Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cracovia (Polonia): Congresul Apostolic Internațional al Divinei Milostiviri

La inițiativa Academiei Divinei Milostiviri și sub patronajul Sanctuarului Divinei Milostiviri și a Diecezei de Cracovia, în perioada 3-5 octombrie 2014, s-a desfășurat la Cracovia-Lagiewniki, în Polonia, cel de-al IV-lea Congres Apostolic Internațional al Divinei Milostiviri la care au participat reprezentanți din peste 16 țări. Din România au aderat la această inițiativă, comunicată deja din luna aprilie a acestui an, două delegații, una din Arhidieceza de București (reprezentată de Asociația Faustinum) și cealaltă din Dieceza de Iași, conduse de Preasfințitul Petru Gherghel, episcopul de Iași. Delegația de la Iași avea în componența sa pe pr. Daniel Ghitiu, paroh de Gherăești, pr. Stanislav-Ioan Cucharec, paroh la Solonețu Nou, pr. Marius Bucevski, pr. Iosif Iacob, sr. Iosefina Rediu (CIN), Celina Romila și Andrei Blaj.

În cele trei zile de conferințe, dezbateri și mărturii s-a putut experimenta, în minunatul complex de la Lagiewniki (Cracovia), măreția vocației creștine, prin care omul se recunoaște destinatar constant, din momentul nașterii și până în momentul morții, al iubirii și milostivirii divine. Prin exemplul sfântului Ioan Paul al II-lea și al sfintei Faustina Kowalska s-a subliniat și misiunea pe care creștinul o are în această lume de a fi un martor a ceea ce el trăiește și experimentează constant în relația sa cu Dumnezeu: Milostivirea Divină.

Întregul congres a reprezentat o ocazie particulară de a mulțumi bunului Dumnezeu pentru darul canonizării papei Ioan Paul al II-lea, papa care a purtat până la marginile pământului misterul Divinei Milostiviri, trăit și amintit în mod special oamenilor din aceste timpuri de către Faustina Kowalska. În același timp, congresul a oferit și posibilitatea unei lecturi asupra mesajului milostivirii divine în contextul "noii evanghelizări", amintite deseori de Sfântul Părinte papa Francisc, și în încercarea de a găsi noi căi spre a face cunoscut un chip milostiv și plin de iubire a lui Dumnezeu, omului timpurilor noastre. Însuși Sfântul Părinte a propus Coronița Divinei Milostiviri ca "medicament" pentru rănile și suferințele societății moderne.

Pe parcursul congresului care au avut ca moto: Ioan Paul al II-lea - Apostol al Milostivirii lui Dumnezeu, participanții au putut experimenta îndeaproape importanța momentului istoric pe care omenirea îl trăiește, moment istoric definit de sfântul Ioan Paul II ca un moment în care prezentul și viitorul omenirii sunt strâns legate de acceptarea și de dăruirea iubirii și a milostivirii. "Pentru omul timpurilor noastre nu există un alt izvor al speranței decât îndurarea lui Dumnezeu. În milostivirea lui Dumnezeu omenirea va găsi pacea, iar omul va afla fericirea! Fiți martori ai milostivirii!" sunt cuvintele care au precedat Actul solemn de încredințare a întregii omeniri la Divina Milostivire, pe care Ioan Paul al II-lea l-a făcut în 2002, la consacrarea Sanctuarului din Cracovia.

Prima zi a dezbaterilor a fost dedicată descoperirii misterului Divinei Milostiviri în viața și activitatea sfântului Ioan Paul al II-lea. Intervențiile acestei zile au pus în lumină cum întreaga viață a sfântului Ioan Paul al II-lea a fost o expresie constantă a unei priviri divine speciale asupra omului și a umanității în general. O caracteristică care nu poate fi neglijată în viața omului este aceea de a recunoaște importanța experienței mistice a sfinților, ca temelie și fundament pentru drumul de credință și pentru reflecția teologică a întregii Biserici.

În cea de a doua zi s-au pus în discuție, în mod particular, aspectele teologice și pastorale ale învățăturii sfântului Ioan Paul al II-lea în scrisoarea enciclică Dives in Misericordia, subliniindu-se nevoia omului de a-și clarifica imaginea pe care o are despre Dumnezeu, nevoia omului de a reflecta în adevăr asupra propriei persoane și necesitatea redobândirii propriei demnități. Toate acestea sunt într-o strânsă legătură cu experiența iubirii și a milostivirii. Lăsându-se privit cu ochi plini de iubire și milostivire, omul se privește pe sine în adevărul propriei sale făpturi și își redobândește demnitatea pierdută prin păcat.

Cea de a treia zi a fost dedicată analizei și aprofundării mesajului Milostivirii lui Dumnezeu în Actul solemn de încredințare a întregii lumi milostivirii lui Dumnezeu. Acest act, este dorit și propus omului și creștinului ca ajutor în lupta pe care el o duce pentru a se elibera de noile forme de sclavie. Sfântul Ioan Paul al II-lea, care știa să privească bine spre viitor citind prezentul, vorbind despre drama omului, spunea că atunci când dispar diferitele ideologii care îl împiedică pe om să trăiască liber, apar imediat noi forme de sclavie care pot fi combătute doar prin experiența Iubirii milostive a lui Dumnezeu.

Aceste trei zile de conferințe, discuții și dezbateri au fost presărate cu numeroase momente de rugăciune, meditație și reflecție. Momentul principal al zilei îl reprezenta sfânta Liturghie celebrată în mod solemn în sanctuar. La orele 15.00, urmând învățătura lăsată de sora Faustina, așa cum i-a fost încredințată de însuși Cristos, într-un sanctuar neîncăpător, se făcea rugăciunea îndrăgită de sfântul Ioan Paul al II-lea și propusă în repetate rânduri de papa Francisc, Coronița Divinei Milostiviri.

În intervențiile sale, Preasfințitul Petru Gherghel a vorbit, în mai multe rânduri, despre cultul și devoțiunea Divinei Milostiviri în România și în mod particular în Dieceza de Iași. A amintit și a subliniat modul simplu, dar plin de credință cu care creștinii, în diferite comunități din dieceză, în privat, dar și la nivel comunitar, practică devoțiunea Divinei Milostiviri având la loc de cinste imaginea lui Isus Milostivul, recitând zilnic la ora 15.00, Ora Milostivirii, a Coroniței Divinei Îndurări, rugându-se novena în mai multe momente ale anului și în mod special în pregătirea sărbătorii Divinei Milostiviri din a doua duminică a Paștelui.

În 2002 sfântul Ioan Paul al II-lea, la sfințirea sanctuarului din Cracovia, citând Jurnalul surorii Faustina Kowalska: "Omenirea nu-și va găsi pacea până când nu se va îndrepta cu încredere spre divina milostivire", încredințează omenirea milostivirii divine, prin această rugăciune:

Dumnezeule, Părinte milostiv, care ne-ai descoperit iubirea ta în Fiul tău Isus Cristos, și ai revărsat-o asupra noastră în Duhul Sfânt, Mângâietorul, îți încredințăm astăzi soarta întregii lumi și a fiecărui om.

Apleacă-te asupra noastră care suntem păcătoși, vindecă slăbiciunea noastră, îndepărtează de la noi orice rău, fă ca toți locuitorii pământului să primească milostivirea ta, astfel încât, în tine, Dumnezeu cel întreit, să găsească un nesecat izvor al speranței. Veșnice Părinte, prin dureroasa pătimire a Fiului tău, ai milă de noi și de întreaga lume!

Grupul participanților români la Congresul Apostolic al Divinei Milostiviri

*

Cracovia: O misiune creștină de actualitate

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 3-5 octombrie: Cracovia (Polonia): Congresul Apostolic Internațional al Divinei Milostiviri

Site-urile www.faustyna.pl și www.krakow.faustyna.pl găzduiesc fotografii realizate în timpul congresului.


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat