Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Rolul Mariei în recitarea Rozariului

De Osvaldo Rinaldi

Astăzi, 7 octombrie, Biserica celebrează solemnitatea Sfintei Fecioare Maria a Rozariului. Papa Francisc a invitat Biserica universală să se roage pentru Sinodul Episcopilor despre tema familiei. Din cauza acestui providențial cumul de date, astăzi este o zi privilegiată pentru a ne ruga în favoarea tuturor participanților la acest Sinod și în același timp a ne ruga pentru necesitățile propriei familii și ale celor din lumea întreagă.

Rugăciunea Rozariului, așa cum a fost instituită de Maica noastră Biserică, se concretizează în actualizarea mesajelor din Evangheliei, prin ascultarea și meditarea misterelor vieții lui Cristos. Totul are loc nu singuri, ci în compania Bisericii și a Mamei noastre Maria.

Rugăciunea Rozariului este un moment în care trebuie să căutăm o reculegere interioară, să intrăm în noi înșine și să ne gândim la evenimentele din istoria noastră, în lumina credinței în Isus, Fiul lui Dumnezeu. Câte decizii este chemat fiecare dintre noi să ia în timpul zilei? Desigur, nu toate sunt decisive pentru viața noastră, dar atâtea mici comportamente ale noastre (pe care noi le considerăm nesemnificative sau neinfluente) le repetăm frecvent în viața noastră, creând suferințe sau indiferențe față de cei care trăiesc lângă noi.

A certa cu asprime un copil rebel, a subevalua lenea în studiu a copiilor, a lăsa totală independență copiilor la vârsta adolescenței, a amâna încontinuu spații de dialog și confruntare între soție și soț, a rămâne prea mult timp la locul de muncă, a uita de nevoile rudelor bolnave sau singure, toate sunt comportamente care destramă familiile.

Pentru aceste motive, coronița Rozariului este înainte de toate un laț dulce care ține unită familia. Familia care se roagă împreună rămâne unită. Rugăciunea Rozariului este un moment privilegiat al zilei pentru a ne întoarce în noi înșine, pentru a analiza deschis propriile sentimente și propriile intenții și pentru a ne lăsa vorbiți de Duhul Sfânt. Rugăciunea Rozariului este prin excelență rugăciunea ascultării. Atâtea întrebări apar în inima noastră în timpul zile, dar multe dintre ele rămân adesea fără răspuns. Coronița Rozariului, prin ritmarea bobițelor sale, ne face să înaintăm în ascultarea acelui glas al Duhului Sfânt, care vrea să conducă alegerile noastre pentru a adera cu fidelitate la voința lui Dumnezeu.

Toată Treimea devine părtașă de rugăciunea noastră a Rozariului: Dumnezeu Tatăl care se dezvăluie în Fiul său Isus Cristos, iar Duhul Sfânt ne învață și ne amintește toto ceea ce ne-a spus Isus (In 14,26).

Dar atunci care este rolul Mariei în rugăciunea Rozariului? Maria este Mama noastră și ca toate mamele stimulează, încurajează și rămâne mereu aproape de copiii săi. Maria este cea care invită la recitarea Rozariului, chemându-i pe copiii săi să lase, pentru un pic de timp, ocupațiile zilnice, pentru a trăi în compania Născătoarei de Dumnezeu, care dorește cu ardoare să reverse toate harurile pe care le-a primit de la Fiul său divin. După cum o mamă exercită voința copiilor săi prin educație, tot așa Maria invită pe copiii săi să facă tot ceea ce El vă va spune (In 2,5). Și asta o face cu dulceața și fermitatea pe care numai o mamă este capabilă s-o facă.

Deci, ori de câte ori ne rugăm Rozariul, putem spune că Maria însăși e cea care ne invită la această rugăciune, pentru că ea însăși dorește compania noastră spirituală, pentru a ne face să descoperim adopția noastră filială în Duhul Sfânt.

Rugăciunea Rozariului ne revelează pedagogia rugăciunii, pentru că ne dezvăluie când trebuie să ne adresăm Mariei și când să-l rugăm pe Dumnezeu Tatăl și pe Isus Cristos în Duhul Sfânt. Marie este invocată de Maica Biserică, printre diferitele titluri, ca avocata noastră. Dacă Isus Cristos este mediatorul între Dumnezeu și om, Maria este mediatoarea între Cristos și oameni. Simțul păcatului ne îndepărtează de Dumnezeu, ne creează acea dezlipire de Isus Cristos, care ne împiedică să privim cerul și să intrăm în profunzimea sufletului nostru. Maria, ca Mamă a lui Dumnezeu și ca Mamă a Bisericii, a primit misiunea de a rămâne aproape de copiii săi tocmai pentru faptul că este mamă. Pe Calvar, Isus a stabilit-o mamă a lui Ioan (In 19,26), mamă a fiecărui discipol al lui Cristos, deci mamă a Bisericii universale. După înălțarea la cer a lui Isus, Maria rămâne cu discipolii lui Isus în cenacol (Fap 1,12-14), pentru a mijloci (în favoarea poporului său) pentru coborârea Duhului Sfânt asupra întregii Biserici care se năștea. Maria este ridicată la cer și șade regină alături de Fiul său (Ap 12,1).

Deci istoria Mariei este legată indisolubil de cea a întregii Biserici și marea sa umanitate, unită cu privilegiul singular al maternității divine a Fiului său Isus Cristos, ne face să simțim o atare apropiere de Maria pe care nicio situație sau eveniment al vieții nu va putea s-o șteargă vreodată.

Mama ia mereu inițiativa cea dintâi și se apropie mereu de copiii săi atunci când îi vede în dificultate. Acest lucru l-a făcut Maria la nunta din Cana (In 2,1-11), ca prefigurare a ceea ce avea să facă din momentul în care avea să vină ora Fiului, ora pătimirii, a morții și a învierii lui Cristos.

Pentru aceste motive, ori de câte ori ne apropiem de recitarea rugăciunii dulci a Rozariului, nu noi suntem cei care ne apropiem cei dintâi de Maria, ci este Ea cea care deși rămâne mereu aproape de Fiul său divin în cer, în mod misterios dar concret, se apropie de sufletul și de inima celor care recită această sfântă rugăciune. Am putea spune că rugăciunea Rozariului este o cerere de ajutor adresată Mamei noastre, care se roagă cu noi și pentru noi, ca să putem crește în cunoașterea lui Dumnezeu și să întrupăm în viața noastră, prin alegeri și fapte concrete, acele inspirații pe care ea însăși le-a cerut de la Fiul său pentru noi prin Duhul Sfânt.

Fie ca Sinodul Episcopilor să fie luminat și inspirat de viața Mariei, care a trăit și a mărturisit sfințenia sa în cadrul familiei, împreună cu preacuratul și sfântul soț Iosif.

(După Zenit, 7 octombrie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 19.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat