Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

"Indisolubilitatea? Verificăm motivele care duc la eșecul căsătoriilor"

De Andrea Tornielli

"Doctrina indisolubilității ar trebui verificată cu privire la motivele ce duc la eșecul căsătoriilor". Asta afirmă în acest interviu cu Vatican Insider teologul preot Giacomo Canobbio, director al Academiei catolice din Brescia, profesor de teologie sistematică la Facultatea Teologică din Italia de Nord.

Despre una dintre temele Sinodului, problema posibilității readmiterii divorțaților recăsătoriți la sacramente sub anumite condiții, s-au confruntat public mai mulți cardinali. Dar n-a fost o dezbatere publică a teologilor. De ce?

"Dezbaterea a existat, ca să spunem adevărul. Numai pentru a da un exemplu: la sfârșitul anului 2013, Asociația Teologică Italiană a organizat un curs de actualizare despre această temă și în scurt timp vor apare Actele. Desigur, discuția nu apare în presă, care riscă să reducă complexitatea chestiunilor. Dezbaterea dintre cardinali este până la urmă o dezbatere cu caracter teologic. De fapt, se confruntă viziuni doctrinale diferite nu atât cu privire la valoarea căsătoriei (niciunul nu neagă că este vorba de un sacrament), cât mai ales cu privire la condițiile grație cărora poate să fie recunoscută prezentă de fapt".

Ce contribuție poate da reflecția teologică la cele două Sinoade despre familie?

"Cred că poate ajuta să se înțeleagă că doctrina în cursul timpului a evoluat și pe baza circumstanțelor, deci ar trebui să ne întrebăm dacă atestarea cu privire la o poziție doctrinală în numele Evangheliei nu poate să manifeste un raport deosebit între Evanghelie și doctrină. De altfel ar trebui să ne întrebăm dacă în căutarea fidelității față de Evanghelie nu se poate ține cont de tradiția ortodoxă. Într-o perspectivă ecumenică ce valoare trebuie dată practicii Bisericilor care sunt recunoscute apostolice, deși nu sunt în comuniune deplină cu Biserica catolică?".

Care sunt, după părerea dumneavoastră, provocările cele mai urgente pe care Biserica trebuie să le înfrunte în domeniul pastorației familiale?

"Mi se pare că ar trebui înainte de toate să se încerce înțelegerea motivelor fragilităților familiilor. Uneori există impresia că se acuză cultura, ca și cum Biserica n-ar fi prezentă în procesele de transformare a acesteia. Adevărata provocare mi se pare că se află în parcursurile de formare a conștiințelor. În acest moment atenția este îndreptată spre tema familiei, dar sunt multe domeniile în care conștiințele par să fie formate mai mult de obiceiuri decât de Evanghelie. În acest sens provocarea se referă la educația morală".

După părerea dumneavoastră, este posibil menținând fermă doctrina despre indisolubilitatea căsătoriei creștine să se ajungă la readmiterea în unele cazuri a divorțaților recăsătoriți la euharistie?

"Doctrina indisolubilității ar trebui verificată cu privire la motivele care duc la eșecul căsătoriilor. Când s-ar constata că persoanele nu erau în măsură - deși în fidelitate față de toate normele canonice - să respecte un raport nupțial de ce să nu se recunoască o a doua posibilitate, care trebuie verificată în timp? Care ar fi adevărata căsătorie? Aceea care durează câteva luni sau aceea care durează pentru totdeauna? Ce valoare are durata/fidelitatea în a stabili unde există efectiv căsătorie în sensul sacramental al termenului? Valoarea doctrinei indisolubilității este de netăgăduit: folosește și pentru a aminti necesitatea de a respecta angajamentele în orice domeniu al vieții. Dar, repet, ar trebui verificat nivelul de conștiință a persoanelor când își asumă angajamentul. Uneori factorii emotivi nu permit să-și dea seama de sensul cuvintelor pe care le rostesc".

Mai mult decât raportul (sau contrapoziția) dintre doctrină și milostivire, din confruntarea publică ce s-a evidențiat în aceste luni (propunerile lui Kasper, răspunsurile altor cardinali) par să apară aspecte diferite cu privire la concepția despre tradiție și despre doctrina însăși. Puteți vă rog să explicați ce este "doctrina" și cum a trăit-o Biserica de-a lungul secolelor și cum o trăiește?

"«Doctrina» despre căsătorie s-a format treptat în decursul secolelor. În acest sens tradiția a făcut să se formeze elemente care în antichitate nu erau prezente. Acest lucru este valabil pentru multe doctrine. Problema care se pune astăzi este dacă toate elementele doctrinei catolice despre căsătorie - de exemplu, faptul că este simbol al fidelității lui Dumnezeu - sunt înțelese în mod adecvat de cel care intră în viața matrimonială. Ignoranța religioasă este mereu subliniată și aceasta nu este rezolvată cu parcursuri rapide de pregătire la căsătorie. Revine tema conștiinței. Nu se poate uita că apare problematic să se atribuie soților conștiința deplină a cuvintelor pe care le rostesc în actul sacramentului, ai cărui celebranți sunt. Și aici nu pare să valoreze principiul ex opere operato".

Ce vă așteptați ca să poată veni de la cele două Sinoade despre familie?

"Nu mă aștept la mari transformări. Probabil se vor scoate și mai mult în evidență problemele și se vor confrunta viziuni diferite, dar mi se pare că încă nu suntem în condiția de a găsi o sinteză".

(După Vatican Insider, 5 octombrie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat