortație moralistă, care ajunge să genereze un soi de analfabetism religios și uman. Este necesară, în parcursul matrimonial, o adevărată creștere a persoanei.

În timpul orei de dezbatere liberă - între 18.00 și 19.00 - intervențiile au prezentat experiențe și modele concrete ale unei pastorații pentru divorțații recăsătoriți care să se folosească pe larg de grupurile de ascultare. Este important - s-a spus - să se evite cu atenție să se dea o judecată morală, să se vorbească despre "stare permanentă de păcat", căutând, în schimb, să se facă să se înțeleagă că neadmiterea la sacramentul Euharistiei nu elimină complet posibilitatea harului în Cristos și se datorează mai degrabă situației obiective a rămânerii unei precedente legături sacramentale indisolubile. În această optică, a fost reafirmată de mai multe ori importanța împărtășaniei spirituale. În orice caz a fost reafirmat că și aceste propuneri manifestă limite și că desigur nu există soluții "ușoare" la această problematică.

Și pentru pastorația față de persoanele homosexuale s-a insistat asupra importanței ascultării și chiar a grupurilor de ascultare.

Alte intervenții s-au oprit asupra chestiunii catolicilor care schimbă confesiunea creștină și viceversa, cu toate consecințele dificile care derivă pentru căsătoriile interconfesionale și evaluarea validității lor, în lumina posibilităților de divorț prevăzute de Bisericile ortodoxe.

Apoi, amintind Sinodul ordinar ținut în 1980 și dedicat temei "Familia creștină", s-a observat evoluția foarte mare care a avut loc de atunci în cultura juridică internațională și necesitatea ca Biserica să fie conștientă de asta și ca instituțiile culturale - cum sunt Universitățile catolice - să se confrunte cu această situație pentru a păstra un rol în dezbaterea care se desfășoară.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat