Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A cincea Congregație generală: Sinteza dezbaterii generale (8 octombrie dimineață)

Sfântul Părinte: absent (Audiența generală)

Părinți sinodali: 182

În a cincea Congregație generală, dezbaterea generală a continuat cu privire la temele prevăzute de Instrumentum laboris: "Provocările pastorale despre familie (partea II, cap. 2). Criza credinței și viața familială / Situații critice din interiorul familiei. Presiuni din exteriorul familiei / Unele situații speciale".

Înainte de toate, dezbaterea s-a oprit asupra Bisericii din Orientul Mijlociu și din Africa de Nord: ambele trăiesc în contexte politice, economice și religioase dificile, cu grave repercusiuni asupra familiilor. De fapt, acolo unde legile împiedică reunificările familiale, sărăcia împinge la migrațiune, unde există fundamentalism religios și creștinii nu au egalitate de drepturi cu cetățenii musulmani, se pun adesea probleme dificile pentru familiile care rezultă din căsătorii mixte.

De fapt, în aceste contexte sunt prezente și în creștere cazurile de căsătorii interreligioase, așa numitele "căsătorii mixte". Provocarea Bisericii, așadar - s-a spus - este aceea de a înțelege ce fel de cateheză se poate oferi copiilor născuți din aceste uniri și cum se poate răspunde la situația necunoscută a acelor catolici care, uniți în căsătorie mixtă, vor să continue să practice credința lor. Acești soți - s-a spus - nu pot să fie neglijați și Biserica trebuie să continue să se ocupe de ei. O altă provocare este reprezentată și de acei creștini care se convertesc la islam pentru a se căsători: și în acest caz este necesară o reflecție adecvată.

Problema nu este numai interreligioasă, ci uneori și ecumenică: există cazuri în care, deoarece un catolic care a încheiat căsătorie canonică nu reușește să obțină declarația de nulitate, trece la o altă confesiune creștină, căsătorindu-se din nou într-o Biserică ce permite asta. În orice caz, rămânând neatins patrimoniul de credință împărtășit, a fost subliniată necesitatea de a porni pe calea milostivirii pentru situațiile dificile.

Cât privește problema divorțaților recăsătoriți, a fost evidențiat că drumul sinodal va trebui desigur să se ocupe de ea, cu prudența cerută pentru cauzele mari, dar și conjugând obiectivitatea adevărului cu milostivirea față de persoană și față de suferința sa. Trebuie amintit că numeroși credincioși se află în această situație nu din vina lor.

A fost amintită angajarea Sfântului Scaun care nu încetează să-și facă auzit glasul său în apărarea familiei la toate nivelele - internaționale, naționale și regionale - cu obiectivul de a-i evidenția demnitatea, de a-i aminti drepturile și obligațiile și evidențiind mereu că, așa cum spunea Benedict al XVI-lea, "nu"-urile sale sunt, în realitate, "da"-uri spuse vieții. Pentru aceasta, a fost subliniat că Biserica trebuie să combată tăcerea educativă și religioasă în familii, pentru că nu este loc pentru ezitări: este necesară o angajare mai mare în mărturia Evangheliei. Este mereu necesară creativitatea în pastorație.

În afară de asta, s-a reflectat asupra aportului de neînlocuit al credincioșilor laici la vestirea Evangheliei familiei: mai ales tinerii, mișcările ecleziale și noile comunități fac o slujire de importanță vitală, ducând înainte o misiune profetică și împotriva curentului față de perioada contemporană. Așadar, a asculta și a crede mai mult în laici este esențial, pentru că în ei și cu ei Biserica poate să găsească răspunsurile la problemele familiilor.

Altă temă tratată a fost aceea a lipsei locurilor de muncă și a șomajului: angoasa datorită lipsei unui serviciu sigur creează dificultăți în familii, așa ca sărăcia economică ce adesea nu permite să se aibă o locuință. Nu numai atât: lipsa banilor uneori face în așa fel încât ei sunt "divinizați" și familiile sunt sacrificate pe altarul profitului. În schimb este necesar să se reafirme că banii trebuie să slujească și nu să conducă.

De asemenea: s-a reflectat din nou asupra necesității unei pregătiri mai mari la căsătorie, cu o atenție specifică și la educația afectivă și sexuală, încurajând o adevărată mistică familială a sexualității. Apoi a fost amintită marea contribuție a bunicilor la transmiterea credinței în familie și, tot cu referință la bătrâni, a fost evidențiat cât este de important ca nucleul familial să primească, cu solidaritate, grijă și tandrețe, persoanele de vârsta a treia. Aceeași grijă trebuie rezervată bolnavilor, pentru a învinge acea "cultură a rebutului", despre care atenționează adesea Papa Francisc.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat