Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: La poalele crucii (II)

"Cetățean al cerului"; aceasta este demnitatea pe care bunul Dumnezeu vrea azi să ne-o confere. O demnitate la care doar în cele mai frumoase vise din frageda-mi copilărie mi s-a dat să fiu părtaș. Și pentru că tot am pomenit de domeniul copilăriei, există un "soi" ales din această minunată "floare" din cadrul existenței noastre umane, lăudat însuși de Mântuitorul Isus și recomandat tuturor oamenilor din toate timpurile: copilăria spirituală, ca și condiție sine qua non a intrării omului în paradis: Evanghelia după sfântul evanghelist Matei ne relatează: "În ceasul acela, ucenicii s-au apropiat de Isus și l-au întrebat: «Cine este mai mare în împărăția cerurilor?» Atunci Isus a chemat la el un copil, l-a așezat în mijlocul lor și le-a zis: Vă spun adevărul: De nu vă veți converti și nu veți fi ca pruncii, nu veți intra în împărăția cerurilor. De aceea, oricine se va face mic ca acest copil, va fi cel mai mare în împărăția cerurilor. Și oricine va primi un copil ca acesta în numele meu, pe mine mă primește. Aveți grijă să nu disprețuiți pe nici unul dintre aceștia mici, căci vă spun: îngerii lor privesc neîncetat în ceruri fața Tatălui meu ceresc" (Mt 18,1-5.10).

Am avut ocazia de-a lungul existenței mele pe pământ să cunosc astfel de "cetățeni ai cerului", prezența lor în socialul nostru cenușiu dând parcă o pată de culoare divină și un sens vieții cotidiene.

Eram tânăr de 22 de ani, plin de speranță și putere într-un oraș și-un timp în care industria siderurgică și metalurgia locală și națională mai aveau încă un cuvânt dominant în prosperitatea și existența oamenilor. Colaboram cu o organizație pentru apărarea drepturilor omului, care avea printre obiective și sprijinirea moralo-materială a persoanelor cu handicap psihic și locomotor, într-o zi fiind solicitat să efectuez o anchetă socială unei persoane imobilizate în scaunul cu rotile, în vederea obținerii unui ajutor financiar.

Din respect și confidențialitate nu voi numi persoanele de față pe numele lor real, prezentându-l în materialul de față, pe eroul nostru, cu numele biblic, Lazăr. Ajung în cartierul "Țiglina III" din Galați și urc o scară de bloc construit de pe vremea lui Gheorghe Gheorghiu Dej până la etajul 3. Îmi răspunde o doamnă încărunțită de trecerea timpului, dar mai ales a problemelor, care îmi spune cu un ton blând: "Vă rog, poftiți, Lazăr tocmai este în baie după toaleta de după amiază. O cafeluță?" Nu vă deranjați doamnă - îi răspund puțin încurcat și cu o notă de stinghereală în glas, realizând în ce moment am picat - știți, eu am venit pentru "Da știu, am fost sunată de la primărie că sosiți (privindu-mă în mod vesel părtaș), Lazăr vă așteaptă".

Valeriu Ioan

* * *

Reflecție: La poalele crucii (I)


 

lecturi: 34.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat