Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Briefing despre a III-a Adunare Generală Extraordinară a Sinodului Episcopilor (5-19 octombrie 2014)

Vineri, 3 octombrie 2014, în Aula Ioan Paul al II-lea a Sălii de Presă a Sfântului Scaun, a avut loc un Briefing pentru a furniza informații despre tema și metoda celei de-a III-a Adunări Generale Extraordinare a Sinodului Episcopilor care se deschide duminica viitoare, 5 octombrie, și ale cărei lucrări vor continua până pe 19 despre: Provocările pastorale despre familie în contextul evanghelizării (5-19 octombrie 2014). Au intervenit la Briefing cardinalul Lorenzo Baldisseri, secretar general al Sinodului Episcopilor, și E.S. Mons. Fabio Fabene, subsecretar al Sinodului Episcopilor. Publicăm în continuare textul intervenției cardinalului Baldisseri și calendarul lucrărilor sinodale.

Intervenția cardinalului Baldisseri

Introducere

Duminica viitoare, cu solemna celebrare euharistică prezidată de Sfântul Părinte Francisc, se deschide a III-a Adunare Generală Extraordinară a Sinodului Episcopilor cu tema "Provocările pastorale despre familie în contextul evanghelizării".

Încă de la începutul pontificatului său, Papa Francisc a indicat cu trei verbe - a merge, a edifica și a mărturisi - o linie de acțiune pastorală în care se inserează instituția sinodală, care are ca scop să-i ajute pe episcopi să meargă - cum Petro et sub Petro - într-o Biserică tot mai deschisă și misionară pe străzile lumii. De fapt, cuvântul "sinod", din grecescul "synodos" (???????), înseamnă " a merge împreună".

Adunarea Generală Extraordinară a Sinodului Episcopilor, tocmai ca Extraordinară, este convocată pentru a trata o temă deosebit de urgentă, cu directive adecvate momentului actual, pentru binele întregii Biserici. Această Adunare diferă de cea Ordinară și de cea Specială și în ce privește numărul redus al participanților și al duratei scurte. În afară de asta, în acest caz, prin voința Sfântului Părinte, Adunarea Extraordinară reprezintă primul moment al unui parcurs care se va încheia cu Adunarea Ordinară prevăzută pentru 2015. În acest itinerar sinodal trebuie inclus și Consistoriul Cardinalilor din 20-21 februarie din acest an, în care a fost prezentată tematica pe care acum Adunarea vrea s-o trateze.

La evenimentul sinodal se adaugă vestea recunoscătoare a beatificării Papei Paul al VI-lea, care va avea loc duminică 19 octombrie la încheierea Sinodului. Această beatificare, în contextul sinodal, constituie un important semn de colegialitate, pentru că acest mare Pontif din secolul al XX-lea nu numai că a condus și a încheiat Conciliul Ecumenic al II-lea din Vatican, dar a instituit și Sinodul Episcopilor, însoțindu-i primii pași. De fapt, în anul următor 2015, vom celebra cu bucurie a 50-a aniversare atât a încheierii Conciliului al II-lea din Vatican cât și a instituirii Sinodului Episcopilor.

Compoziția Adunării Extraordinare

Conform Ordo Synodi Episcoporum (art. 5 § 2), la Adunarea Generală Extraordinară iau parte, ca membri ex officio, conducătorii Bisericilor Orientale Catolice sui iuris, președinții Conferințelor Episcopale (naționale sau a mai multor națiuni) și trei călugări aleși de Uniunea Superiorilor Generali. În afară de asta, Sfântul Părinte numește și unii membri, conform acelorași norme sinodale (art. 5 § 4).

Părinții sinodali care vor participa la această Adunare vor fi în total 191, subîmpărțiți în următoarele trei categorii: 162 ex officio, 3 ex electione și 26 ex nominatione pontificia. Proveniența părinților din cele cinci continente este împărțită astfel: 42 din Africa, 38 din America, 29 din Asia, 78 din Europa și 4 din Oceania.

Aparțin membrilor ex officio: conducătorii celor 13 Sinoade ale Episcopilor Bisericilor Orientale Catolice sui iuris, președinții celor 114 Conferințe Episcopale, conducătorii celor 25 de Dicasterii din Curia Romană. Din dispoziția Sfântului Părinte, printre membri ex officio, se adaugă prelații care fac parte din al XIII-lea Consiliu Ordinar, care au misiunea de a pregăti Adunarea Extraordinară. Sunt membri ex electione cei 3 călugări aleși de Uniunea Superiorilor Generali. În sfârșit, și 26 de membri cu numire pontificală, provenind din diferite părți ale lumii, iau parte la Adunarea sinodală.

Între cei 191 de Părinți sinodali se numără: 61 cardinali, 1 patriarh cardinal, 7 patriarhi, 1 arhiepiscop major, 67 arhiepiscopi (între care 2 mitropoliți, 3 titulari și 2 emeriți), 47 episcopi (între care, 1 titular, 2 vicari apostolici, 1 exarh apostolic și 1 emerit), 1 episcop auxiliar, 1 preot prelat și 6 călugări.

În afară de asta, vor lua parte la această Adunare sinodală alți invitați (cf. art. 7 din Ordo Synodi) provenind din diferite culturi și națiuni: 16 experți sau colaboratori ai Secretariatului Special, 38 auditori și auditoare, 8 delegați fraterni. Vrednic de menționat este faptul că, din cauza unei Adunări care va trata despre familie, s-a voit să se dea importanță deosebită perechilor de soți, părinți și capi de familie, în ansamblu 12 persoane; și printre experți va fi prezentă o pereche de soți. În sfârșit, sunt foarte bucuroși să-i primim pe delegații fraterni care, ca reprezentanți ai altor Biserici și comunități ecleziale, împărtășesc desigur cu Biserica catolică grija față de evanghelizarea și îngrijirea pastorală a familiilor din lumea întreagă.

Perspective și noutăți

Printre noutățile referitoare la Adunarea de acum iminentă iese în evidență voința Sfântului Părinte de a întreprinde un drum sinodal inovator și original, care se împarte în două momente: actuala Adunare Extraordinară, cu tema: "Provocările pastorale despre familie în contextul evanghelizării", și cea Ordinară de anul viitor, care va avea ca obiect: "Vocația și misiunea familiei în Biserică și în lumea contemporană".

În spiritul sinodal al comuniunii fraterne s-a desfășurat deja faza pregătitoare a acestei Adunări, în care a răsuna glasul întregului popor al lui Dumnezeu: episcopi, preoți, diaconi, persoane din viața consacrată și credincioși laici. Prin Chestionarul atașat de Documentul Pregătitor s-au exprimat nu numai Conferințele Episcopale și alții care au dreptul, ci și mulți preoți, călugări și laici, atât individual cât și ca aparținând asociațiilor, grupurilor și mișcărilor. Cu propriile observații, ei au manifestat gândirea lor cu privire la chestiunile mai relevante în raport cu familia în contextul actual. Astfel Chestionarul a permis să reiasă multiple aspecte ale realității prezente în Bisericile particulare, în parohii, în asociații și în diferite ambiente ale pastorației familiale.

Numărul ridicat al răspunsurilor este datorat, pe de o parte, temei Sinodului, care se referă la viața comunităților, a familiilor și a persoanelor, și care oglindește și grija pastorală pe care episcopii au avut-o mereu față de familie. Pe de altă parte, mărimea materialului care a venit este fără îndoială indicator al acelei sincerități și libertăți cu care a fost făcută consultarea. Această amplă libertate de exprimare va caracteriza și Adunarea sinodală, care cu siguranță se va desfășura într-un climat de respect față de fiecare poziție, de caritate reciprocă și cu simț constructiv autentic.

Cu toții suntem conștienți că o comuniune fraternă crește în libertate, prin care se îmbogățește dezbaterea și se pot găsi alegerile pastorale cele mai potrivite familiei în contextul actual. De fapt, este importantă exprimarea cu claritate și curaj. A manifesta propria gândire revelează calitatea omului, făcându-l responsabil în fața lui Dumnezeu și a oamenilor. În climatul unei confruntări senine și leale, participanții vor fi chemați să nu facă să prevaleze propriul punct de vedere ca exclusiv, ci să caute împreună adevărul. Nu se poate uita că Adevul este în primul rând însăși persoana lui Cristos, Fiu al lui Dumnezeu și Fiu al omului, și nu un concept abstract, rod al speculației filozofice sau teologice. Isus Cristos, primul evanghelizator, a mers printre oameni, s-a revelat prin cuvinte și semne, vestind Împărăția lui Dumnezeu începând de la cei săraci și de la cei mai slabi, dăruindu-și viața din iubire față de toți până la împlinirea pascală.

Alte elemente noi ating organizarea lucrărilor, așadar se referă la metodologia internă a Adunării. În primul rând, Relatio ante disceptationem va prezenta unele elemente de noutate. De fapt, Secretariatul General a cerut Părinților sinodali să transmită în prealabil propria contribuție, semnalând tema asupra căreia intenționează să intervină în Aulă, respectând ordinea tematică. În redactarea Relatio ante disceptationem s-a ținut cont de acest texte, utile pentru a putea organiza cu ordine agenda tematică. În acest mod, această Relatio devine un text de referință pe care se va lucra în timpul intervențiilor din Aulă.

În al doilea rând, în timpul dezbaterii din Aulă, care va avea loc în prima săptămână, începând de la a 2-a Congregație generală, se va urma ordinea tematică stabilită urmând Instrumentum laboris. Temele se vor succeda în această ordine: planul lui Dumnezeu despre căsătorie și familie (Partea I, cap. 1); cunoașterea Sfintei Scripturi și a Magisteriului despre căsătorie și familie (Partea I, cap. 2); Evanghelia familiei și legea naturală (Partea I, cap. 3); familia și vocația persoanei în Cristos (Partea I, cap. 4); pastorația familiei și diferite propuneri în desfășurare (Partea a II-a, cap. 1); provocările pastorale despre familie (Partea a II-a, cap. 2); situațiile pastorale dificile (Partea a II-a, cap. 3); provocările pastorale cu privire la deschiderea la viață (Partea a III-a, cap. 1); Biserica și familia în fața provocării educative (Partea a III-a, cap. 2).

Fiecare Congregație generală se va deschide cu anunțarea temei din partea președintelui delegat de rând, după care va urma intervenția unei perechi de soți auditori, care vor oferi Părinților sinodali mărturia lor de viață familială, contribuind la cunoașterea și îmbogățirea confruntării cu privire la acțiunea pastorală.

În al treilea rând, Relatio post disceptationem, la sfârșitul primei săptămâni, va constitui baza pentru continuarea lucrărilor din a doua săptămână în "circuli minores", pe care Părinții o vor examina în vederea Documentului final numit Relatio Synodi. În sfârșit, acest document va fi încredințat Sfântului Părinte.

Noutățile se vor referi și la raportul cu mijloacele de comunicare. În fiecare zi va fi un Briefing condus de Sala de Presă, cu colaborarea atașaților de presă și participarea unor Părinți sinodali. Buletinul Sfântului Scaun va conține informațiile zilei. În afară de asta, va fi activ serviciul Twitter pentru a transmite în timp real sinteza știrilor mai importante.

Lucrările Părinților sinodali vor fi însoțiți de rugăciunea poporului lui Dumnezeu. La Roma, în Capela Salus Populi Romani din Bazilica Santa Maria Maggiore, unele momente de rugăciune vor fi conduse de Dieceza de Roma, și în fiecare seară la ora 18.00, un episcop sau un cardinal va celebra Sfânta Liturghie pentru familie. Va fi semnificativă prezența relicvelor fericiților soți Zélie și Louis Martin și a fiicei lor sfânta Tereza a Pruncului Isus, și cele ale fericiților soți Luigi și Maria Beltrame Quattrocchi. În lume, se vor face rugăciuni în sanctuare, în special în cele dedicate Sfintei Familii, în mănăstiri, în comunitățile de viață consacrată, în dieceze și în parohii.

Vă sunt recunoscător vouă tuturor pentru prezența și atenția acordată. Urez ca munca sinodală senină să fie susținută de profesionalismul vostru competent, prin care va ajunge la opinia publică autenticul conținut al Adunării sinodale.

_________________

Calendarul lucrărilor sinodale

SINODUL EPISCOPILOR

CALENDARUL LUCRĂRILOR

A III-A ADUNARE GENERALĂ EXTRAORDINARĂ

5 octombrie - duminică

Ora 10.00

Inaugurarea solemnă

Sfânta Liturghie concelebrată în Bazilica "Sfântul Petru"

6 octombrie - luni

Ora 9.00-12.30

Congregația generală 1

Salutul președintelui delegat

Raportul Secretarului General

RELATIO ANTE DISCEPTATIONEM

Intervenții libere

Ora 16.30-19.00

Congregația generală 2

Începerea dezbaterii generale

TEMA:

Planul lui Dumnezeu despre căsătorie și familie (Partea I, cap. 1)

Cunoașterea și receptarea Sfintei Scripturi și a documentelor Bisericii despre căsătorie și familie (Partea I, cap. 2)

Ora 18.00-19.00

Intervenții libere

7 octombrie - marți

Ora 9.00-12.30

Congregația generală 3

Continuarea dezbaterii generale

TEMA:

Evanghelia familiei și legea naturală (Partea I, cap. 3)

Familia și vocația persoanei în Cristos (Partea I, cap. 4)

Ora 16.30-19.00

Congregația generală 4

Continuarea dezbaterii generale

TEMA:

Pastorația familiei: diferitele propuneri în desfășurare (Partea a II-a, cap. 1)

Ora 18.00-19.00

Intervenții libere

8 octombrie - miercuri

Ora 9.00-12.30

Congregația generală 5

Continuarea dezbaterii generale

TEMA:

Provocările pastorale despre familie (Partea a II-a, cap. 2)

Criza credinței și viața familială / Situații critice în interiorul familiei

Presiuni din exteriorul familiei / Câteva situații speciale

Ora 16.30-19.00

Congregația generală 6

Continuarea dezbaterii generale

TEMA:

Situații pastorale dificile (Partea a II-a, cap. 3)

Situații familiale / Cu privire la unirile dintre persoane de același sex

Ora 18.00-19.00

Intervenții libere

9 octombrie - joi

Ora 9.00-12.30

Congregația generală 7

Continuarea dezbaterii generale

TEMA:

Provocările pastorale cu privire la deschiderea la viață (Partea a III-a, cap. 1)

Ora 16.30-19.00

Congregația generală 8

Continuarea dezbaterii generale

TEMA:

Biserica și familia în fața provocării educative (Partea a III-a, cap. 2)

Provocarea educativă în general / Educația creștină în situații familiale dificile

Ora 18.00-19.00

Intervenții libere

10 octombrie - vineri

Ora 9.00-10.30

Congregația generală 9

Audiere auditori

Ora 11.00-12.30

Cercuri minore (Sesiunea I)

Alegerea moderatorilor și a raportorilor

Ora 16.30-19.00

Congregația generală 10

Audiere delegați fraterni

11 octombrie - sâmbătă

Ora 9.00-12.30

Vacanță

Pregătire Relatio post disceptationem

Ora 16.30-19.00

Vacanță

Pregătire Relatio post disceptationem

12 octombrie - duminică

Vacanță

Pregătire Relatio post disceptationem

13 octombrie - luni

Ora 9.00-12.30

Congregația generală 11

RELATIO POST DISCEPTATIONEM

Intervenții libere

Ora 16.30-19.00

Cercuri minore (Sesiunea II)

14 octombrie - marți

Ora 9.00-12.30

Cercuri minore (Sesiunea III)

Ora 16.30-19.00

Cercuri minore (Sesiunea IV)

15 octombrie - miercuri

Ora 9.00-12.30

Cercuri minore (Sesiunea V)

Ora 16.30-19.00

Cercuri minore (Sesiunea VI)

16 octombrie - joi

Ora 9.00-10.00

Cercuri minore (Sesiunea VII)

Ora 10.00

Predarea lucrărilor cercurilor în Secretariat

Ora 10.30-12.30

Congregația generală 12

Raport al cercurilor în Aulă

Intervenții libere

Ora 16.30-19.00

Vacanță

Elaborare definitivă a Relatio Synodi

17 octombrie - vineri

Ora 9.00-12.30

Vacanță

Elaborare definitivă a Relatio Synodi

Ora 16.30-19.00

Congregația generală 13

Lectura schiței lui Nuntius

Intervenții libere

18 octombrie - sâmbătă

Ora 9.00-12.30

Congregația generală 14

Prezentarea RELATIO SYNODI

Lectura și aprobarea lui Nuntius corectat

Ora 16.30-19.00

Congregația generală 15

Aprobarea RELATIO SYNODI

Concluzie - Saluturi

19 octombrie - duminică

Ora 10.30

Liturghie solemnă concelebrată

pentru încheierea Sinodului și beatificarea Slujitorului lui Dumnezeu Paul al VI-lea în Piața "Sfântul Petru"

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat