Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (5 octombrie 2014)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În această dimineață, cu concelebrarea euharistică în bazilica "Sfântul Petru", am inaugurat Adunarea Generală Extraordinară a Sinodului Episcopilor. Părinții sinodali care provin din toate părțile lumii, împreună cu mine vor trăi două săptămâni intense de ascultare și de confruntare, fecundate de rugăciune, despre tema "Provocările pastorale despre familie în contextul evanghelizării".

Astăzi Cuvântul lui Dumnezeu prezintă imaginea viei ca simbol al poporului pe care Domnul și l-a ales. Asemenea unei vii, poporul cere multă grijă, cere o iubire răbdătoare și fidelă. Așa face Dumnezeu cu noi și așa suntem chemați să facem noi, păstorii. Și îngrijirea familiei este un mod de a lucra în via Domnului, pentru ca să producă roadele Împărăției lui Dumnezeu (cf. Mt 21,33-43).

Dar pentru ca familia să poată merge bine, cu încredere și speranță, este nevoie ca ea să fie hrănită din Cuvântul lui Dumnezeu. Pentru aceasta este o coincidență fericită că tocmai astăzi frații noștri paulini au voit să facă o mare distribuire a Bibliei, aici în piață și în multe alte locuri. Le mulțumim fraților noștri paulini! Fac asta cu ocazia centenarului întemeierii lor, din partea fericitului Giacomo Alberione, mare apostol al comunicării. Așadar astăzi, în timp ce se deschide Sinodul pentru familie, cu ajutorul paulinilor putem spune: o Biblie în fiecare familie! "Dar, părinte, noi avem două, trei...". Dar unde le-ați ascuns?... Biblia nu este pentru a o pune într-un raft, ci pentru a o avea la îndemână, pentru a o citi adesea, în fiecare zi, atât individual cât și împreună, soț și soție, părinți și copii, eventual seara, în special duminica. Astfel familia crește, merge, cu lumina și forța Cuvântului lui Dumnezeu!

Îi invit pe toți să susțină lucrările Sinodului cu rugăciunea, invocând mijlocirea maternă a Fecioarei Maria. În acest moment, ne asociem spiritual la cei care, în Sanctuarul din Pompei, înalță tradiționala "Implorare" către Sfânta Fecioară Maria a Rozariului. Ca să dobândească pacea, familiilor și lumii întregi!

Angelus Domini...

_____________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Ieri în Statele Unite a fost proclamată fericită sora Maria Teresa Domjanovich, de la Surorile Carității ale Sfintei Elisabeta. Îi aducem mulțumire lui Dumnezeu pentru această fidelă discipolă a lui Cristos, care a dus o viață spirituală intensă.

Astăzi în Italia se celebrează Ziua pentru dărâmarea barierelor arhitectonice. Îi încurajez pe cei care se străduiesc să garanteze egale oportunități de viață pentru toți, independent de condiția fizică a fiecărui individ. Doresc ca Instituțiile și fiecare cetățean să fie tot mai atenți la acest important obiectiv social.

Și acum vă salut cordial pe voi toți, credincioși romani și pelerini care provin din Italia și din diferite țări. Îi salut îndeosebi pe studenții veniți din Australia și pe cei de la "Sankt Bonaventura Gymnasium Dillingen" (Germania), pe tinerii din Iordania, Asociația "Sfântul Ioan de Matha" și pe credincioșii din parohia "Sfântul Paul" din Bergamo.

Îi salut pe pelerinii veniți cu bicicleta din Milano în amintirea sfintei Gianna Beretta Molla, sfântă mamă de familie, martoră a Evangheliei vieții, și îi încurajez să continuă inițiativele lor de solidaritate în favoarea persoanelor mai fragile.

Vă rog nu uitați: rugați-vă pentru Sinod, rugați-o pe Sfânta Fecioară Maria ca să păzească această Adunare sinodală. Tuturor vă doresc duminică frumoasă. Rugați-vă pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Francisc

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat