Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Necunoscutul. Despre sfântul Iuda Tadeu

"În 1952, când aveam trei ani, m-am îmbolnăvit de meningită; am făcut febră, am paralizat de la gât în jos și am intrat în comă. Medicul a spus că singurul lucru care se putea face era să mi se pună comprese reci pe frunte, dar că nu mai am nici o șansă și că voi muri. Mama a stat toată noaptea schimbându-mi compresele. Spre dimineață s-a dus să mai aducă apă rece și, când s-a întors, a găsit pe perna mea o mică învelitoare maro, de piele, ca pentru rozariu sau pentru o carte de rugăciuni - care, evident, nu era acolo când ieșise. A deschis-o: înăuntru era o fotografie veche a unui căpitan de vas de la începutul secolului al XIX-lea, un rozariu de lemn și o rugăciune către un sfânt. Mama a înțeles că Dumnezeu o luminase: a îngenuncheat lângă patul meu și a început să se roage acelui sfânt. Nu era catolică. A adormit rugându-se. A doua zi a venit medicul: ieșisem din comă, febra și paralizia cedaseră și el, uluit, a confirmat că m-am vindecat. Acel sfânt era sfântul Iuda Tadeu"1.

Puțin cunoscut la noi și în general, în marea masă de credincioși, confundat adeseori din cauza numelui cu Iuda Iscarioteanul, sfântul apostol și martir Iuda Tadeu este sfântul cauzelor pierdute și fără speranță, înfăptuitorul unor multiple miracole atât legendare2, cât și actuale3. Cu spiritul lor practic, ca să nu existe repulsie, confuzie sau reticență, americanii îl numesc pe sfântul Iuda Tadeu "St. Jude" (sau: "St. Jude Thaddeus"), în timp ce pentru Iuda Iscarioteanul folosesc numele "Judas".

Și totuși - este "un sfânt catolic sau ortodox"? Întrebarea, pe care am auzit-o de multe ori, nu-și are rostul, fiindcă sfântul Iuda Tadeu este unul din cei doisprezece apostoli ai lui Isus, deci a trăit înainte de marea schismă din 1054. El este penultimul sau antepenultimul trimis de Isus împreună cu sfântul Simon, în misiune. El este acela care, la Cina cea de Taină, l-a întrebat pe Isus de ce se va arăta numai lor și nu și lumii (In 14,22).

Dar pentru noi, pentru fiecare dintre noi, ce poate să facă?

Răspunsul e simplu: viața ne poate doborî, dar depinde de noi dacă ne ridicăm sau nu. Atunci când alți mijlocitori păreau să dea greș, oamenii s-au întors la sfântul Iuda Tadeu, iar rugăciunile le-au fost ascultate și împlinite.

Când o problemă pare fără ieșire, rugăciunea la sfântul Iuda Tadeu o rezolvă. Când greutățile vieții sunt prea mari ca să poată fi duse, sfântul Iuda Tadeu reușește să le ridice.

Totul se petrece ca și cum sfântul Iuda Tadeu ne-ar spune: "Lucrurile dificile se rezolvă imediat; pentru cele imposibile (pentru puterile omenești), am nevoie de ceva mai mult timp"4.

Dr. Ecaterina Hanganu

Note
1 Cf.http://answers.yahoo.com/question/index?qid=200060808191140AAIOxRP.
2 De ex.: vindecarea regelui Abgar al Edessei etc.
3 De ex., cel mai performant spital de pediatrie la ora actuală este "St. Jude Research Hospital"din Memphis, Tennessee, SUA, corporație medicală non-profit, scutită de taxe și impozite, unde sunt admiși copii cu cancer și alte boli grave, indiferent de rasă, religie și stare materială, indiferent dacă pot sau nu să achite spitalizarea. "Nici un copil nu trebuie să moară în zorii vieții" spunea Danny Thomas, fondatorul acestui spital (1962). Este darul pe care el l-a făcut sfântului Tadeu, după ce, dintr-un biet actor muritor de foame, a ajuns celebru - cu retribuție adecvată, în urma rugăciunilor la sfântul Iuda Tadeu. În 1996, dr. Peter C. Daugherty, de la Departamentul de Imunologie al spitalului, a primit Premiul Nobel, împreună cu Rolf M. Znkernagel, pentru descoperirea mecanismului de apărare antivirală a organismului.
4 A se vedea volumul de istorie și rugăciuni Sfântul apostol și martir Iuda Tadeu - sfântul cauzelor pierdute și fără speranță, de Ecaterina Hanganu, prefață: Mons. Grigore Duma, editor: Silviu Hodiș - Târgu Lăpuș, Ed. "Galaxia Gutenberg", 2014, ISBN 978-973-141-548-2, 153 p.


 

lecturi: 71.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat