Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: La poalele crucii (III)

Mă simt "pironit" de cei doi ochi albaștri din fața mea, "întemnițați" de o boală din copilărie într-un corp diform și nedezvoltat ca a unui copil de 2 ani, având mâinile și picioarele chircite și nedezvoltate, "confecționate" parcă din plastilină de un meșter nevăzut și așezate într-un cărucior de handicapat, în timp ce mama lui Lazăr, căci despre el vorbesc, îmi șoptește cu teamă "de a nu deranja" că: Lazăr s-a născut acum 24 de ani cu o boală congenitală gravă care i-a afectat toate simțurile și reflexele vitale.

Până la vârsta de 8-9 ani am crezut că-i mut complet și că viața mea nu mai are nici un rost. După cum vedeți, are picioarele chircite și, cu toate străduințele mele și ale medicilor de a putea să facă primii pași, boala gravă pe care o are i-a blocat partea de creier care i-ar coordona reflexul mersului, de la naștere până acum, eu fiind nevoită să-l port în brațe oriunde, inclusiv la toaletă, la masă sau la culcare.

Ca să fie "meniul" suferințelor mai complet, boala i-a blocat și partea de creier care dă impulsuri membrelor superioare să se miște, din această cauză nu poate să-și miște nici mâinile. Din această cauză, pierd șirul atâtor explicații pe care le dă mama cea îndurerată al lui Lazăr, gândindu-mă cum este posibil ca acel corp de copil din fața mea să fie mai în vârstă decât mine cu peste un an și.

Mă uit cu mai multă atenție la chipu-i angelic, descoperind doi ochișori de o puritate cerească ce mă privește cu bunătate și înțelegere. O frunte senină și o față lipsită de riduri însoțită de un nas acvilin sub care mijesc peri negri și albi de mustăcioară, în timp ce sub buzele frumos curbate, tronează o bărbie nobil modelată din care se întrevăd răzleț fire dintr-o barbă, întreg portretul creându-mi iluzia unui sfânt încarnat dintr-o icoană din nu știu ce biserică bizantină, un chip cum n-am mai văzut vreodată, ce domină asistența prin fante de lumină țâșnite din chircirea-i trupească, descoperindu-mi la rându-mi chircirea-mi sufletească.

"Cu toate că Lazăr nu poate să se miște și să vorbească inteligibil, cu toate că n-a fost niciodată la școală, ca mamă m-am străduit să-l învăț literele pentru ca să poată să citească, am învățat împreună adunarea, scăderea, înmulțirea și împărțirea și să știți că a compus chiar și poezii, lucrări de proză scurtă pe care el însuși mi le-a dictat într-un limbaj pe care numai noi doi îl cunoaștem.

Lazăr, uite a venit domnul Valeriu să vadă ce mai faci. Hai, spune-i două vorbe". "Daaaa... maaaaamaaaaaaa...", începu să gângurească Lazăr. "Lazăr vrea să vă spună că vă mulțumește mult pentru interesul pe care i-l arătați și că o să se roage zilnic și pentru dumneavoastră. Să știți că în fiecare dimineață și seară el se roagă pentru toți cei vii și răposați, mulțumindu-i în același timp lui Dumnezeu pentru marele dar al credinței și iluminării spirituale pe care le-a primit încă de mititel și contrar așteptărilor celorlalți semeni, nu este supărat pe Creator pentru crunta boală ce-i macină existența de 24 de ani. E conștient că Isus are nevoie de suferința lui și asta îi e de ajuns".

Am plecat de la Lazăr plin de regrete, dar și de împliniri sufletești. Un regret a fost acela că eu, om sănătos al planetei Pământ, nu am reușit nici pe departe să ajung la liniștea sufletească pe care acest tânăr a reușit s-o trăiască până acum și că eu, ca om sănătos și pe propriile picioare, nu i-am mulțumit niciodată îndeajuns lui Dumnezeu pentru marele dar al sănătății fizice și mentale, fiind în același timp luminat și de faptul că, timp de câteva ore, am stat în fața imaginii a însuși lui Isus răstignit care, pentru mine, pentru tine, pentru noi toți suferă și ne vindecă prin oameni ca Lazăr.

În oraș băteau clopotele din Vinerea Sfântă.

Valeriu Ioan

* * *

Reflecție: La poalele crucii (II)

Reflecție: La poalele crucii (I)


 

lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat