Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

OPCM și CMD: Evanghelia în imagini (XXVIII). Duminica a 27-a de peste an

Opera Pontificală a Copilăriei Misionare din România (OPCM) și Centrul Misionar Diecezan Iași (CMD) continuă proiectul "Evanghelia în imagini" oferind copiilor și tuturor celor care le sunt aproape: părinți, preoți, persoane consacrate, educatori și catehiști, fragmentul evanghelic din cea de-a 27-a duminică de peste an.

Mulțumim tuturor celor care fac cunoscută copiilor această inițiativă și mai ales se roagă împreună cu copiii după intenția misionară a săptămânii.

Pr. Florin-Petru Sescu

*

Dragii mei,

Micii mei viticultori, suntem în zilele frumoase ale toamnei și foarte mulți oameni se pregătesc să adune roade-le pământului. Printre aceste roade se numără și strugurii. Parabola pe care tocmai am parcurs-o nu putea să cadă mai bine decât în acest moment de toamnă.

Vă invit la un exercițiu de imaginație. Să presupunem că fiecare dintre voi ar avea pe un deal un pământ roditor, ar fi muncit din greu să sădească o vie, ar fi construit un gard care să o ocrotească și ar fi așezat acolo toate cele necesare pentru munca în vie. Când toate ar fi terminate, v-ați întoarceți acasă și lăsați via în grija altora. Care ar fi sentimentul pe care l-ați trăi atunci când, toamnă fiind, ați trimite pe cineva pentru a primi rodul viei, strugurii copți, dar nu ați primi nimic? Ba mai mult, ați fi tratați cu indiferență și răutate.

Dezamăgirea și supărarea cresc în inima voastră. Pentru că pământul vostru, munca voastră, toate tind să fie acaparate de alții, iar voi nu vă poți bucura de rodul acestei vii. Același lucru se întâmplă și în parabola de astăzi. Dezamăgirea și supărarea stăpânului devin atât de puternice încât se hotărăște să răzbune moartea slujitorilor săi, dar mai ales a fiului său. Vreau să fiți atenți la bunătatea acestui stăpân. Deși încă de la început este tratat cu indiferență și răutate, continuă să creadă în schimbarea viticultorilor. Trimite chiar pe fiul său să le vorbească. Tot ceea ce va urma la sfârșitul parabolei ține de alegerea personală a viticultorilor care nu se îndreaptă.

De multe ori același lucru se întâmplă cu oamenii din ziua de astăzi. Le-a fost încredințată o vie care cuprinde atât latura spirituală - sufletul, parohia, Biserica, cât și latura materială - trupul, familia, prietenii, clasa, școala, locul de muncă. Deși spun că au credință în Dumnezeu, neglijează via sa și îi alungă pe slujitorii săi. Aceasta pentru că de cele mai multe ori doresc să se bucure doar ei de roadele acestei vii.

Dragii mei viticultori, eu cred că via care v-a fost încredințată, veți ști să o păziți, să o îngrijiți și să-i aduceți rodul cuvenit! Când vestirea cuvântului meu va fi susținută prin fapte bune, atunci lumea va fi un loc mai bun pentru a trăi!

Vă îmbrățișez cu drag,

Isus

*

Intenția misionară

Ne rugăm pentru toate persoanele cu funcție de răspundere, ca ele să trăiască din plin această misiune de a se îngriji de via cea tânără, copiii lumii:

Doamne, lumea aceasta pe care ai creat-o este via ta. Tu ai încredințat-o oamenilor pentru ca ei să se îngrijească de dânsa. Ajută-i cu harul tău pe toți oamenii care au putere de decizie să aibă grijă de copiii lumii. Amin.

Slavă Tatălui... / Bucură-te, Marie...

* * *

Varianta pdf a catehezei pentru duminica a 27-a de peste an poate fi descărcată de aici.

* * *


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat