Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Audiență acordată participanților la Adunarea Plenară a Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa (3 octombrie 2014)

Iubiți frați episcopi,

Vă salut cu afect pe voi toți cu ocazia Adunării Plenare a Consiliului Conferințelor Episcopale Europene și îi mulțumesc cardinalului Peter Erdö pentru cuvintele cu care a introdus această întâlnire.

Ca păstori apropiați de poporul vostru și atenți la exigențele oamenilor, voi cunoașteți bine complexitatea scenariilor și relevanța provocărilor la care este supusă, și în Europa, misiunea Bisericii. Așa cum am scris în exortația apostolică Evangelii gaudium, suntem chemați să fim o Biserică "în ieșire", în mișcare de la centru spre periferie pentru a merge spre toți, fără temeri, fără neîncrederi și cu curaj apostolic (nr. 20). Câți frați și surori, câte situații, câte contexte, chiar și cele mai dificile, au nevoie de lumina Evangheliei!

Aș vrea să vă mulțumesc, iubiți frați, pentru angajarea cu care ați primit acest text. Știu că acest document este tot mai mult obiect de amplă reflecție pastorală și idee pentru drumuri de credință și de evanghelizare în atâtea parohii, comunități și grupuri. Și acesta este un semn de comuniune și de unitate a Bisericii.

Tema Adunării voastre Plenare, "Familia și viitorul Europei", constituie o ocazie importantă pentru a reflecta împreună despre modul în care să se valorizeze familia, deoarece este resursă prețioasă pentru reînnoirea pastorală. Mi se pare că este important ca păstorii și familiile să lucreze împreună, cu spirit de umilință și dialog sincer, pentru ca să devină comunitățile parohiale "familie de familii". În acest loc, au înflorit în cadrul respectivelor voastre Biserici locale experiențe interesante spre care trebuie îndreptată atenția necesară și trebuie mărită o colaborare rodnică. Logodnici care trăiesc cu seriozitate pregătirea la căsătorie; perechi de soți care primesc copii ai altora în încredințare temporară sau în adopție; grupuri de familii care în parohii sau în mișcări se ajută în drumul vieții și al credinței. Nu lipsesc diferite experiențe de pastorație a familiei și de angajare politică și socială în sprijinul familiilor, fie cele care trăiesc o viață matrimonială obișnuită, fie cele marcate de probleme sau rupturi. Este important a percepe aceste experiențe semnificative prezente în diferitele locuri ale vieții bărbaților și femeilor din timpul nostru, asupra cărora să se exercite un discernământ oportun, pentru "a le pune în rețea" după aceea, implicând astfel alte comunități diecezane.

Colaborarea dintre păstori și familii se extinde și la domeniul educației. Deja în ea însăși, familia care-și îndeplinește bine misiunea sa față de membrii săi este o școală de umanitate, de fraternitate, de iubire, de comuniune, care pregătește cetățeni maturi și responsabili. O colaborare deschisă între realitatea eclezială și familie va favoriza formarea unui spirit de dreptate, de solidaritate, de pace și chiar de curaj în propriile convingeri. Este vorba de a-i susține pe părinți în responsabilitatea de a-i educa pe copii, tutelând dreptul lor incontestabil de a da copiilor educația pe care o consideră mai potrivită. De fapt, părinții rămân primii și principalii educatori ai copiilor lor, de aceea au dreptul de a-i educa în conformitate cu convingerile lor morale și religioase. În această privință, s-ar putea schița directive pastorale comune și coordonate care trebuie asumate pentru a promova și a susține în mod corespunzător școlile catolice.

Iubiți frați, vă încurajez să continuați în angajarea voastră de a favoriza comuniunea dintre diferitele Biserici din Europa, facilitând o colaborare adecvată pentru o evanghelizare rodnică. Vă invit să fiți și un "glas profetic" în cadrul societății, mai ales acolo unde procesul de secularizare în desfășurare în continentul european tinde să facă tot mai marginală vorbirea despre Dumnezeu. Să vă susțină în această misiune mijlocirea cerească a Fecioarei Maria și a sfinților și sfintelor patroni ai Europei. Vă cer, vă rog, să vă rugați pentru mine și din inimă vă binecuvântez.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat