Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Profesiune călugărească perpetuă

În catedrala romano-catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, în cadrul unei Liturghii solemne, sora Tereza-Florentina Bordaș din Congregația "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe" a făcut profesiunea solemnă, duminică, 26 octombrie 2014.

Liturghia a fost prezidată de PS Petru Gherghel având alături pe pr. Umberto Brugnoni, vicar general al Congregației "Slujitorii Carității", pr. Alois Fechet, responsabil al Oficiului pentru Viața Consacrată și alți 12 preoți. Sora Florentina a făcut profesiunea în mâinile sorei Elisabetta Serena Ciserani, superioara generală, în fața sorei Rosa Bianchini, superioara din România, a sorei Neli Bordignon, consilieră generală, fiind prezente și foarte multe surori din congregație, părinții, rudele și prietenii.

La introducerea rostită la începutul sfintei Liturghii, surorile i s-au adresat sorei Florentina cu însăși cuvintele fondatorului, sfântul Alois Guanella, care spunea: "Dumnezeu te-a chemat ca mireasă a lui Isus. Tu ești a lui Isus și Isus este al tău. Ți-a pus în deget inelul nunții. Tu de-acum gândești ca Dumnezeu, tu iubești ca Dumnezeu. Așa cum între picurii de ploaie care cad din nori în mare se formează o singură apă, așa între voința ta și cea a Domnului. Preafericită uniune! Într-adevăr, suflet credincios, tu ai devenit Mireasa Regelui Preaînalt!"

Sfântul Alois Guanella a putut fi văzut de toți participanții la sfânta Liturghie, deoarece imaginea grăitoare a sa prin privirea sa profundă a fost pusă la dreapta altarului, împreună cu relicva, semn al prezenței vii în mijlocul nostru și mai ales în viața noastră, a tuturor. Sfântul Alois a fost declarat sfânt de către papa Benedict al XVI-lea, la Roma, în anul 2011, iar surorile, prin Liturghiile celebrate în catedrală în amintirea sa, au dorit să ni-l facă cunoscut și să ni-l lase ca model de trăire a evangheliei și a carității creștine.

Prin formula rostită pentru depunerea sfintelor voturi pentru totdeauna, formulă semnată apoi pe altar, sora Florentina face parte pentru totdeauna din Familia Guanelliană, din Congregația Fiicelor Sfintei Maria a Divinei Providențe. Momentul care a exprimat primirea iubitoare a întregii congregații a fost îmbrățișarea superioarei generale, sr. Elisabetta Serena, și, pe rând, a tuturor surorilor prezente: patru surori care au venit special de la Roma pentru acest eveniment și cele 13 surori care activează în cele patru comunități în România.

Prin oferirea darurilor, sr. Florentina, însoțită fiind de părinți și de sora sa, și-a exprimat recunoștința față de familia de origine, pe care a prezentat-o la altar, ca mulțumire și laudă lui Dumnezeu care a ales-o din sânul acesteia.

PS Petru Gherghel la omilie i-a amintit sorei Florentina că, așa cum azi îi spune "da" lui Isus pentru totdeauna, tot cu același entuziasm trebuie să-i spună "da" în viața zilnică și mai ales aproapelui care este în suferință. Preasfințitul și-a exprimat recunoștința, în numele diecezei, pentru tot binele pe care surorile îl fac în slujirea celor nevoiași.

La sfârșitul sfintei Liturghii, sora Elisabetta Serena Ciserani, superioara generală, a mulțumit sorei Florentina, dar și tuturor celor prezenți la această celebrare, pentru susținerea pe care fiecare dintre noi o aduce congregației, atât prin rugăciune, cât și prin tot ce oferim. În încheiere, i-a amintit sorei Florentina că doar dăruindu-se în totalitate poate fi fericită.

La începutul unui an semnificativ și cu o relevanță importantă în Biserică, și anume, Anul Persoanelor Consacrate, celebrarea profesiunii călugărești a sorei Teresa Florentina Bordaș, în mijlocul tinerilor catolici ieșeni, a dorit să fie o mărturie adevărată a faptului că Isus Cristos continuă să cheme și astăzi lucrători în via sa și mai ales mărturie vie a curajului de a se dărui iubirii lui Isus prin slujirea aproapelui, mărturie care poate fi trăită de oricare tânăr, de orice persoană care se deschide harului divin.

La sfârșitul celebrării euharistice, tinerii au primit un semn de carte, un mic gest al prezenței sfântului Alois Guanella și al congregației în mijlocul lor, semne de carte simple, dar cu un mesaj care poate să atingă o inimă sau chiar mai multe inimi deschise, prin cuvintele sfântului Alois care, la începutul sfintei Liturghii, i s-a adresat sorei Florentina, iar la sfârșitul acestei Liturghii atât de bogate a dorit să se adreseze fiecărui tânăr, pentru ca participarea la această Liturghie să nu treacă în zadar, fără să atingă și să schimbe ceva, cât de puțin, în fiecare:

"Maria este ajutorul creștinilor. Cu câtă solicitudine le dobândește mântuirea! Iar dacă Maria vorbește în favoarea noastră, ea desigur obține. Maria ne iubește cu aceeași iubire cu care ne iubește Dumnezeu, deci ne iubește cu iubire intensă, cu iubire sinceră".

"Isus este prietenul care nu ne părăsește niciodată. Lui îi este foarte scump sufletul tău. Deci apropie-te de Isus și ascultă cuvintele sale, care sunt cuvinte de viață veșnică. Nu întârzia să alergi la Isus. Grăbește pasul în timp ce el îți întinde mâna sa cu iubire".

"Inima celui drept este templu viu al Domnului. Respectați, o tineri buni, templul trupului vostru. Respectați totdeauna casa pe care Dumnezeu și-a ales-o în inima voastră. Suflet credincios, intră în sanctuarul inimii tale și vorbește cu Dumnezeu și odihnește-te plăcut cu el!"

Sr. Victoria P. și sr. Daniela C., FSMP

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 26 octombrie: Iași: Profesiunea călugărească perpetuă a sorei Tereza-Florentina Bordaș. Foto: Ovidiu Bișog


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat