Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: La poalele crucii (I)

"Mă aflam singur în căutarea Bisericii, a acelei unice Biserici de pe "ulița" căutărilor mele euristice, ale acelor căutări în care însuși Dumnezeu îmi punea întrebările, dezvăluindu-mi și răspunsurile într-un treptat natural și concret, construindu-mi un ego din ce în ce mai complex, mai aproape de "el", îmi povestește tânărul frate călugăr cu o față de copil.

"De mic copil am fost educat de părinți în spiritul creștin al iubirii de Dumnezeu, al acelui Dumnezeu despre care auzisem că este bun și iubitor; până la 12 ani mergând în fiecare zi de Duminică la sfânta Liturghie. Sublim a fost momentul primirii primei sfinte Împărtășanii, moment de culme pot să spun, în care sufletul și inima mi s-au deschis pentru prima dată la întâlnirea cu el, Mirele sublim al sufletului uman, "prim motorul" și "esența filozofico - ontologică a creației dumnezeiești", Isus. Și acum, după atâția ani pot să întăresc mărturisirea lui Napoleon Bonaparte că cel mai frumos moment din viață a fost primirea primei sfinte Împărtășanii.

Totul a mers bine până în momentul în care "o șoaptă" persuasivă mi-a șoptit în ureche cuvintele: "Oare Dumnezeu vrea ca tu să mergi în fiecare duminică la biserică?". Da, el mi-a spus că mă iubește și vrea să ne întâlnim în fiecare duminică în casa sa unde-mi pot hrăni sufletul pentru a nu muri. "Ești prea obosit și prea ocupat ca să mergi la Liturghie. În mod sigur Dumnezeu va înțelege de ce nu poți merge azi la biserică. Și oricum, ai ocazia ca data viitoare să te spovedești. Așa cu siguranță nu vei muri". Astfel nu m-am dus la biserică în acea duminică, nu m-am dus nici săptămâna următoare, nici de atunci încolo.

Acele argumente că, în mod sigur Dumnezeu va înțelege și că o să am ocazia ca data viitoare să mă spovedesc, mi-au dat o "liniștitoare siguranță" care cu timpul s-a transformat în chinuitoare săptămâni, zile, ore, minute și secunde, în timp ce acea voce care înainte mă liniștea că e bine și frumos și fără Dumnezeu, îmi "picura" în suflet stropi de rușine și deznădejde pentru că l-am părăsit pe el.

În acea seară a deznădejdii am adormit în grabă, fără să am puterea de a mă schimba pentru un somn liniștit, în timp ce instantaneu am apărut în fața unui crucifix dintr-o biserică părăsită, fără tavan și cu pereții scorojiți de igrasie și nepăsare. Mă aflam încă odată după atâta timp în fața lui, a răstignitului, simțindu-i parcă respirația caldă, tremurândă, "fixat" fiind de acea privire ce-mi aducea în minte frânturi din copilărie. Cine sunt eu și unde am ajuns?

Îmi reveni în minte imagini cu un băiețel îmbrăcat în alb cu o lumânare în mână, fericit în brațele lui Isus. "L-ai părăsit, îmi șoptește nervos de acuzant acea voce persuasivă din trecut; ce cauți în fața lui, nu vezi cât de trădător și vinovat ești? Ți-ai abandonat credința, de dragul aventurilor cu prietenii, fiind încredințat că: dacă acum cât ești tânăr nu te distrezi, atunci ce rost mai are viața? Ai mers pe principiul că în mod sigur Dumnezeu te va înțelege chiar dacă nu vei merge la biserică. L-ai părăsit. Nu mai ai nici o șansă de salvare. Te-ai damnat!"

"Îmi vin în minte secvențe dure unde am probleme cu poliția, ajungând în cele din urmă și-n pușcărie, simțindu-mă obosit, inutil și cu o dublă identitate, de călău și victimă. Am lovit cu mii de bice în nevinovatul din față. Mi-am "sinucis" sufletul încetul cu-ncetul; o viață întreagă n-am făcut altceva decât să devin călăul propriului meu suflet". În acel moment își ridică privirea spre cel de pe Cruce, spre acela care l-a iubit atât de mult pe el păcătosul și nevrednicul, încât a rămas acolo, în biserică așteptându-l să vină acasă, să-i vindece rănile, să-i aline suferințele, să-l întărească.

Omul se trezi din somnul păcatelor și îngenunchind în fața crucii, strigă cu lacrimi în ochi:

- Iartă-mă, Doamne!

Valeriu Ioan

* * *

Reflecție: La poalele crucii (II)


 

lecturi: 33.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat