Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A patra Congregație generală: Sinteza dezbaterii generale (7 octombrie după-amiază)

Sfântul Părinte: prezent

Părinți sinodali: 182

În a patra Congregație generală a continuat dezbaterea generală, conform ordinii din Instrumentum laboris. Tema era: "Pastorația familiei: diferitele propuneri în desfășurare" (partea II, cap. 1).

În primul rând a fost subliniată legătura dintre criza credinței și criza familiei: prima o generează pe a doua, s-a spus. Asta pentru că credința este văzută cel mult ca un ansamblu de contribuții doctrinale, în timp ce ea este înainte de toate un act liber cu care ne încredințăm lui Dumnezeu. De aici, printre altele, sugestia de a se gândi un "Vademecum" dedicat catehezei despre familie, așa încât să poată întări misiunea sa evanghelizatoare. În afară de asta a fost subliniată slăbiciunea credinței multor botezați, care adesea duce la căsătorie fără ca soții să aibă conștiința corectă despre ea.

În al doilea rând, a fost evidențiată o mare provocare pe care astăzi familia trebuie s-o înfrunte, adică "dictatura gândirii unice" care tinde să introducă în societate acele contravalori care deformează viziunea despre căsătorie ca unire dintre bărbat și femeie. Criza de valori, secularismul ateu, hedonismul, ambiția puterii distrug astăzi familia, o denaturează, slăbesc persoanele și, prin urmare, fac fragilă și societatea. Este important, așadar, a recupera în credincioși conștiința că aparțin Bisericii, deoarece Biserica crește prin atracție și familiile Bisericii sunt cele care atrag celelalte familii.

La rândul său, Biserica, expertă în umanitate, trebuie să sublinieze frumusețea și necesitatea de familie pe care o are fiecare, pentru că ea este de neînlocuit. Trebuie trezit în om simțul de apartenență la nucleul familial. Nu numai atât: ca reflexie a iubirii lui Dumnezeu, care nu este niciodată o iubire izolată, familia deschide la raporturile și la relațiile cu alții, devenind fundament al societății.

S-a amintit și importanța legăturii dintre preoți și familii: ei însoțesc familiile în toate etapele mai importante ale vieții, împărtășindu-le bucuriile și dificultățile; familiile, la rândul lor, îi ajută pe preoți să trăiască celibatul ca afectivitate deplină, echilibrată, și nu ca renunțare. Nu numai atât: familia a fost definită "leagăn de vocații" pentru că tocmai între zidurile familiale, în rugăciunea trăită în comun, se naște frecvent chemarea la preoție.

O ulterioară legătură care a fost subliniată este aceea dintre botez și căsătorie: fără o inițiere creștină serioasă și aprofundată semnificația sacramentului conjugal este diminuată. De aici referința la faptul că nu poate fi căsătoria creștină numai o tradiție culturală sau o exigență socială, ci trebuie să fie înțeleasă ca o decizie vocațională, întreprinsă cu pregătirea cuvenită, care nu poate să fie improvizată în puține întâlniri, ci trebuie demarată din timp.

Apoi s-a reflectat asupra modului în care munca se repercutează asupra dinamicilor familiale: este vorba despre două dimensiuni care au nevoie să fie conciliate - s-a spus - și din cauza orarelor de muncă tot mai flexibile, a noilor modele contractuale, a distanțelor geografice între locuință și locul de muncă. Nu numai atât: tehnologia aduce munca în case, făcând dificil dialogul familial.

Numeroase intervenții, îndeosebi referitoare la Africa, au atras atenția asupra multelor provocări pe care trebuie să le înfrunte familiile în acest continent: poligamia, leviratul, sectele, războiul, sărăcia, dureroasa dramă a migrației, presiunea internațională pentru controlul nașterilor. Este vorba despre probleme care amenință stabilitatea familială, punând-o în criză. În fața acestor provocări este necesar să se răspundă cu: o evanghelizare aprofundată, capabilă să promoveze valorile păcii, dreptății și iubirii; o promovare adecvată a rolului femeii în societate; o educație îngrijită a copiilor și tutelarea drepturilor pentru toate victimele violenței.

În ora dedicată intervențiilor libere - între 18.00 și 19.00 - s-a vorbit din nou despre exigența unui nou limbaj în vestirea Evangheliei, cu referință deosebită la noile tehnologii mediatice. Cât privește indisolubilitatea căsătoriei, a fost evidențiat că astăzi pare că legea se contrapune binelui persoanei. În realitate, adevărul legăturii conjugale și al stabilității sale este înscris în persoana însăși, deci nu e vorba de a contrapune legea și persoana, ci de a înțelege cu să se ajute să nu se trădeze propriul adevăr.

În afară de asta, a fost sugerată o reflecție despre familiile care n-au avut darul copiilor deși îl doresc, precum și despre cele din regiunile lovite de virusul Ebola.

În sfârșit, a fost amintită imaginea Bisericii ca lumină, cu dorința ca ea să nu fie numai lumina unui far, care rămâne fermă și luminează de departe, ci să fie făclie, adică "lumină gentilă" care îi însoțește pe oameni în drumul lor, pas după pas.

Consiliul Pontifical pentru Familie a dăruit membrilor Sinodului un exemplar din voluminosul Enchiridion despre familie.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat