Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Întâlnirea episcopilor orientali catolici din Europa

Pentru un dialog de adevăr și caritate

Rolul și misiunea Bisericilor orientale catolice în drumul ecumenic, pacea în Ucraina și situația creștinilor în Orientul Mijlociu. Sunt temele atinse de mesajul final adoptat de cei 45 de episcopi orientali catolici din Europa. Mesajul a fost difuzat de CCEE la sfârșitul întâlnirii lor anuale care s-a desfășurat anul acesta la Leopoli (Ucraina), cu ocazia celei de 25-a aniversări a legalizării Bisericii greco-catolice ucrainene, la invitația Preafericirii sale Sviatoslav Shevchuk, arhiepiscop major de Kiev-Haly?.

Contribuția pentru dialogul ecumenic. În mesaj, episcopii dedică un întreg paragraf "rolului și contribuției Bisericilor orientale catolice la drumul ecumenic". "Reconfirmăm cu mai mare conștiință - afirmă ierarhii catolici - dreptul și obligația noastră la îngrijirea pastorală a credincioșilor noștri oriunde s-ar afla precum și dreptul la vestirea Evangheliei celor care încă n-o cunosc". Chiar fără a intra direct în miezul problemei, mesajul tratează chestiunea foarte delicată a raporturilor ecumenice cu Bisericile ortodoxe și fac asta la puține zile de la o intervenție foarte critică pe care reprezentantul Patriarhiei de Moscova, mitropolitul Hilarion, a făcut-o la Roma la Sinodul despre familie cu privire la "problema uniatismului, care - a spus el - s-a agravat puternic ca urmare a recentelor evenimente din Ucraina". La Leopoli, episcopii Bisericilor orientale catolice se adresează Bisericilor ortodoxe și exprimă dorința pentru ca și ele să poată desfășura "în iubire și în adevăr misiunea pe care Dumnezeu le-a încredințat-o". Și "să se îngrijească de proprii credincioși oriunde în lume, fără niciun antagonism și respectând dreptul la libertatea religioasă". În mesaj, episcopii afirmă că "diviziunea unicei Biserici a lui Cristos este o anomalie ecleziologică". "Suntem convinși - se citește - că suntem chemați la o puternică angajare pentru că apelul la unitatea Bisericii lui Cristos constituie una din dimensiunile necesare, prioritare și ireversibile ale identității Bisericilor orientale catolice, în pofida dificultăților și trudelor drumului ecumenic". "Bisericile orientale catolice vor să fie în mod activ implicate în dialogul de adevăr și de caritate pe care Biserica catolică îl desfășoară cu Bisericile ortodoxe".

Pace în Ucraina și în Orientul Mijlociu. De la Leopoli, episcopii responsabili ai Bisericilor orientale din Europa au lansat și două apeluri pentru pace. Primul face referință la "situația dramatică pe care o trăiesc creștinii din Orientul Mijlociu și celelalte minorități religioase și etnice care suferă din cauza violenței care se întețește în toată regiunea". Asigurându-i pe păstorii locali și pe credincioșii lor de "apropierea și solidaritatea" Bisericilor din Europa, episcopii amintesc că "pacea și reconcilierea în Orientul Mijlociu nu se vor obține decât printr-o intervenție clară și hotărâtă a comunității internaționale asupra tuturor părților implicate, menite să promoveze îndeosebi libertatea religioasă și de conștiință și o puternică investiție în educație pentru a crea noi generații capabile să dialogheze între ele". Apoi apelul la reconciliere se îndreaptă spre Ucraina. "Exprimăm întregului popor ucrainean rugăciune, apropiere și solidaritate în fața prelungirii conflictului militar în estul țării, însoțit de agresiunea externă, care provoacă atâta suferință, în special populației civile. Îi invităm pe toți să pornească fără întârziere pe calea păcii și reconcilierii".

Participanții. La întâlnire, patronată de Consiliul Conferințelor Episcopale Europene (CCEE), au participat Mons. Thomas Edward Gullickson, nunțiu apostolic în Ucraina, Mons. Cyril Vasil', arhiepiscop secretar al Congregației pentru Bisericile Orientale, Mons. Mieczyslaw Mokrzycki, arhiepiscop latin de Leopoli, și părintele Michel Remery, vice-secretar general al CCEE. În cursul întâlnirii, participanții au vizitat Universitatea Catolică Ucraineană și au ascultat mărturia directă a câtorva protagoniști ai "revoluției demnității" începută cu evenimentele de la Maidan în urmă cu un an. Întâlnirea 2015 se va desfășura la Praga (Republica Cehă) de la 4 la 7 iunie la invitația Monseniorului Ladislav Hu?ko, exarh apostolic pentru catolicii de rit bizantin care locuiesc în Republica Cehă.

(După agenția SIR, 29 octombrie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat